Депутатите изслушват шефа на ДАНС по казуса "КТБ"

OFFNews 07 април 2015 в 08:45 2760 3

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев ще бъде изслушан на закрито заседание на временната парламентарна комисия по казуса "КТБ".

Досега на две поредни заседания на в комисията бяха изслушани гуверньорът на БНБ Иван Искров и подуправителите Станислав Лютов и Елена Костадинчев, които вече са заменени от временни синдици.

Според ръководството на БНБ до поставянето на банката под специален надзор през юни миналата година не е имало индикации за проблеми.

Миналата седмица Върховният административен съд отхвърли жалбите на акционерите в КТБ и фактически потвърди, че лицензът на банката е отнет правомерно. Очаква се на 15 април да бъде възобновена процедурата по несъстоятелността на банката.

Очаква се днес на извънредно заседание на парламентарната правна комисия да бъдат обсъдени и гласувани на второ четене промените в ГПК, които също са свързани с кризата в КТБ и сделката LIC33.

Те предвиждат прокуратурата да може да спира сделки. От ГЕРБ обявиха, че между първо и второ четене ще внесат текстове, с които ще се промени Закона за съдебната власт и ще се даде право на главния прокурор да спира сделки за 48 часа.

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че не иска такива правомощия и по-добре такова право да се даде на финансовия министър.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!