Комисията за полицейско насилие показа кадри с побой над протестиращи (видео)

Елена Николова 13 август 2021 в 16:47 22677 5

По време на заседанието на Комисия по разследване на полицейското насилие бяха показани кадри от 10 юли 2020 г., на които се вижда как полицаи удрят и ритат протестиращи под колоните на Министерския съвет.

От записите на охранителните камери на НСО ясно се вижда как служителите на реда влачат и бият протестиращи. Зад една от колоните има около 7 души, нахвърляни един върху друг. Полицаите ритат и удрят с ръце и палки част от демонстрантите. Прави впечатление, че и полицайка се включва в побоя над демонстрантите. 

Председателят на комисията адв. Николай Хаджигенов заяви че кадрите са били получени снощи към 17 ч. от "специален куриер от Бойко Рашков". Той поясни, че те са били иззети още при една от проверките, инициирани от МВР и прокуратурата, след които е бил отстранен и Младен Маринов. По думите му подобно укриване на доказателства само по себе си е престъпление.

Хаджигенов добави, че ако протестиращите са били военнопленници, подобно държание спрямо тях би се считало за нарушение на Женевската конвенция. Според него е имало опит кадрите да бъдат скрити и да не се предоставят на комисията. 

Пострадалите имат повдигнати висящи обвинения за хулиганство, подчерта още той. 

Относно действията на 10 юли Хаджигенов отбеляза  че са били абсолютно целенасочени: "Влязоха в тълпата, отвлякоха 11 души, задържаха ги... това се прави нарочно".

По време на извънредното заседание на комисията адв. Хаджигенов съобщи, че още по време на миналогодишните летни протести е поискал записи от камерите на НСО. Той изпрати до медиите сканирано копие от отказа на началника на НСО - подполковник Милен Русев, от 17 юли 2020 г. Във въпросния документ се посочва, че НСО "няма законова възможност да предостави исканите записи". Причина за отказа - лични данни, каквито имало на записите, се предоставяли "само на органите за защита на националната сигурност".

Хаджигенов подчерта, че той е поискал записите в качеството му на адвокат. В този смисъл отказът е неоправдан, коментира още той в комисия.

Хаджигенов отправи въпрос към служебния премиер Стефан Янев и към президента Румен Радев:

"Допустимо ли е подобно поведение от началника на службата за охрана и прикриване на престъпление" В чий интерес е - в интерес на правосъдието? И ако случайният отговорът е положителен, бих искал да попитам тогава докога Емил Тонев ще бъде началник на НСО?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

5

sawall

14.08 2021 в 12:18

Съд и реформи в МВР. Огромен щат, огромен бюджет, престъпленията не се разкриват. Вместо това, явно, се бият беззащитни хора; тоя простак и насилник дето опипва момичето да не е изключение?

От статуквото в МВР имат полза само тези куки на видеото и тези като тях.

11300

4

yoghurt

13.08 2021 в 23:18

Е, движим се напред, щом има обществено възмущение на тази милиционерщина от татово време. Милиционерщина като по учебник!

2033

3

Zayobayo

13.08 2021 в 20:26

Всичките герберски боклуци заедно с Гешев трябва да се обесят в центъра на София за назидание на другите. Мамичката им ...................................

2602

2

Г-н Колев

13.08 2021 в 19:10

И тия всичките в кадрите!

14469

1

случайно прочетох

13.08 2021 в 17:09

Младен Маринов е за съд!
 
X

Да помогнем на украинските деца!