ДБ протестира срещу изявленията на Радев в Брюксел: Продължава да изолира България

OFFNews 10 февруари 2023 в 10:58 3266 4

ДБ

Снимка ДБ

ДБ

“Демократична България” (ДБ) обяви, че остро протестира срещу изявленията на президента Радев по време на срещата на Европейския съюз в Брюксел, "с които той за пореден път постави под съмнение стратегическите интереси на България като пълноценен член на ЕС и НАТО".

"Радев се прави, че не разбира какво значи победа. “Демократична България” му обяснява: победа значи руските агресори да се изтеглят от цялата територия на Украйна, включително от окупирания през 2014 г. Крим, да платят репарации за нанесените материални и нематериални щети, а виновниците за военните престъпления и за престъпления срещу човечеството, да бъдат изправени пред международен трибунал, най-добре пред Международния наказателен съд в Хага", коментират от дясното обединение в позиция, изпратена до медиите.

"Радев безотговорно противопоставя победата за Украйна на мира, като игнорира реалността, че единствено постигането на целите на легитимната самозащита на Украйна ще бъде и победа за международното право и основа за траен и стабилен мир в Европа. Само такъв мир ще гарантира в пълна степен и българския национален интерес. Колкото по-бързо и решително бъде постигната тази цел, толкова по-малко жертви ще бъдат дадени. И точно затова предоставянето на навременна помощ е толкова важно и обслужва пряко и нашите собствен български национален интерес: постигането на справедлив и траен мир и възстановяване на международното право", се казва в позицията.

"В цялата си риторика Радев се опитва да обоснове някакъв друг мир, без да има доблестта да го назове пряко. А е ясно, че единственият друг мир би могъл да бъде някаква форма на капитулация пред руската агресия. Призивите за такъв “мир” при условия, наложени от путиновия режим с цената на агресия и множество престъпления срещу човечеството и международното право, са предателство не само срещу борбата и саможертвата на украинския народ, но и спрямо нашия собствен фундаментален национален интерес. Време е в основата на нашата външна политика да бъде поставен принципът, че България не може да позволи нормите на международното право да бъдат заменени с правото на силния, а нашите граници и сигурност да бъдат поставени в зависимост от прищевките на всеки милитаризиран диктатор", пишат от ДБ.

Според десните Радев продължава да изолира България от усилията на всички наши съюзници, а наред с това той и неговият служебен кабинет блокират реални възможности за модернизация на нашите отбранителни способности и обричат армията ни на все по-голямо и трудно обратимо технологично изоставане и изолация от нашите съюзници в НАТО.

"Радев и служебните му правителства очевидно не си поставят за цел бързата и окончателна енергийна независимост на България от Русия. Напротив! Миналата есен Радев и неговият кабинет проведоха кампания по сплашване по отношение доставките на газ и така искаха да обосноват възстановяване обвързването ни с "Газпром” в пълен размер. Обществената реакция, а и самото развитие на събитията попречиха на това. По отношение на “Лукойл” Радев и неговото правителство също поддържат неизгодното за България статукво и не използват съществуващите и новосъздадени от 48-ото НС възможности да защитят националните ни интереси и за понижаване на цените и събирането на данъци, включително за минал период. Сега Радев се заема и с опит да удължи максимално зависимостта ни от “Росатом”. Като заплашва безотговорно с вето, той проваля възможността в рамките на разработването и налагането на новия пакет санкции и свързаните с това общоевропейски политики и възможности за партниране със САЩ България да си осигури максимално изгодни условия за бързо излизане от руската орбита и на ядрената си енергетика", пише още в позицията.

"Пред лицето на най-сериозното предизвикателство за сигурността на Европа от 1945 г. насам е време българската политика да бъде подчинена на националния ни интерес и на общите ни цели и отговорности в рамките на ЕС и НАТО. Изтичащата година след началото на престъпната руска агресия срещу Украйна показа, че този курс не просто е стратегически правилен, а е икономически и политически оздравителен и носи множество възможности за развитие и модернизация на страната ни. България може единствено да има изгода от окончателното си откъсване от орбитата на Кремъл", се казва в позицията.

ДБ настоява "българският президент да служи на националния интерес и на стратегическия и цивилизационен избор на развитие на страната ни като достоен и влиятелен член на Европейския съюз и НАТО."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

4

Mateevk

10.02 2023 в 12:39

https://www.peticiq.com/impeachment_rumen_radev?s=100170023

2099

3

Mateevk

10.02 2023 в 12:39

Радев трябва да бъде отстранен незабавно. Няма време повече да се убеждаваме и да спорим. Във война сме.

1935

1

Муню

10.02 2023 в 11:36

Стига сте мрънкали, а искайте импийчмънт!
Очевидно работи поскоро за Русия, от колкото за България!

Ония келеши правят реферндуми за какви ли не тъпотии, ако не можете в народното събрание, направете реферондум за импичмант!

Както народа е гласувал за него, така би следвало да може да се гласува за уволнението му!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика