Бившият началник-кабинет на Радев: Върви се към трети избори с идеята те да са 2 в 1 с президентските

Ставаме свидетели на едно пошло брокерство, което подменя истината. Употребиха голяма част от хората на протеста - казва политологът Калоян Методиев и уверява: Нещата, рано или късно, ще излязат на бял свят

OFFNews Последна промяна на 19 юли 2021 в 11:45 10244 4

Снимка Кадър: БНТ

Върви се към трети избори с идеята това да стане с президентските, заяви политологът и бивш началник на кабинета на президента (19.08.2019 г. - 21.09.2020 г.) Калоян Методиев пред БНТ днес. Според него между "Има такъв народ" и Румен Радев има договорка.

"Очевидно се върви към хвърляне на абсурдни предложения, чрез които да може да не се направи правителство, (ИТН) да бъдат отхвърлени и да влязат в ролята на жертва, и да отидем пак към трети избори с идеята това да става и с президентските - две в едно.

(...)

Не е случайно това. Знаете, че преди 4 април президентът заяви: "Подкрепете новите!", с което де факто заби нож в гърба на всички останали партии и зае страна по отношение на изборния процес.

Не изключвам вариант за подобни договорки и продължаване на живота на този служебен кабинет, защото, съгласете се, този служебен кабинет, се държа като всичко друго, но не и като служебен кабинет, който трябва единствено да организира изборите."

Според него изборните резултати от 11 юли са провокирали повече въпроси, отколкото да са дали отговори. Вкарало се е още повече напрежение в политическата система, отколкото успокоение и това се случва на база процес, който върви от миналото лято - за "умишлено дестабилизиране на държавата чрез дестабилизиране на партийната й система". Според него ИТН иска "да се превърне в център на политиката в България", "да срути системата" и да се отиде към нови избори, където те да реализират още по-голям резултат.

"Тоест от началото до края в тяхното поведение имаме деструкция с цел акумулиране на повече гласове" - заключи политологът.

"Неслучайно това е проект, замислен още преди първите избори през април, за да реализира така наречения референдум през вота на суверена. Това става само чрез мнозинство в парламента. Те няма да го получат. И първия, и втория път не го получиха и очевидно се върви към хвърляне на абсурдни предложения, чрез които да може да не се направи правителство, да бъдат отхвърлени и да влязат в ролята на жертва и да отидем пак към трети избори с идеята това да става и с президентските - две в едно".

За служебния кабинет

Бившият президентски началник кабинет разгърна и критиката си към служебния кабинет.

Този кабинет е създаден от военен с военни. Съгласете се, че когато 40 години основните глаголи в работата им са "унищожи", "превземи", "разклати", "убий", не могат да се променят, когато влязат в политиката - изтъкна той и допълни, че това се вижда от действията на служебния кабинет и от "начина, по който той влиза от скандал в скандал, от война във война".

"Разтваря се все повече ветрилото на конфликтни точки с институции, с хора, с гилдии - последният сюжет с лекарите, насажда в българското общество (убеждението, че), едва ли не, всички лекари и болници са корумпирани. Не се прави така". Методиев продължи коментара си по скандала между здравния министър Стойчо Кацаров и "Пирогов" за хоспитализацията му, като се възмути, без да назове името на министъра, че е "ползвал системата с връзки, за разлика от мнозинството българи, които не могат да си го позволят и карат по етапния ред, не отиват при шефа на клиниката, за да ги прегледа и да ги вкара.

Този конфликтен подход, според политолога, е бил заложен априори в живота на служебния кабинет и "закономерно избухна във всички сектори: и при протеста в културното министерство, което се опита да превземе националната телевизия и ходи на протест пред нея, и Бойко Рашков, който говори за "бивши хора" и се опита да вкара в обществото лъжата, че е спрял купуването на гласове, пък, видите ли, вчера имаше пресконференция и една от партиите и заяви, че ДПС е вкарало мандати във Враца, Монтана, Видин, където не е смесен регион. Да минем през корупционния привкус около митниците, където беше също скандал, който отне една седмица обществено внимание, да не говорим за Кирил Петков - така наречената звезда на кабинета, който даде с безконкурсно начало, непрозрачно 34 милиона на българска фирма, за да правим едни коли от фалирал стартъп в Германия. Съгласете се, че съмненията за далавера остават. И Пецов (новият шеф на НАП - Румен Пецов - бел. ред.) на НАП - скандален случай. В Западна Европа за убийство можете да получите по-малко, отколкото за една такава мащабна данъчна машинация. Ако трябва да продължим да ги изреждаме, това служебно правителство генерира скандали, конфликти и оставя корупционен привкус. Не съм сигурен доколко успя да се справи със задачата си за провеждането на честни избори, защото дадохме и пример с купуване на гласове, нещо не беше наред и с машините очевидно. Ще трябва да се прави ревизия на доста от действията на това служебно правителство".

За искането за прекратяване на мандата на Иван Гешев

Попитан добър ход ли е искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Калоян Методиев отговори, че това е по-скоро популистичен, отколкото рационален ход:

"След края на служебния кабинет очевидно се търси популизъм по отношение на президента и на служебния кабинет, а не рационалност, защото това няма как да стане по процедура. (...) Юристите го обясниха - трябват определени мнозинства, трябват промени на закони, 2/3 в парламента - това е сложна процедура, която не е указана в закона".

Според Методиев евентуални предсрочни парламентарни избори наесен "могат да променят нещата към по-лошо".

"Виждате, че след всеки избор нещата стават по-лоши. Определени задкулисни играчи се опитват в мътната вода да реализират свои цели. В крайна сметка, държавата ще плати цялото това упражнение, защото няма как да издържат социална, здравна система, икономическа при един перманентен политически процес, който е нестабилен и все по-затъващ в скандали, в безвремие.

Имайте предвид, че това е златното време на престъпността, на корупцията. То се вижда и по улицата. Виждате, че агресията отново се връща и на пътя, усещам го по карането всеки Божи ден. Тия периоди на безвремие са изключително отрицателни за климата в държавата".

За БСП

Според него правилният път за БСП не е отстраняването на лидера Корнелия Нинова, а консолидацията. За политолога "Нинова беше човекът, който 4 години издържа жестоки удари в гърба и фронтално - и от свои, и от чужди, и от задкулисие". Той я определи като "единственият човек, който не се огъна в тази ситуация".

Тук бившият президентски човек допълни, че има и "задкулисен опит за овладяване на БСП от страна на "Дондуков" 2.

Вътрешната опозиция в БСП "щедро беше подкрепена от президентската институция с постове в служебното правителство, което беше използвано и като инструмент за дестабилизацията на БСП, включително с това, че предизборната кампания на Мая Манолова беше закрита от министър в същото това служебно правителство с пиене на шампанско пред президентството".

Методиев е категоричен, че са налице "достатъчно условия, за да кажем, че това е задкулисен опит за овладяване на БСП с цел реализация на собствени политически цели, с някакви криви сметки. Бих предупредил тази вътрешна опозиция, че беше употребена и ще бъде употребена докрай в чужди планове. Корнелия Нинова беше единствената реална опозиция".

Последното той подкрепи с пример от преди европейските избори. Тогава БСП излезе от парламента. "Това беше първият протестен акт в България в последния политически период, Нинова ги изкара. Тогава Радев каза: "Прибирайте се, не ви е мястото на улицата, а в парламента". Заби нож в гърба на левицата още тогава".

Политологът смята, че протестът също е бил употребен:

"Дойдоха и самозванци, и хора, които разнасят като кофа с парцали протестиращите и казват: "Сега ще ги изкарам пред националната телевизия", "Сега ще ги изкарам пред президентството", "Сега ще ги изкарам пред Министерски съвет", тоест ставаме свидетели на едно пошло брокерство, което подменя истината.

Не са такива нещата, каквито изглеждат от протестите насам. Употребиха голяма част от хората задкулисно и нещата, рано или късно, ще излязат на бял свят".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3134

4

zuljin

19.07 2021 в 18:56

Без политици в затвора НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ!!!

-5746

3

vas_sashka

19.07 2021 в 16:58

“ Партийната ни система е тотал щета... Пътя към по-добро бъдеще ще започне след абсолютното ѝ унищожаване!!!”

Тук сме на едно мение, но пълно включва тотално лустрацив на видни приватизатори (вкл Прокопиев ) и забрана на деца на комунисти да заемат държавни постове (което значи ичегърване на БСП, Части от ГЕРБ, ДПС но и ДБ, вкл ХИ, ген Танас и цялата им гранатджиска пасмина). Пълна реформа на съдебната система което вкл. Не само прокуратурата и съдебната система от отстраняване на 3мата големи.

Аз мисля че Славчо това и прави като показа пълното си пренебрежение към ДБ и мутрите …

3134

2

zuljin

19.07 2021 в 14:39

"умишлено дестабилизиране на държавата"

Единственото стабилно в държавата последните 10 години са ПОЛИЦЕЙЩИНАТА, ШУРОБАДЖАНАЩИНАТА и СХЕМИТЕ за рекет на бизнеса и кражба на публичен ресурс!!!

На кой му трябва тази стабилност?!?!? На мен не!!!

3134

1

zuljin

19.07 2021 в 13:52

Служебният кабинет върши прекрасна работа!!! Държавните институции имат нужда от много сериозно разчистване на МИЛИЦИОНЕРСКИТЕ КАЛИНКИ... Рано е за редовно правителство!!!

"умишлено дестабилизиране на държавата чрез дестабилизиране на партийната й система"

Партийната ни система е тотал щета... Пътя към по-добро бъдеще ще започне след абсолютното ѝ унищожаване!!!