ДПС с възпоменателен митинг на Тюркян чешма, НПСД: Не участвайте в този политически цирк

Местан почита първо жертвите в Момчилград, отива в Могиляне след ДПС

OFFNews 26 декември 2018 в 08:00 7594 0

С възпоменание за жертвите на т. нар. Възродителен процес днес в село Могиляне Общинският съвет на ДПС Кирково организира Възпоменателен митинг-мевлид. Събитието е и по случай 34-годишнината от трагичните събития през 1984 г. в селото. 

Митингът пред паметника на "Тюркян Чешма" е от 10 часа, на него по традиция присъства цялото ръководство на ДПС, народните представители, евродепутати, младежко ДПС, кметове, общински съветници, гости от Турция, активисти и граждани, които изразяват почитта си към жертвите, най-малката от които е 17-месечната Тюркян. 

Партията на Касим Дал: Не участвайте в този политически цирк

ПП „НПСД“ се обявява категорично против политизацията на поклонението на „Тюркян чешма“ на 26 декември 2018 г. Малката Тюркян Хасан е най-свидната жертва на „Възродителния процес“. Целият политически цирк, който се организира около това събитие с цел набиране на политически дивиденти, само петни паметта на хората, борили се срещу срамната асимилационна кампания, се казва в декларация на НПСД. В текста пише още: 

Призоваваме всички достойни последователи и на ДПС, и на ДОСТ да не участват в играта на вече вкаменилите се от дългогодишен престой в политиката „кукловоди“, за които поклонението на гроба на малката Тюркян Хасан е поредното събитие в партийния календар.

Приятели,

на 26 декември няма да ни видите да участваме в сблъсъка за политическо надмощие, защото това означава да петним паметта на предците си. Ние ще се поклоним в избран от нас ден, от душа, без медии, без помпозност, без претенции…

Във всеки ден от годината трябва да се сещаме за подвига на предците си и да не забравяме, че когато те газеха в дълбокия сняг на минус 15 градуса, срещу пожарните коли, които ги обливаха с ледена вода, нямаше партийни централи, а само несломим дух на единение! Да се поклоним като Хора! 

Местан почита първо жертвите в Момчилград, отива на Тюркян чешма след ДПС

От ДОСТ ще почетат жертвите на декемврийските събития първо на площада в Момчилград от 11 часа, а след края на митинга на ДПС - от 13,30 часа пред „Тюркян Чешма“ в Могиляне. 

Още на 15 декември лидерът на партията Лютви Местан припомни, че преди две години е отправил призив Възпоменанията да не се партизират, защото 26-ти декември в Могиляне и 27-ми декември в Момчилград са дни за почит, а не дни за егоистична партийна пропаганда. 

„ДПС не ни интересува. Ясно е, че пак ще докарат платени хора с платени автобуси от цялата страна. Ще демонстрират фалшива мощ, за да прикрият тоталната загуба на доверието на избирателите. Отново ще опорочат с партийни знамена и шапки тези свети за турското и мюсюлманското малцинство дати. Какво друго може да се очаква от партия, която миналата година на 26-ти декември грубо пренебрегна призива на сина на убитата на тази дата преди 34 години Айше Моллахасан – Фикри, депесарите да свалят стотиците си партийни знамена разположени около Тюркян чешма. 

„Незабавно махнете тези знамена. Това е денят на майка ми, на Тюркян и на другите убити. Това е денят на нашата болка и аз не позволявам да го мърсите партийно, защото през ’84 година вас ви нямаше!“, провикна се тогава той, припомни Местан. 

Той призова членовете и симпатизантите на ДОСТ на 26-ти декември да изпълнят своя човешки дълг като изразят почит пред гробовете на свидните жертви без партийни знамена, шапки и други символи. „Ние няма да организираме партиен митинг, няма да превозваме хора с платени автобуси не само защото и без това нямаме средства за това, а най-вече, защото има нещо безкрайно аморално в изразената почит срещу пари. Това вече не е почит. Това е платено показване на мускули.“, каза Местан.

Нека им покажем, че вече нямат монопол върху цяла една общност. Техният цинизъм стигна дотам, че поставят партийните си символи върху възпоменателни паметници, чешми и други обекти. В с. Медовец, община Дългопол, област Варна са замърсили дори гробището с партийните си символи. Затова нашето място за почит е не пред ДПС чешмите, а пред гробовете на жертвите, заключи г-н Местан.

ДОСТ ще изрази своята почит от 11 часа на 26-ти декември на площада на Момчилград пред паметника на жертвите на тоталитарния режим; от 12:30 на 26-ти декември на гробището на с. Груево; от 13,30 на 26-ти декември пред гроба на малката Тюркян и другите жертви в село Могиляне. 

Мястото на събитието

На 26 декември 1984-а край с. Могиляне турци вдигат бунт срещу смяната на имената им, милицията открива стрелба. 17-месечното бебе е сред тримата загинали, то е задушено от множеството хора. Жертвите са 17-месечната Тюркян Хасан от с. Каялоба, Айше Молла Хасан от с. Каялоба и Муса Якуб от с. Китна. Загиналото дете е символ на борбата за човешки права и най-известната жертва на т. нар. възродителен процес. В памет на Тюркян на мястото на протеста е издигната чешма, край която всяка година на 26 декември се провеждат възпоменателни митинги

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!