Хайките за бежанци стигнаха до AFP

OFFNews 11 април 2016 в 16:57 7221 37

Граждански арест на трима нелегални имигранти предизвика полемика в България. Правозащитни организации протестират, докато правителството се въздържа от това да осъди хайките, пише AFP по повод видеото, показващо заловени от граждани мигранти на българска територия.

Кадрите, излъчени по няколко български телевизии и в социалните медии, показват тримата мъже на земята, с ръце, вързани зад гърбовете, докато някой вика: "Връщай се в Турция!".

Граничните полицаи, които пристигат на мястото, открили тримата невредими и с развързани ръце.

Подобни арести се случват все по-често в последните седмици. Те са насочени към мигрантите, пристигащи през границата с Турция, посочи Българският хелзинкски комитет.

Тези кадри показват най-бруталния граждански арест досега в България. Прокуратурата трябва да започне незабавно досъдебно производство, заяви председателят на БХК Красимир Кънев и предупреди, че бездействието на властите само ще насърчи такива действия.

"Това е незаконно", каза шефът на „Гранична полиция“ Антонио Ангелов пред bTV, седмица след като раздаде сертификати за благодарност към друга група, задържала около 20 имигранти до границата с Турция.

Премиерът Бойко Борисов също изрази своята благодарност към лидера на групата в телефонен разговор. "Държавата принадлежи на всички нас, всеки, който иска да помогне (като я защитава), е добре дошъл", каза той в понеделник, посочва агенцията.

Но БХК осъди тези награди като "неприемливи", предупреждавайки, че България рискува да се превърне "в люлка на Балканския фашизъм".

България, която досега остана в периферията на най-голямата бежанска криза в Европа след Втората световна война, е загрижена, че затварянето на „Балканския маршрут“ ще увеличи мигрантите, които се опитват да минат през нейната територия, допълва AFP.

За да се предотврати наплива, България ускори изграждането на 132-километрова ограда по протежение на границата с Турция и провежда редовни учения на гранични полицаи и военни на границата в демонстрация на сила.

Според проучване, публикувано миналата седмица, 60 на сто от българите виждат мигрантите като "заплаха за националната сигурност" и 51 процента не биха искали да работят с или живеят в съседство с мигранти в най-бедната страна в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!