Доброволците поемат бежанците в България. Засега

Георги А. Ангелов 08 март 2022 в 19:04 3931 1

Снимка OFFNews

Офисът на Грийнпийс в София, който те споделиха с Мати Украйна

Доброволци очакват идването на автобуса, който ще замине за границата с Украйна, за да доведе бежанци. Преди това той трябва да бъде натоварен с помощи. Две украинки бежанки идват да потърсят помощ. Млада жена минава да донесе торба с помощи - виждат се чисто нови туристически шалтета. Помещението е препълнено с чували, в които са сортирани помощи - медицински изделия и лекарства, дрехи, завивки, обувки, чаршафи... На стелажи са подредени храни. 

Така изглежда офисът на екологичната организация Грийнпийс в София, който се ползва и от "Сдружение на украинските организации в България Мати Украйна“. Двете организации посрещат бежанци, помагат им и изпращат помощи за Украйна. Събират се хранителни пакети, дрехи, хигиенни материали, термо одеяла, лекарства и медицински медикаменти и всякакви други вещи от първа необходимост.

Надежда Узунова от Грийнпийс разказва, че идват да дарят всякакви хора: "Момиче с малко бебе беше накупило всичко, от което нейното дете има нужда. Пенсионерка дойда да пита какви храни да купи и допускам, че е похарчила голяма част от пенсията си". Разказа и за детенце на 8 г. от Одеса, което се е почувствало "като в работилницата на Дядо Коледа", избирайки си нови играчки. 

Такава е обстановката в един от много центрове, в които се събират помощи и се координира транспортът на бежанци, раздават се помощите и се търси място за настаняване на пристигащите от Украйна. Всички те са създадени от неправителствени организации, фирми и обикновени хора. 

България посреща най-голямата бежанска вълна в своята най-нова история.

От началото на войната в Украйна в България са влезли много над 25 000 украински бежанци. 

На този фон структурите на държавата са сковани и неадекватни. Въпреки че ЕС задейства Директивата за временна закрила, която дава право на украинските граждани за временен престой, както и достъп до трудовия пазар и системите за образование, здравеопазване и социални грижи, за отговорните структури на българската държава не се е променило нищо. 

Според доброволците украинските бежанци, засега, избягват да поемат по процедурата за искане на убежище в България. Едната причина са слухове, че ако имат български документ, няма да могат да се върнат в Украйна. Втората причина е, че както и по предишната бежанска вълна, хората искат да стигнат до страните от Западна Европа, където има повече възможности за тях и за децата им. 

За да се възползва бежанец от "услугите" на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), трябва да подаде молба за убежище. Това може да стане и на границата или в полицията. Според информация за украинците у нас на сайта на ДАБ, за да бъде регистрирана тази молба за предоставяне на международна закрила и да бъде образувано производство, търсещите убежище трябва да се явят лично в един от трите регистрационно-приемателни центрове, които се намират в Овча Купел в София, в новозагорското с. Баня или в Харманли. След регистрацията, докато тече производството за предоставяне на международна закрила, търсещите убежище имат право да останат в България, да ползват здравно осигуряване, психологическа помощ, социално подпомагане по реда и в размера, определени за българските гражданин, преводач и подслон и храна в центровете на ДАБ.

Тоест процедурата е същата, каквато винаги е била, въпреки директивата. 

Социалното министерство също има "специална" информация на сайта си. От нея става ясно, че процедурата за украинци с документи, удостоверяващи български произход, се регламентира с регистрация в Агенцията по заетостта, но те трябва да имат и трудов договор с местен работодател за период от минимум 6 месеца.

Украинските граждани имат право на сезонна работа до 90 дни в селското, горското и рибното стопанство, хотелиерството и ресторантьорството в България без прекъсване в рамките на 12 месеца, но въз основа на подадена от работодателя декларация.

Украинските граждани, които са подали молба за международна закрила и производството не е приключило до три месеца от подаването на молбата поради независещи от тях причини, имат право да работят в България без разрешение за работа до приключването на процедурата.

Украинци и членове на техните семейства с предоставено право на убежище или с предоставена международна закрила в България имат право да работят у нас без разрешение за достъп до пазара на труда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!