Мартин Димитров: Държавните пари В КТБ са били с по-ниски лихви от другите

Нели Чолашка 03 април 2015 в 15:19 1890 0

Мартин Димитров

Държавните пари са държани в Корпоративна търговска банка при по-ниска лихва в сравнение със сравними ситуация с пари, вложени от частния сектор.

Това обяви по време на парламенатрния контрол Мартин Димитров от Реформаторския блок.

Димитров зададе въпрос към вицепремиера Томислав Дончев за парите на държавните фирми в КТБ и на каква лихва са били депозирани.

Става въпрос за 65 фирми, които са имали депозити в КТБ, напомни Димитров. Той отправи подобен въпрос миналата седмица към финансовия министър Владислав Горанов, но Горанов не му отговори, като се оправда с банковата тайна.

Затова Димитров призова Дончев да изиска от ресорните ведомства тази информация. 

Всичко свързано с драмата КТБ трябва да бъде известно само при спазване на законодателството, отговори му Томислав Дончев.

Истината трябва да излезе наяве, но и трябва да е ясен въпросът за отговорността и кой е взел реешението парите да бъдат в КТБ, контрира Петър Славов от РБ.

По негово мнение, ако действително лихвите върху държавните пари е била по-малка, възниква въпросът кой е получавал разликата от тези лихви.

"Ако не съществуват ограничения от правен характер, тази информация ще ми бъде предоставена. Абсолютно недопустимо е държавно дружество в недобро състояние да си държи парите в непазарна банка", каза още вицепремиерът Дончев.

Той напомни, че става въпрос за 247 млн. лева общо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews