Зеленски се срещна с Радев, но в компанията на Орбан и Пленкович

OFFNews 09 февруари 2023 в 22:47 6719 5

Радев и Зеленски

Снимка president.bg

Работната сесия, в която участва Радев

В рамките на извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел държавните и правителствени ръководители на европейските страни се срещнаха днес с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Изданието "Политико" съобщава, че държавните и правителствени ръководители са разделени на четири групи за срещата си със Зеленски. Първата група включва Испания, Италия, Полша, Румъния, Нидерландия и Швеция. Втората група е на страните, за които е известно, че са активни поддръжници на Украйна: Естония, Латвия, Финландия, Дания, Чешката република и Словакия.

Третата група включва страните, които "традиционно изразяват загриженост относно широкообхватни санкции срещу Русия": Австрия, Унгария, Хърватия, България, Словения, Гърция и Кипър. А Португалия, Малта, Ирландия, Белгия, Люксембург и Литва формират четвъртата група.

Тази вечер от пресцентъра на "Дондуков" 2 съобщиха, че президентът Румен Радев е участвал в съвместната работна сесия със Зеленски "заедно с федералния канцлер на Австрия Карл Нехамер, министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателя на Словения Роберт Голоб, министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, както и министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович".

На срещата Радев отново е подчертал, че "ядрената енергетика е от стратегическо значение за бъдещето на българската енергетика и икономика и България не може да приеме налагането на санкции в тази сфера".

"Продължаващите военни действия между Русия и Украйна, предизвикателствата пред украинската енергетика в условия на зима, затруднените вериги на доставки, хуманитарните последици от войната, както и амбицията за европейска интеграция на Украйна, бяха във фокуса на срещата. Президентът Румен Радев подчерта последователната хуманитарна подкрепа, която България оказва на Украйна, включително и на голямата българска диаспора в страната, както и на десетките хиляди украински граждани, потърсили спасение от конфликта у нас. Енергийната политика на България създава предпоставки за реална диверсификация в доставките на енергийни ресурси за целия регион, от което може да се възползва и Украйна", съобщават още от пресцентъра на Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

5

Джендо Джедев

10.02 2023 в 10:19

""Продължаващите военни действия между Русия и Украйна,"

Това е все едно за ВСВ някой да напише "Продължаващите военни действия между Трeтия Райх и Полша..." Бахти гьонсуратите, не е истина! :D

-685

4

Козин Човков

10.02 2023 в 06:44

Защо да е в трета група? В А окръжна е, при Металик Гъбене и Видима Душево.

8053

3

DARTH VADER

09.02 2023 в 23:46

Уважавам институциите,но това не е моят президент...

Срам ме е,че съм българин понякога

865

2

Constanza

09.02 2023 в 23:40

Няма край този негов мандат.

2073

1

Johnny B Goode

09.02 2023 в 23:38

Айде пак в 3-та група.
 
X

Да помогнем на украинските деца!