ДПС и РБ с най-много неоправдани отсъствия в парламента

Депутатите с най-много неоправдани отсъствия са Станислав Иванов (РБ) и Делян Пеевски (ДПС)

OFFNews Последна промяна на 30 юли 2015 в 21:29 4506 7

Малко преди да излязат в лятна почивка родните народни представители успяха да забъркат две-три процедурни каши. В резултат на тях заваляха обвинения кой колко ходи на работа.

Макар данните на Народното събрание за неоправданите отсъствия на депутатите далеч да не изчерпват проблема с „присъствието” в пленарна зала, поне могат да дадат някаква база за обективно сравнение на работните навици и дисциплина на народните представители.

За периода от края на октомври 2014 г. до края на юни 2015 г. народните представители от 43-то НС имат общо 227 неоправдани отсъствия. В интерес на обективността сме изключили от сметките отсъствията, регистрирани при своеобразния бунт на опозицията от 5 юни 2015 година. Тогава, поради показен саботаж на кворума, неоправдани отсъствия получават 69 от депутатите в парламента и по-точно: 31 от БСП, 19 от ДПС, 10 от първоначалната квота на ББЦ, 4 от Атака и 5 от управляващата коалиция. Без тях общият брой на неоправданите отсъствия е 158. Разпределили сме депутатите в зависимост от това чрез квотата на коя партия са влезли в НС.

Управляващи vs. Опозиция (Графика 1)

От регистрираните 158 неоправдани отсъствия 75 са на сметката на управляващата коалиция и 83 на тази на опозицията. Най-много неоправдани отсъствия са регистрирали депутатите от ДПС – общо 38, следвани от Реформаторския блок (29), ГЕРБ (26) и БСП (24). Най-малко неоправдани отсъствия имат депутатите от Атака (2) и ПФ (8). Разбира се, номиналният брой на неоправданите отсъствия не е достатъчен, за достигане на коректни заключения, тъй като парламентарните групи се състоят от различен брой народни представители.
Депутати с поне едно неоправдано отсъствие (Графика 2)

Поне по едно неоправдано отсъствие са регистрирали 60% от депутатите, влезли в НС чрез квотата на ББЦ (после БДЦ и независими), 43,5% от депутатите на РБ и 42,1% от депутатите на ДПС. На другия край, поне по едно неоправдано отсъствие имат 26,3% от депутатите на ПФ, 21,4% от депутатите на ГЕРБ и 18,2% от депутатите на Атака.

По депутати (Графика 3)

Неоправдани отсъствия са допуснали общо 76 от 240-те народни представители.

Има общо 18 депутата, които имат 3 или повече неоправдани отсъствия за разглеждания период. От тях петима са от групата на Реформаторския блок, и още толкова – от тази на ДПС. Трима представители в тази група имат ББЦ; БСП и АБВ – по двама, а ПФ – един.

Първо място по брой на неоправдани отсъствия делят депутатът от РБ Станислав Иванов и колегата му от ДПС Делян Пеевски. И двамата имат по седем неоправдани отсъствия в периода до края на м. юни 2015 година. Следват ги Чавдар Георгиев (БСП), Георги Кючуков (АБВ) и Камен Костадинов (ДПС) с по шест. „Петиците” са само две, но и двете са за сметка на РБ – Димитър Танев и Гроздан Караджов.

От данните за неоправданите отсъствия се вижда, че:

По-голямата част от неоправданите отсъствия (52,5%) са на сметката на членове на опозицията. Ако тук включим и данните за масовото отсъствие на 5 юни 2015 г. този процент набъбва до 64,8%. Сред тях „най-заети” с други дела са депутатите от ДПС.

От управляващите най-ниска е дисциплината сред народните представители от Реформаторския блок. Те имат както най-висок дял на депутатите с поне едно отсъствие (43,5%), така и най-много на брой отсъствия (29), въпреки сравнително малкия брой депутати. В техните редици е и един от двамата първенци по неоправдани отсъствия – Станислав Иванов (7).

Най-силна е партийната дисциплина в Атака и ГЕРБ – те имат най-нисък дял на депутатите с поне едно неоправдано отсъствие – съответно 18,2% и 21,4%. Също така – това са двете партии, които нямат свой представител сред народните представители с 3 и повече неоправдани отсъствия.

Материалът е публикуван в Инфограф

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.07 2015 в 23:53

Antonka тази опорна точка цял ден я слушам по турските медии и не мога да проумея как РБ единствени прецакали Референдума при положение, че като бройка твоите господари от герберастията бяха повече и се оправдаха с временна повреда? :D Не усещаш ли подигравката с леките в главите хора наричащи себе си гербери?

Не е ли меко казано смахнато два пъти повече от РБ намиращи се в ГЕРБ да не гласуват и Боко да казва "свършихме си работата" виновни са други петима? Не ти ли стана ясно, че с троленето си пречиш на България и изнервяш посетителите на сайта - нямаш ли малко достойнство бе човек?

30.07 2015 в 22:03

На мен най ми харесват петъците - тогава всички са двама.

Общо взето като се охраниш и нямаш много желание да се мяркаш на места където трябваш само да гласуваш против народа, който те храни, а и така или иначе партиите се синхронизираха за пред зрителите да е интересно и не винаги се нуждаят от мнозинство

30.07 2015 в 21:53

P.S. достатъчно умен и грозноват вече

#ТАЯСВИНЩИНАСЕНЕТЪРПИВЕЧЕ

30.07 2015 в 21:51

Мдаа...дори и да не сме червени, май идва време да хващаме гората! Или някои по благобриятни, психо- и социоклиматично местенца из ЕС. Благодаря Другари,че проспахте момента и успяхме поне да влезем в евросъюза и опростихте процедурата с емиграцията.

Искренно ваш
Бял семеен с три деца
висшист
с докторска степен и заплата над 5К в бг
Бяхме до тук
От мен СБОГОМ
#ТАЯСВИНЩИНАСЕНЕТЪРПИВЕЧЕ

30.07 2015 в 21:40

РБ често взеха да отсътват. Струват ми се йезуитчета.