Булгартрансгаз за малко да фалира заради новата такса върху транзита на руски газ, НС запуши дупката

Заради новата такса газоразпределителната компания е натрупала 250 млн. лв задължения към държавата за 1 месец

Ружа Райчева 16 ноември 2023 в 10:50 4726 2

Откриването на Турски поток - Бойко Борисов, Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Александър Вучич

Снимка Архив

Откриването на Турски поток - Бойко Борисов, Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Александър Вучич

Таксите върху транзитите на природен газ от Русия, минаващи през България, няма да се плащат от операторите на газопреносната мрежа, а от "Газпром", реши Народното събрание. 

Парламентът прие на първо и второ четене законопроект, внесен от Радослав Рибарски, Васил Стефанов и Ивайло Мирчев от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). От 203 гласували народни представители "за" бяха 142 (ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС) , "против" нямаше, а 61 депутати се въздържаха (БСП, ИТН и Възраждане). 

Новата такса върху транзитите с руски газ в размер от 20 лева (10 евро) бе наложена от парламента на 13 октомври. Оттогава насам обаче стана ясно, че ударът от мярката понася "Булгартрансгаз". Заради новата такса дружеството бе длъжно да плаща 6 млн. лв. на ден и към момента вече дължи 250 млн. лв на държавата. Затова сега и ПП-ДБ предлагат това нормативно уточнение.

Сърбия и Унгария реагираха остро на таксата. Будапеща вече поиска от Европейската комисия (ЕК) да започне наказателна процедура срещу България. Унгария твърди, че мярката не е била консултирана с нея и че това е нарушение на европейските митнически и търговски правила. Според Сърбия и Унгария таксата застрашава енергийната сигурност на целия регион. 

В мотивите вносителите пишат, че целта на предложението е да не се застраши финансовото състояние на операторите на преносната мрежа. В момента енергийните вноски са дължими от операторите на газопреносната мрежа, а от ПП-ДБ предлагат таксата да се изисква от ползвателите на природен газ от Русия.

"Операторите на газопреносната мрежа оказват само услугата по пренос на природен газ за транзит. Те ще са длъжни да предоставят информация за вноса и преноса на природен газ на Агенция "Митници", пишат вносителите. 

Остава неясно какви количества руски газ са били декларирани пред Агенция "Митници", финансовото министерство или "Булгартрансгаз". Според президента Румен Радев таксата ще доведе до фалит на "Булгартрансгаз", защото операторът няма правен механизъм за събиране на средствата от "Газпром", който е резервирал 90% от капацитета на продължението на "Турски поток" през България до Сърбия и Унгария. По този повод Радев сезира Конституционния съд (КС).

Енергийните остриета на ГЕРБ и БСП - Жечо Станков и Драгомир Стойнев посочиха, че с тази такса "Булгартрансгаз" се ощетява с по 6 милиона лв. на ден и така се застрашава българската енергетика. 

Депутатът от "Има такъв народ" Павела Митова нарече законопроекта ремонт на ремонта, нужен поради некачествено законодателство. По думите ѝ потърпевши ще бъдат европейските потребители, а не Путин. Тя каза, че президентът Румен Радев е имал основания да сезира КС. "От тази извисена харвардска мисъл ще страдат сърбите и унгарците!", обяви тя. Според нея думата "акциз" е била заменена с "енергийна вноска" в законопроекта, защото крайната цена ще я плащат потребителите.

Как биха могли да се събират таксите? 

Депутатът от БСП Драгомир Стойнев заяви, че ако Европейската комисия не започне наказателна процедура, то Унгария ще осъди България в Европейския съд, защото мярката не отговаря на европейското законодателство. Според него със законопроекта си ПП-ДБ искат да прехвърлят цялата отговорност към Агенция "Митници" и НАП.

Остава неясно как по-точно те ще изискват въпросните енергийни вноски от "Газпром".

Стойнев е на мнение, че ПП-ДБ искат проблемът да се замаже, само и само, за да не фалира "Булгартрансгаз". "Някой пита ли, ако спре транзитът на природен газ, как тогава "Булгартрансгаз" ще върне заема, който е взел, за изграждането на "Турски поток"?", попита той. Драгомир Стойнев каза, че БСП няма да гласуват против, а ще се въздържат, защото няма да участват в "тези глупости". На свой ред неговият съпартиец Георги Свиленски нарече делата на ПП-ДБ "недоразумения". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1974

2

Владè

16.11 2023 в 15:34

Плащай бъгарю, плащай и целувай ръка. На другарите уж за малко им опостнé та наваксват. Новите другари се светнáха бързо и помагат . Днеска половин дълг , утре цел дълг. Ха ха ха.
Пък и начо , пачо,тачо,семржиевото и компания като излезнат с порицание и подписка тряаа да си купят пак бйеимвье.

22548

1

dolivo

16.11 2023 в 11:21

Хаха, гледай проблем, как да си съберем дължимото

Не сме много добри в това, ние на мутрите доходите сивите не можем да обложим, въпреки очевидния им стандарт на живот...

Следя с интерес
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика