Българи в чужбина отговориха на Симеонов: Имаме право да гласуваме, вие ни пречите

OFFNews Последна промяна на 03 май 2016 в 21:15 7141 8

Българите в чужбина отговориха на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който в писмо до българка в Ню Йорк обяви, че българите в чужбина, протестиращи срещу промените в Изборния кодекс, се "мотат в краката". 

Длъжностната характеристика на Симеонов се изчерпва с това да се вслушва във волята на избирателите, които са де факто негови работодатели, категорични са те. 

Много българи в чужбина продължават да са данъкоплатци, а както е добре известно, българската диаспора е най-големият инвеститор в бюджета на Републиката - с близо 3 млрд. лева годишно. Така че, каквото и да се плаща за избори в чужбина, ние сме допринесли за нашия справедлив дял, подчертават те, като опровергават Симеонов за необходимата сума за разкриване на секция в чужбина. 

Ето целият им отговор:

С изненада и възмущение прочетохме светкавичния отговор на господин Симеонов по повод на съобщение за Великденския протест на българи зад граница срещу неприемливите промени в Избирателния кодекс.

От писмото разбираме, че според господин Симеонов изказването на мнение и отстояване на гражданска позиция е “моткане в краката”, а правото на граждански протест е “вдигане на патардия”.

Припомняме на господин Симеонов, че неговата длъжностна характеристика на практика се изчерпва с това да се вслушва във волята на избирателите, които са де факто негови работодатели.

В писмото си господин Симеонов си позволява да говори за сума между 8 000 и 12 000 евро за откриване на секция в чужбина. Бихме искали да припомним, че сумата, отделена за организация на изборите в чужбина през 2014 година, възлизаше общо на 1,8 млн. лева за 428 секции, което прави около 1 700 евро на секция, като половината от тези разходи са за командировка на представител на държавата, които могат да бъдат спестени. За сравнение за изборите в страната са отделени 26 млн. лева.

Много българи в чужбина продължават да са данъкоплатци, а както е добре известно, българската диаспора е най-големият инвеститор в бюджета на Републиката - с близо 3 млрд. лева годишно. Така че, каквото и да се плаща за избори в чужбина, ние сме допринесли за нашия справедлив дял.

На въпроса на господин Симеонов "Кой Ви пречи да гласувате?", отговаряме ясно: “Вие, господине и Вашите колеги народни представители, които с лека ръка си позволиха да ни отнемат възможността да създаваме избирателни секции там, където наистина са концентрирани българските общности в чужбина, заблуждавайки българската общественост с неверни твърдения. Да гласуваме е наше конституционно право, чието упражняване не е нито скъпо, нито опасно за националните интереси.”

Български политик да си позволи да нарича "безродни" хиляди хора, крепящи бюджета на държавата и борещи се с години за правото си на глас и участие в обществения живот на България, е неетично и представлява опасна проява на незачитане на гражданите от страна на един законотворец.

Господин Симеонов спомена в телевизионен ефир, че изпратеният имейл бил въпрос на "лични отношения". В такъв случай бихме искали да го уведомим, че нападайки един български граждани, се изправя срещу стотици хиляди. Оттук нататък лични отношения ще има с хиляди българи в Ню Йорк, Бостън, Чикаго, Мелбърн, Цюрих, Сан Франциско, Париж, Брюксел, Атина, Лондон, Франкфурт, Мюнхен и десетки други градове на световната карта, които също протестират срещу Вашия недоносен Изборен кодекс.

Защото всички сме с Елена и всички СМЕ Елена.

Защото правото на глас е свещено. Защото за нас е чест да сме част от тази общност и отстояваме позицията си с високо вдигната глава.

От групата на протестиращите срещу ИК български граждани по света

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8359

6

ОФчар

04.05 2016 в 09:08

Не е сигурно дали избирателите са работодатели на тоз патреот...

16009

5

Nik68

04.05 2016 в 09:01

И циганите живеят в България, Балкански и арменци и евреи и турци, но са български граждани, както са български граждини и стотици хиляди живеещи далеч от Родината. Сега аз съм омерзен. От мижитурки, като теб, които се радват на всичко лошо за да се поръфат с книжния тигър и да се нарекат патриоти и родолюбци. Сами себе си да квалифицират. Може да опитат след професор и със супермен - все тая. Квалификацията остава само в главата ти.

12884

4

Nimart

04.05 2016 в 08:34

За сведение - българите в чужбина изпращат в България повече пари за една година, отколкото са чуждестранните инвестиции за същия период!