СГС възобнови служебно делото за несъстоятелността на КТБ

OFFNews 03 април 2015 в 14:57 2230 0

СГС възобнови служебно делото за несъстоятелността на КТБ

Делото за обявяването в несъстоятелнотс на Корпоративна търговска банка (КТБ) е възобновено и насрочено за 15 април от 10.00 часа, съобщиха от съда.

Председателят на VІ-4 състав съдия Иво Дачев възобнови търговското дело, като за заседанието са призовани КТБ чрез назначените временни синдици, БНБ, Фондът за гарантиране на влоговете в банките, както и встъпилите акционери "Бромак" ЕООД и "Бългериан Акуизишън къмпани" чрез процесуалните им представители.

Датата 15 април е най-ранната, на която заседанието може да се проведе, за да бъде спазен процесуалният срок за призоваване на страните по делото.

В определението на съдия Дачев е посочено, че производството се възобновява служебно или по искане на някоя от страните, след като бъдат отстранени пречките за движението му, като в случаите, в които производството е спряно до разглеждането на друго дело, съдът и сам взима необходимите мерки. В определението той е посочил, че поради изложените съображения и независимо, че никоя от страните не е поискала производството да бъде възобновено, следва съдът да го възобнови служебно

Съдът указва на БНБ в срок до съдебното заседание да предостави препис от влязло в сила решение на УС на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ. Също така временните синдици ще трябва да предоставят и акт за встъпване в длъжност. Ако не изпълнят не го направят, те може да бъдат заменени от съда. 

Съдия Дачев е дал и възможност страните сами да заявят дали делото да се гледа при закрити врата.

Рестартиране на делото в СГС става възможно, след като в четвъртък Върховният административен съд (ВАС) остави в сила определението, според което акционерите в банката нямат правен интерес да обжалват отнемането на лиценза ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews