Борисов към министрите: Бъдете сигурни, че сте министерствали в най-тежките времена

OFFNews 20 юли 2016 в 16:41 4174 3

Снимка БГНЕС

Никак не ни е лека ситуацията и затова действително искам да сте сигурни, че ви се е случило да министерствате в най-тежки времена. С тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна към министрите от кабинета по време на заседанието на Министерския съвет, става явно от стенограмата. 

"Не казвам, че Косовската криза е била лека, но сега виждате – светът се тресе от кризи. В Гърция – финансово-икономическа криза, мигрантска криза, която засята почти цяла Европа, бежански поток. В Турция – военен преврат, в Македония – не могат за дата на избори да се разберат, не за правителство, не за членство, а за дата за избори не могат да се разберат. Натиск по всички граници. Оттатък Черно море – Крим и Украйна... То Господ дава съседите, но действително аз бих бил много щастлив, ако цялата политическа класа прояви разум и разбиране, защото не им пожелавам на някои да управлява в такива времена", подчертава Борисов. 

Премиерът дава добра оценка на реакцията на правителството по време на опита за преврат в Турция. 

"Мисля, че отреагирахме, и тук благодаря на всички колеги и екипите им, които работиха в нощта на 15-ти срещу 16-ти. После се разделихме, прецених, че Ненчев, главният секретар на МВР и началник щабът на отбраната е по-правилно да слязат на границата при хората, вместо тук да стоим всички в Министерски съвет", казва той.

"Полагаме огромни усилия, съвместно да решаваме проблемите, пред които се изправя държавата. Ето например ситуацията в Турция – виждате, че и в двете посоки излезе извън контрол, бих казал. И ако беше успял превратът, едва ли някой в света щеше да подкрепи хора, които са си застреляли премиера или президента в случая, или са стреляли по цивилни граждани. И затова видяхте в нощта на преврата абсолютно всички лидери реагираха. Включително и ние с Ненчев, Митов, службите, направихме изявление, което много внимателно беше премислено, на базата на информацията, която получавахме за развоя на събитията. Затова към днешна дата, надяваме се цялата международна световна общност с натиска, който оказва, да помогне за спазването на свободата и правата на хората в Турция, дори и да са виновни в нещо, има начин, по който да бъдат задържани и съдени, без насилие и без кръв", коментира Борисов ситуацията в южната ни съседка.

"Към момента по границите ни е спокойно с Турция, няма някакво раздвижване. Участваха турски кораби заедно с нас на учението „Бриз“, не сме индикирали, каквато и да е – нито промяна, нито нещо, което да ни направи впечатление в поведението. Точно обратното, много добро учение стана. Ненчев, намери начин да поздравиш всички моряци – от началник до матрос. Справиха се прекрасно. Това е и моята, и на вицепремиера Дончев оценка", допълва премиерът.

На това военният министър Николай Ненчев отговаря: "Вашето присъствие с вицепремиера Дончев беше най-голямата благодарност за тях".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12881

2

Иван55

20.07 2016 в 20:11

Мчи по пътя на патоците секъде 9 по Рихтер. Е, некъде по-малко, ама ги е яд.