Демократична България: Общината да не вдига данъка при сделки с имоти, а данъчните оценки

Данъкът за колите с Евро 4 да не се повишава, искат от ДБ

Юлиана Ончева 28 ноември 2019 в 15:38 4829 4

Две стъпки в правилната посока и една, за която няма никакво оправдание, е направила Йорданка Фандъкова с предложението за увеличение на данъците за стари и мощни коли и върху сделки с имоти и автомобили. 

Това заяви районният кмет на "Средец" от Демократична България Трайчо Трайков на брифинг в централата на ДСБ. Той уточни, че е необходима повече информация за това как ще се дават пари от събраните допълнителни приходи от СО, за да могат управниците по райони да реализират собствените си програми.

Позицията на ДБ е, че да се вдигне данък на принципа "Който цапа повече, да плаща повече" е правилно действие, което обаче се нуждае от дискусия и корекции. Но Обединението не само не подкрепя възмездният данък върху имоти да се вдигне от 2,5 на 3%, но и предлага той да се намали на 2 на сто. 

Гражданин, който купува имот за 200 000 лв., с увеличението ще плати 1000 лв. отгоре, обясни лидерът на Зелено движение Владислав Панев. Искаме да се актуализират данъчните оценки, сега начинът, по който общината ги прави, е некоректен. Те трябва да бъдат реални, допълни експертът Бойко Димитров. 

Според него така ще се избегнат афери като Апартаментгейт, а хора от властта няма да се облагодетелстват при покупка на имоти на по-ниски цени. 

По закон сделките с имоти се сключват на цена, не по-ниска от данъчната оценка, която пък обичайно е около два пъти по-ниска от пазарната стойност. Много сделки сега се правят малко над данъчната оценка - освен ако купувачът не взима кредит от банка. 

Сметките обаче показват, че ако хората сключват сделка на данъчна оценка и платят 3% данък - при споменатия апартамент вероятно с данъчна оценка около 100 000 лв., това ще им излезе 3000 лв. възмезден данък. Във варианта 2%(с предложеното намаление от ДБ) върху 200 000 лв. сумата е 4000 лв. Освен това по-високата данъчна оценка води след себе си по-висок годишен данък сгради. 

Председателят на групата на Демократична България в СОС Методи Лалов призова за обществен натиск, за да не бъде новият правилник, по който работи Столичният общински съвет "още от същото". Работим пришпорено, в малки зали с маси и столове, няма протектор, на който съветниците да представят докладите си. Може ли съветник за три дни да реши за нов строеж и градинки, обясни Лалов. 

Заявката на Демократична България е правилникът на Столичния общински съвет (СОС) да бъде променен така, че общинските съветници да не са гумен печат на общинската администрация и на кмета, а те да решават въпросите на София, както е по закон и конституция", настоя председателят на групата на ДБ в СОС. 

В позиция на Демократична България се  казва: 

В пълно нарушение на предизборните си обещания кметът на Столична община в последния възможен момент предложи значително увеличение на данъка при придобиване на имущество, както и увеличение на някои ставки на данъка за моторни превозни средства. 

Ние от Демократична България категорично се противопоставяме на предлаганите промени по следните причини:
➡Предлага се най-високата допустима по Закона за местните данъци и такси ставка на данъка за придобиване на имущество – 3%.
➡Не се отстранява основният проблем при данъците върху недвижимото имущество и сделките с него – крайно остарелите и неадекватни данъчни оценки, които не са актуализирани от 2009 г.;
➡Липсва обосновка на нуждата от по-високи данъчни постъпления. Към края на 2018 г. балансът на бюджета на Столична община е излишък в размер на 131 млн. лв., към октомври 2019 г. – 7 млн. лв., като в момента общината има натрупан над 250 млн. лв. резерв.;

Столична община не е извършила всички възможни действия, за да подобри събираемостта на местните данъци, като, по последни данни на МФ, тя отчита 71% събираемост на данъка върху недвижимото имущество.

По официална информация на СО несъбраните данъци и такси са над 300 млн. лв.

Изключително съкратен е срокът за приемане на предложените промени – по закон размерът на данъците и таксите се определя преди края на календарната година. След обявяване на обществени консултации тече 30-дневен срок за постъпване на предложения от граждани. След това предложението трябва да бъде разгледано от комисиите на Столичен общински съвет (СОС), за което остава изключително кратък срок от няколко дни и накрая трябва да бъде гласувано и на сесия на СОС.

По отношение на предложените промени в ставките за данъка върху превозните средства – смятаме, че при увеличаване на ставките за едни категории следва да има намаление за други, така че да се получи неутрален резултат. Също така смятаме, че увеличението при по-замърсяващите автомобили трябва да е по-голямо отколкото при по-малко замърсяващите. В предложението за категория Евро 4 увеличението е с 25%, а при Евро 3 – с 10%.

Предлагаме следните решения, които ще имат по-добър ефект и за гражданите, и за бюджета:

Да бъде запазен настоящият размер на данъка при придобиване на имущество по възмезден начин, а след актуализиране на данъчните оценки да бъде намален на 2%.

Коефициентът за превозните средства с категория Евро 4 да бъде запазен в размер 0.8.

Столична община да инициира промени в Закона за местните данъци и такси за: бързо актуализиране на данъчните оценки на недвижимите имоти; даване на възможност на общините самостоятелно да избират методика за определяне на данъчната оценка, като приетите методики да подлежат на контрол от МРРБ/МС/Областни управители.

Предложените от нас промени ще приведат данъчните оценки към реалните пазарни стойности на имотите. По този начин ще се пресече трайно установената практика да се изповядват сделки на занижени цени, съпроводено с укриване на ДДС и Корпоративен данък и с генериране на неофициални парични потоци. Ще се даде и възможност за понижаване на действащите ставки на данъците върху недвижимите имоти.

В същото време настояваме Столична община да извърши и следните действия за подобряване на бюджетните си позиции:

Да приеме активни мерки за повишаване на приходната част на база по-добра събираемост, по-високи приходи от общинските дружества, реално налагане и събиране на санкции от всички нарушители, формиране на повече приходи от такси за реално ползвани услуги ( в т.ч. и платено паркиране), а не от по-високи данъци.

Да оптимизира разходната част – анализ на всички структури на администрацията и редуциране на ненужни звена и позиции.

Да въведе стриктен контрол върху извършваните текущи разходи и анализ на ползите от тях.

Да подобри процеса по възлагане на обществените поръчки още от етап изработване на техническо задание и определяне на прогнозни цени и възможно най-голямо намаление на прекомерното разходване на публичен ресурс.

Софиянци заслужаваме много по-адекватна на съвремието ни администрация, която да управлява парите от данъците ни и да разгърне потенциала на града ни по най-добрия възможен начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5610

4

БХМ

04.12 2019 в 17:41

Само не разбрах еднопосочния, какво не харесва в предложенията, който мърси повече да плаща повече. В това трябва да влизат и санкции за тези, които горят гуми, въглища и мокри дърва. Или пък какво не харесва да се актуализират данъчните оценки. Ще има пари за канализация, тротоари, асфалт...., и за крайните квартали.

12435

3

Jinx

02.12 2019 в 09:23

ДБ съм убеден, че щяха и те да вдигнат данъците. Сега обаче го ползват това за политически атаки.

12860

2

newfoundland

29.11 2019 в 21:14

Евтина пропаганда от „политици“ за еднократна употреба, най-много!

4000

1

One Direction

29.11 2019 в 12:54

ДБ най-добре знаят какво трябва да се прави и какво не трябва. Ама когато са в ролята на гледащи от страни и критикуващи. Ако бяха те на власт, щяха да се оплетат като пате в калчища.