Денков: Партийните лидери няма да казват кой министър да си тръгне. Няма нищо лошо Асен Василев да е вицепремиер (допълнена)

Атанасов може и да не е конституционен съдия. Готвят ли Никола Минчев за водач на листа на евроизборите?

OFFNews 10 януари 2024 в 09:50 1283 0

Николай Денков

Снимка БГНЕС/Архив

Премиерът Николай Денков

Партийните лидери няма да определят кой министър да остане и кой - да си тръгне. Ако има смяна на министри, то тя ще е единична. Няма промяна в договорката с ГЕРБ - ще има размяна между Николай Денков и Мария Габриел. Няма нищо лошо министърът на финансите да стане вицепремиер. 

Това стана ясно по време на живото излъчване на премиера Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани във Фейсбук.

"Още в началото предлагахме Асен Василев да е втори вицепремиер, но тогава ГЕРБ не се съгласиха. Сега именно те го казват. Ако искат да е така - няма нищо лошо", заяви Денков. 

Индиректно премиерът отрече информацията, че депутатът от ПП-ДБ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов ще е предложението за конституционен съдия. Премиерът е на мнение, че на такива позиции трябва да са експерти, а не политически лица:

"Много по-добре е да са хора, които имат много богат опит в съдебната система и не изглеждат силно оцветени политически. Експертите трябва да са политически независими, смятам, че трябва (предложението на ПП-ДБ) да е лице от съдебните среди, доколкото знам - има такъв".

Относно ротацията, при която трябва да бъде сменен и председателят на Народното събрание, Николай Денков обясни, че и Атанас Атанасов, и Никола Минчев са подходящи, но има много въпроси, които трябва да бъдат решени.

"Идват европейски избори - един водач на листа може да е Никола Минчев, но го давам като пример само. Затова трябва да се обсъдят тези задачи, а след това парламентарната на ПП-ДБ ще търси най-доброто решение", посочи премиерът.

Смяна на министри - кой взима решенията

"Министри ще бъдат сменяни само ако и двамата с Мария Габриел сме съгласни с дадена рокада. Много по-добре е министрите да изпълнят програмите си. Смени ще бъдат правени само където е необходимо, очаквам да са единични случаи", каза още министър-председателят.

По думите му е важно всеки министър да бъде оценяван според работата, която е свършил. Денков е категоричен, че медийните изяви не са основа за смени.

"Следващите дни ще обсъдя с Мария Габриел информацията, която съм събрал относно това кой как се е справил с управленската програма. Когато ние двамата имаме консенсус, отиваме при партийните лидери", поясни той.

Денков добави, че ако тепърва се вкарат нови лица за министри, то те ще трябва да припознаят задачите. Затова и смените трябва да са много ограничени.

Попитан дали ГЕРБ и ПП-ДБ ще търсят подкрепа от ДПС, премиерът обясни, че "ако искаме да гласува и ДПС за това правителство", трябва да се мине през разговори с тях: "Но подкрепата им не е задължителна, няма да правим компромиси в състава на Министерския съвет заради тях. Подкрепата им би била само допълнителна", каза още той.

Според министър-председателя сравнението на Бойко Борисов за ротацията - като скачване с орбитална станция, е добро. Все пак Денков заяви, че е изненадан, че два месеца преди ротацията се говори само за нея.

Попитан дали при размяната му с Габриел ще има и коалиционно споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ, премиерът посочи, че всички сме видели, че може да се работи и без коалиционно споразумение, но има важни въпроси, заради които е добре да има.

"Скандален е начинът, по който президентът атакува промените в Конституцията". Така министър-председателят коментира думи на държавния глава Румен Радев, който сезира Конституционния съд.

Според Николай Денков това, че Радев представя пред КС промените за оценка не е лошо, а е нормално.

"Вижда се обаче, че той атакува не толкова съдебната реформа, а ограничаването на неговите права в частта за служебното правителство. Скандално е как ги атакува, езикът, който използва. Абсолютно неприемливо е. Държи се като опозиционен лидер, ако иска - нека направи партия, спечели избори и промени каквото иска", смята премиерът.

Шенген: Реалистично е да има решение за приемането ни или в края на 2024 г., или в началото на 2025 г.

Денков обяви, че е напълно реалистично да има решение за приемането ни или в края на 2024 г., или в началото на 2025 г., като е много по-лесно България да бъде приета в Шенген, когато вече отпадат мерките по въздух и вода. Стана ясно и че Австрия изобщо не е искала да обсъжда сухопътните граници, но "в много тежки преговори" е изискано темата да бъде поставена.

"Президентът имаше възможност да вкара България в Шенген със служебния си кабинет. Трябваха промени в закони и в Конституцията, затова нищо не се реализира. Без редовен парламент България нямаше как да бъде приета нито по въздух, нито по вода. Некоректно е Радев да критикува по тази линия и трябва да признае успеха на правителството", каза още премиерът.

Той даде пример и какви са ползите от присъединяването ни: няма да се чака на опашки, а туристите ще са облекчени в придвижването си. 

Дезинформация, която плаши хората - така той окачестви информациите, че България се е съгласила да приеме хиляди бежанци срещу влизането в Шенген по въздух и вода. Денков обясни, че миналата година Австрия е върнала в България само 113 мигранти, а не както се говори - хиляди

Дезинформацията се разпространява от опозиционните партии, които не предлагат нищо особено

Министър-председателят обясни, че проблемът с дезинформацията не е само български, но тук лесно намира почва. Той е на мнение, че политическите партии от опозицията нямат позитивна посока и затова разпространяват дезинформация.

"Те не предлагат нищо особено, което е положително, а се занимават да плашат хората. Първо можем да призовем медиите да проверяват информацията, когато се изричат лъжи в ефир, да се поиска проверка на лъжите, контролните органи да изискат това да се спазва", каза Денков, като изброи част от мерките, които могат да бъдат взети.

"Ще създадем координационно звено към Министерския съвет за борба с дезинформацията. Обсъжда се и приемане на отделен закон или допълване на текстовете за Националната сигурност", посочи Денков.

Еврозоната

По думите му единственото, което ни спира в момента да бъдем приети в Еврозоната в началото на 2025 г., е по-високата инфлация.

"Тръгваме от по-ниски доходи. Срещнах се с президента на ЕЦБ и тя каза, че единствено инфлацията е това, по което трябва да работим. С финансовия министър обсъждаме какви още мерки можем да предприемем за намаляването ѝ. Част от нея идва от по-високите доходи за последните години, но е и заради наваксването и по-високия растеж на БВП - близо 2%", обясни той.

Договорът с Боташ - представян като много изгоден, но не за България 

"Има проблем с договора с "Боташ", каза премиерът. Той допълни, че няма разследване и са изискани документи, за да се провери дали не нарушава европейските правила.

"Все още нямаме обратна връзка от ЕК. За България договорът не е изгоден, асиметричен е, дългосрочен със сериозни ангажименти. Продължават преговорите с Турция, за да бъдат постигнати по-добри условия. Търсим начин да премахнем тази асиметрия или поне да е намалим значително, така че договорът да бъде по-изгоден за българската държавата, така както е за турската държава", категоричен е Николай Денков.

Попитан дали президентът носи политическа отговорност, премиерът коментира, че това е така от гледна точка на ресорния министър по това време в служебния кабинет.

"Този, който е сключил договорът, е създал проблем. Политическа отговорност носи президента до толкова, доколкото той е назначавал съответните хора и дотолкова, доколкото този договор беше представен като някакъв огромен успех – публично, медийно, но като се погледнат детайлите, се виждат, че това е успех, но не за България", каза още той.

Не е задължително прокуратурата да е изцяло независима

"Не е задължително прокуратурата да е изцяло независима. Задължително е да има отчетност, да има контрол върху работата. В случая е най-добре той да се осъществява през Народното събрание, през съответните комисии, да се включат и обществените представители", смята премиерът.

На въпрос дали участието на политици в избора на Прокурорския съвет отговаря на обществените искания за промяна, или увеличава риска от политически натиск, Денков отговори, че не знае докъде повече би могъл да се увеличи политическият натиск, ако разглеждаме ситуацията, както е досега.

"От една страна, имаше достатъчно сигнали за политическо влияние върху прокуратурата, съчетани с безотчетност на главния прокурор, както и политическо влияние върху съдиите. Промените осигуряват независимост при избора на съдиите, независимост на ВСС и даване на повече свобода за неговите възможности, отчетност и контрол при работата на главния прокурор при намалени негови правомощия за командването на останалите прокурори", коментира министър-председателят.

Той даде пример със САЩ, където ролята на главен прокурор изпълнява министърът на правосъдието.

"Има номинации от съответните гилдии, които следят темата и познават кой как се справя. В Конституцията сега е дадена възможност на Народното събрание да направи избора. Кой друг? Не може да оставим някакви определени структури да направят избора. И то ни трябва доста сериозно мнозинство – две трети, за да не могат да се правят скрити политически договорки", обясни министър-председателят.

Протестът срещу БФС и наказанията на полицаите

От думите на премиера стана ясно, че четиримата уволнение служители на МВР заради полицейското насилие по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз през ноември, заедно с още деветима полицаи, които са с порицание, са само от едно звено. Денков определи това като проблем и допълни, че трябва да бъдат взети мерки. 

Разликите в заплатите в администрацията 

До края на март ще има решение на Министерския съвет, което не само ще балансира между различните институции, но също така ще балансира какви са нивата в дадена институция, отговори Денков на въпрос за повишението на заплатите в Националния статистически институт. Той обясни, че на места има големи различия между младите и опитните специалисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика