ЕК: Унгария иска наказателна процедура срещу България заради транзитната такса на руски газ

България обяви нова такса за транзит на руски газ през страната в размер от 10 евро

OFFNews 13 ноември 2023 в 14:20 4930 4

Флаговете на Унгария и Европейския съюз

Снимка Getty Images

Флаговете на Унгария и Европейския съюз

Европейската комисия потвърди, че е получило писмо от Унгария срещу таксата за пренос на руски газ в България, предаде БТА.

Миналата седмица унгарският министър за Европа Януш Бока съобщи, че Унгария е поискала от Европейската комисия (ЕК) да започне наказателна процедура срещу България заради обявената наскоро нова такса в размер от 20 лева (10 евро) върху транзита на руски газ през страната.

Унгария твърди, че България е наложила новата такса, без да се консултира с нея и че това е нарушение на европейските митнически и търговски правила.

Според Унгария българската такса сериозно застрашава енергийната сигурност на целия регион. Будапеща е готова да отнесе казуса да най-високия европейския съд до края на годината, ако ЕК не реагира и не открие наказателна процедура.

Таксата върху транзитите газ бе обсъдена в Брюксел през октомври, но така и не се стигна до решение дали тя е оправдана и законосъобразна. Българското правителство твърди, че таксата няма да повиши цените на газа за Сърбия и Унгария, а само ще намали печалбите на "Газпром".

Според българските власти новата такса има за цел да ограничи привилегированата позиция на "Газпром" на газовия пазар в Югоизточна Европа и да намали руското влияние в региона.

Politico: На Европа ѝ писна от българската енергийна политика. ЕК разследва сделката с Боташ

Говорителят на ЕК също така потвърди, че ЕК е изпратила писмо с искане за информация за споразумението между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ". Въпросното споразумение бе сключено от служебното правителство „Донев“ през януари и осигурява на българското дружество достъп до газови доставки от Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

DedoYotzoGleda

14.11 2023 в 12:45

Ценаната за газа за унгарците се фиксира за всяка следваща година а тази изтича и отпреди се очакваше 20% увеличение. А сега и от нас ново 20. То на чужд гръб и 100 тояги са малко но не това е идеята на европейския съюз - тук решенията не са едностранни а се консултират с партньорите. В случая презокеанските партньори са натежали повече.

-529

3

6екеr4о

13.11 2023 в 16:34

Трудно бих се съгласил с твърдението, че туй шкембе е някакъв Мачо, той по-скоро е мурзилско мекере, вербувано като нашия пРезидентин за жълти стотинки!?

Та той и партията му се явяват на избори дори без управленска програма, само плашейки тамошните плоскоземци с емигрантски нашествия, пълен отврат...

4038

2

Moirae

13.11 2023 в 15:24

За тях цената не се променя - имат я фиксирана в договор. Играят по кремълска свирка.

1935

1

Муню

13.11 2023 в 14:30

Унгарския мачо се оказа ревльо.
Иначе със ветото е силен.

 
X

Да помогнем на украинските деца!