Борисов: Не съм призовал никой да бие, да връзва или да тормози

OFFNews 13 април 2016 в 15:37 4234 15

Снимка БГНЕС

Има опит да се насити общественото пространство с доста целенасочени внушения относно така наречените граждански арести. Не съм призовал никой да ходи да бие, да връзва или да тормози който и да било.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет по повод хайките за бежанци и критиките, които бяха отправени към него заради изказването, в което благодари на отрядите. 

"Аз се свързах с тези момчета, говорихме. Всяка помощ, която е за полицията, за „Гранична полиция“ и за държавата е добре дошла. Но лично разговарях с тях, казах им, благодарих им, изпратих директора на „Гранична полиция“ да се срещне с тях, така че да си координират сигналите и това, което трябва, така че гражданите… тя държавата е наша обща. Всеки който помогне само едно „Благодаря“ заслужава", заяви Борисов. 

Ден по-късно в социалните мрежи се появи видео от такава хайка, в което се виждат 4-5 мъже мигранти, проснати на земята в гората, с вързани със свински опашки ръце. Предводителят на хайката Петър Низамов - Перата беше арестуван и му бяха повдигнати обвинения. 

"Всеки, който минава през зелената граница, е нарушител, и казах, че благодаря на всеки, който подаде сигнал, за да бъдат задържани. Никъде, повтарям, по никакъв начин не съм толерирал, няма да толерирам паравоенни формирования или групи, които проявяват нехуманно отношение и нарушават закона. Никое беззаконие няма да бъде толерирано от държавата", посочи Борисов.

"Според мен се цели в Европа да чуят, че в България тормозят бежанците и не се справяме на границата! Изрично искам да подчертая, че не само полагаме огромни усилия, не само че много добре се справяме на тази огромна територия – и морска, и сухопътна, а и това беше отбелязано неколкократно от всички, които бяха в България в последните месеци. С една дума, не разбирам този мазохизъм и желанието да повдигаме тема, която да очерня България", казва още премиерът, като допълва, че са направени няколко учения, а сега се изпращат още 300 военни на уязвимите места по границата.

По време на заседанието Борисов размахва пръст и срещу представителите на Реформаторския блок заради искането на ДСБ за оставка на транспортния министър Ивайло Московски след корупционния скандал в ДАИ. 

"Може да им предадете като се събирате на съвет и си говорите, че да се иска оставката на Московски затова, че сме проявили политическа воля и сме разбили тази корупционна схема, не го приемам. Защото това означава, че ако утре започне операция в някое от вашите министерства или агенции, вие да не съдействате и да предупредите, едва ли не, екипите си под претекст, че някой ще ви поиска оставката. И вместо да го поздравим – да му се иска оставка, според мен не е коректно. Така че ви моля, като се съберете, това да го кажете на вашите колеги", казва Борисов, след като Меглена Кунева и Божидар Лукарски уточняват, че искането е отправено не от всички партии в Реформаторския блок, а само от една - ДСБ.

"Абсурдно е да свършиш работа и да ти искат оставката, че си допуснал да бъде разбита корупционната схема. Кой от вас може да се закълне, че в министерството му днес някой не краде? Ако има такъв, който да се закълне, разбирам.
И когато получим сигнал и изпратим службите да го хванат, вие трябва ли да треперите? Напротив, всички трябва да се възползваме максимум от всеки един сигнал и да предаваме тези хора на правосъдието", допълва Борисов.

Премиерът иска още да се обсъди и темата за приватизацията на ВМЗ и „Кинтекс”, като подчертава, че идеята е неприемлива за него. 

Министърът на икономиката посочва, че заедно с финансовия министър Владислав Горанов предлагат ВМЗ и „Кинтекс” да бъдат вкарани в забранителния списък за приватизация. В отговор Борисов посочва, че подкрепя идеята.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!