Без прецедент: 48-ото НС остава без председател, депутатите спряха часовника (обновена)

Йорданка Веселинова 19 октомври 2022 в 12:40 14626 13

48-НС

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Двама са претендентите, които останаха в надпреварата - Никола Минчев и Росен Желязков

След 6-часов дебат и две процедури народните представители не успяха да си изберат председател. Така 48-ото Народно събрание се блокира още в първия си ден.

От ГЕРБ-СДС предложиха прекратяване на заседанието до утре. Лидерът на "Български възход" Стефан Янев пък призова за председателски съвет, на който партиите да излъчат една единствена кандидатура. В крайна сметка Вежди Рашидов даде 17-часова почивка. Първото пленарно заседание ще продължи утре в 10 часа.

До ситуацията се стигна, след като нито кандидатурата на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков, нито тази на "Продължаваме промяната" - Никола Минчев минаха прага от 121 гласа.

Казусът за избора на председател бе първият тест както за Народното събрание, така и за възможностите за формиране на мнозинства и респективно - на правителство. 

До момента имаше практика председател на НС да предлага само най-голямата политическа сила, въпреки че в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание няма такова изискване. Но днес бяха внесени четири кандидатури - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от ПП, Кристиан Вигенин от БСП и Петър Петров от "Възраждане".

Преди гласуването депутатите приеха процедурните правила за избор на председател на НС. Те изискват минимум 121 гласа за избор на такъв. Ако никой не събере тази подкрепа, се провежда второ гласуване за двамата с най-много гласове. За избран се счита получилият повечето от тях. В Конституцията обаче е посочено, че председател на НС се избира с мнозинство - повече от половината от присъстващите  - над 121 гласа.

Преди вота Йордан Цонев обяви от трибуната, че групата на ДПС ще подкрепи досегашната практика и ще гласуват "за" Росен Желязков от ГЕРБ. В ДПС били последователни и затова нямало как да подкрепят Никола Минчев, чието сваляне подкрепиха в 47-ия парламент.

При първото гласуване Вигенин събра 27 гласа, Минчев - 74, Петров - 27, а Желязков - 103. Преди второто от ГЕРБ поискаха 15-минутна почивка и председателски съвет.

Във второто гласуване участваха Никола Минчев и Росен Желязков. Председателят на 47-ото Народно събрание Никола Минчев получи 98 гласа "за" (ПП, БСП и ДБ), 32 "против" и 23 "въздържал се". Желязков: 103 гласа "за" (ГЕРБ-СДС и ДПС), 85 "против" и 52 "въздържал се". След този вот се чуха аплодисменти, а Асен Василев от ПП в процедура обясни, че Желязков не е легитимно избран. Причината - според Конституцията НС приема решения с мнозинство от половината от присъстващите в зала, каквото не събра нито един от кандидатите. Хипотезата за по-голям брой гласове важи при двама кандидати прекрачили бариерата от 121 гласа. 

След втория неуспешен опит бе дадена нова почивка. След края ѝ партиите ПП, ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и БСП заявиха, че при нова процедура отново ще издигнат кандидатите си. Според БСП и ДПС часовникът трябва да бъде спрян и днешното заседание да не се закрива, защото утрешното изобщо няма да може да стартира. (Според правилника на НС най-възрастният депутат Вежди Рашидов води само първото заседание - т.е. днешното - б.а.) 

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че ПП изобщо не се държат като "конструктивна опозиция", каквато бе заявката им, и блокират работата на парламента.

"Глас народен, глас божи. Ясно е коя е партията с най-голямо доверие", добави тя и призова да бъде подкрепен Росен Желязков и го номинира отново.

Асен Василев от ПП също отново номинира Никола Минчев. Кирил Петков пък призова ГЕРБ да направят крачка встрани и да изтеглят кандидатурата на Желязков. По думите му председателят следва да има подкрепата на мнозинството.

Йордан Цонев от ДПС пък бе категоричен, че институцията трябва да стартира работата си. Той определи като "абсурд" случващото се в пленарна зала и добави, че нито една от политическите сили не е обещавала в предизборните си програми да блокира работата на парламента още в първия ден.

Цончо Ганев от "Възраждане" отново номинира Петър Петров. Корнелия Нинова също отново предложи Кристиан Вигенин. Изненадата дойде минути преди вота, когато лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ предложи Йордан Цонев. Така, докато парламентът е в патова ситуация, кандидатите за председателския пост се увеличават.

След това повторно бяха приети правилата за избор на шеф на НС. Процедурата стартира отново в 13:30 ч.  Последваха реплики и дуплики, които забавиха гласуването с повече от час, през който партиите си разменяха обвинения. ГЕРБ заявиха, че ПП предизвикват конституционна криза, а съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев отговори, че единственото, което групата му е направила, е да прочете Конституцията. Той попита още какъв е бил управленският план на ГЕРБ, след като лятото свалиха предишното правителство. Делян Добрев пък заяви, че Асен Василев седи на първия ред и "на всеки пет минути излиза да дава акъл".

Малко след 14:30 ч. председателят на НС Вежди Рашидов определи случващото се в зала като "пълен майтап". Той призова да не го карат да води заседанието още четири дни и да се избере председател.

"Ако Вие нямате какво да правите, аз си имам и друга работа", добави той.

Репликите и дупликите обаче продължиха. В 15 ч. бе дадена нова трета 15-минутна почивка, която продължи 50 минути. При гласуването Цонев събра 32 гласа "за". Вместо да продължат с гласуването обаче,  по искане на ДПС бе дадена нова 15-минутна почивка. След като и тя се проточи започна прегласуване. Цонев събра 34 гласа "за", Вигенин - 28, Минчев - 73, Петров - 27, а Желязков - 67. Последва балотаж между Никола Минчев и Росен Желязков. Минчев събра отново 97 гласа, а Желязков - 67 гласа. Така и втората процедура бе неуспешна и парламентът остава без председател.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

13

ob1

19.10 2022 в 21:53

сашка има ново име? Не е зле - сашка парапетлийска лъжекрадова. Гербаджийско звучи някак.

625

10

1215

19.10 2022 в 18:51

Ами тая паплач си я избрахме 40% от биомасата.останалите 60% дори не стават и за биомаса.Защото говедото със зелени чорапи си свърши перфектно поставената задача от водещите офицери от КГБ-ГРУ.А еднокнижният "евроатлантик " трябваше отдавна да търка нара при бай Ставри.

-5489

9

хахахаха, некадърници.

1730

8

Ivan

19.10 2022 в 17:17

Г-н Р.Желязков бе един от малкото читави хора в управлението на ОПГ ГЕРБ. Професионалист, отговорно ръководещ ресора на министерството си. Спокоен, диалогичен, разумен... Негов личен избор и въпрос на принципи е това, как се е отзовал в компанията на Менда Специалистката, Дариткова, тази, която цял ден лае от трибуната, докторката Деси Умното, Цеца Цачева и 200 кг.-та и пъриятелка от Лом (забравих вече името и!) ПКП Караянчева, Цецо Крадецо (бивш, но актинвист!), Тупан Баши, измекяринът Т.Биков- бургаското ренегат-тарикатче и пр. и пр. Не съм гласувал тази сган отново да управлява!!!

-1655

5

ob1

19.10 2022 в 14:36

Айде, сашке, честито! Най-накрая излезе от килера и си призна, че му се кефиш на сопо... сокола :)
Ама много ти тичка, да знаеш! Герберастче-русопитек, приставащо на Доган...