Депутатите решиха: Ще си почиват през целия август

OFFNews 29 юни 2018 в 11:43 3143 2

Народното събрание реши днес, че няма да работи през август, въпреки палатковия лагер на майките на деца с увреждания пред сградата на парламента.

Против предложението на БСП да се отмени вакацията гласуваха 12 депутати, 70 бяха "за", а 101 се въздържаха.

Депутатът от левицата Крум Зарков посочи, че правителството и парламентът са институциите, отговорни за реализацията на политиките за хората с увреждания.

Вече месец и повече пред сградата на Народното събрание има протест на майките на деца с увреждания, които искат неотложни действия. Този протест се разпростира в цялата страната. Този протест няма да отмине и ако в тази обстановка ние излезем във ваканция, това ще бъде акт на бездушие. Нямаме право да го допуснем, заяви той.

Зарков каза още, че вече има изготвени законопроекти, които могат да допринесат за подобряване на ситуацията на хората с увреждания. За тях обаче се изисква време за реализация. "Сега имаме това време и ако то трябва да бъде през август, нека бъде тогава", добави той.

Народният представител от БСП Антон Кутев уточни, че социалният министър Бисер Петков е поел ангажимент, че новият закон за социалните услуги ще бъде готов в края на юли месец. Това дава основание парламентът да работи през август.

Председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров посочи, че е "за" да се работи през лятото, но да има смисъл.

За какво да отменяме ваканцията? Трябваше да предложите план за работа. Без това нещо не може да се свърши работа, заяви той.

Сидеров все пак предложи от трубината на Народното събрание план в три точки: да се признае референдума в Крим и че полуостровът е част от Русия; да бъдат свалени новините на турски от ефира на БНТ; да се прекрати договора със САЩ за ползване на 4 военни бази в България.

Зам.-председателят на Народното събрание Веселин Марешки подкрепи идеята на Волен Сидеров за базите на НАТО. Той заяви, че ще внесе точката за обсъждане.

Марешки посочи още, че ако не е работа на депутат "да запълва дупки в интерес на българските граждани, също не е работа да работи когато има отпуска"

"Работата на народния представител е да си свърши работата, когато е на работа", категоричен бе той.  

Лидерът на БСП Корнелия Нинова прочете писмо, изпратено от майки на деца с увреждания, които протестират. В него те призовават депутатите да продължат работа през август. 

Според Нинова предложението да се отмени ваканцията не е популистко:

Това не е популизъм, нито яхване на протеста на хората с увреждания. Ще е неморално докато те са в палатките пред Народното събрание, ние да сме по плажовете.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков определи дебата като поредения панаир:

Разбира се, че може и август да се работи. Можеше да го поискате и без панаир. Не е добре столетницата да скача, защото може да получи инфаркт.

Биков каза още, че преди време той е бил част от старата десница, която вече е мъртва. Той е избрал да бъде част от общността на ГЕРБ след Орешарски.

Ако БСП беше управлявала адекватно, щях да стана член на БСП, категоричен бе той.

Вежди Рашидов от ГЕРБ също се обяви против работата през лятото.

От 2 седмици слушам как се забавлявате  с хората. Не е преимущество да си правите политика с болката на хората. Може би обслужвате фармацевтичните компании, заяви той.

Народният представител Десислава Атанасова беше единствената от ГЕРБ, която подкрепи предложението да отпадне лятната ваканцията на парламента.

Аз лично не съм равнодушна към болката на майките отвън. Говорих с човек претърпял инцидент 2004 г., той ме спря, и аз го изслушах. Людмил Недев успя да говори с мен защото не съм се скрила зад тъмни стъкла на служебна кола, защото вървя по улиците, заяви Атанасова.

Тя попита от трибуната на Народното събрание дали Корнелия Нинова е намерила време да се срещне пострадалия Людмил Недев.

Лично ще Ви подкрепя в това да работим през август, ако Вие ми декларирате и гарантирате, че когато се обсъжда Закона за хората с увреждания ще бъдете в залата от начало на край, допълни Десислава Атанасова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови