Актуализацията на бюджета е задължителна, но трябват промени, смята Корнелия Нинова

OFFNews 16 август 2021 в 08:46 3145 0

Снимка Facebook

Актуализация на бюджет е необходима, а вече е и задължителна, заяви пред БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Според нея обаче трябва да се направят промени в предлаганата от служебния кабинет актуализация. "Ако управляваше Борисов, той щеше да раздаде парите от прозореца на МС или от колата си. Хубаво е, че министрите връщат правовата държава", каза още лидерът на Столетницата. 

"Що се отнася до съдържанието - има неща, които са смущаващи. Никога не сме казвали, че ще приемем актуализацията такава, каквато е. Ще я подкрепим на първо четене, за да тръгне процесът, но между първо и второ четене ще се постараем да внесем промени", обяви още тя. 

Нинова даде пример с Министерството на здравеопазването и разработения Национален план за справяне с пандемията:

Според плана в България има около 5 млн. броя дози ваксини, миналата седмица дори дарихме. Служебният кабинет иска още 47 млн. лева за закупуване на ваксини - около 1,5 млн. дози, а в плана пише, че има ваксини и за 2022 г. Ако има съмнение за лобизъм и ако е излишен разход, няма да подкрепим това.

Лидерът на БСП посочи и че в актуализацията са предвидени 17 млн. лева за КЕВР. "Парите са за глоби на Комисията по дела, които е загубила. Хората, които плащаме високи цени, трябва да им платим и глобите ли? Кабинетът иска и 30% да отиват за материално стимулиране, а не може ли тези пари да ги дадем на децата с увреждания", попита тя.  

Относно думите на финансовия министър Асен Василев, че ако не се актуализира бюджета, няма да има по 50 лева за пенсионерите за ноември, Корнелия Нинова обясни, че според актуализацията са предвидени пари за септември. Тя коментира и думите на служебния министър на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова, според която за да се плати на работниците, строящи магистрали, са нужни допълнителни 1,5 млрд. лева. "В актуализацията обаче се искат 100 млн. лева", каза Нинова. 

Лидерът на ПГ на БСП за България припомни, че Планът за възстановяване и устойчивост не е внесен, но пък в предложената актуализация е посочено, че част от приходите са от парите от плана. "Този бюджет има недостатъци, но мисля, че всички ще подкрепим 1000 лева за медиците, увеличението на пенсиите - има неща, по които можем да обединим позициите", заяви още тя.  

Относно предложението на БСП за това служебният кабинет да стане редовен, въпреки че Нинова го критикува за бюджета, тя посочи, че критиката помага. 

На въпрос за консултации с %Има такъв народ% Корнелия Нинова обясни, че не е имало напрежение между двете групи, може би защото от БСП не са поставяли условия за министри. 

Лидерът на Столетницата коментира и кадрите с полицейско насилие над протестиращи по време на антиправителствените протести, показани от Временната комисия в НС. По думите й видеозаписите са потресаващи. За думите на главния прокурор Иван Гешев, че чрез изслушването му се нарушава разделението на властите Нинова посочи, че това е така, но тъй като темата е от обществено значение, изслушването може да стане на закрито заседание. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови