Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ужасяващи кадри! Ето как полицията биеше протеста на 10 юли 2020 г. (снимки и видео)

Видеото не е за хора със слаби нерви!

OFFNews 13 август 2021 в 19:09 23442 13

Парламентарната комисията, разследваща полицейското насилие по време на протестите за оставка на бившия премиер Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев най-накрая получи видеата от охранителните камери под колоните пред Министерски съвет в нощта на 10 юли 2020 г.

Това бе вторият ден от превърналите се в масови демонстрации, продължили повече от три месеца. На тази дата мирно протестиращи граждани буквално бяха отвличани от полицаите и завлечени зад дебелите колони на правителствената сграда. Още същата нощ се появиха любителски записи, на които се виждаше насилие на униформени. Но тези видеа бяха снимани отдалеч и на тях не се виждаше какво се случва със задържаните зад прикритието на бетонните стълбове. До момента НСО упорито отказваше да покаже записите от охранителните камери. 

Разпространените днес записи обаче категорично показват престъпление, извършено от служители на МВР.

Ето какво се вижда на видеото с продължителност 18 минути и 16 секунди, разпространено до медиите от комисията "Хаджигенов" в Народното събрание:

Особено ужасяващи са първите минути на записа. Ако сте със слаби нерви и не понасяте зверства, МОЛЯ, НЕ ГИ ГЛЕДАЙТЕ!

В първите секунди на записа се вижда как група от полицаи, която за няколко секунди от трима стават осем, влачи по земята младеж. Това се случва в 22,44 часа. Още преди да стигнат до колоните на МС униформените разкъсват тениската му и я хвърлят настрани следват няколко удара и ритник. 

22 секунда от видеото - След като момчето е замъкнато на скришното място следва невероятно жесток побой. Веднага след като младежът е зад колоните на МС около него застават четирима полицаи, които започват едновременно да го бият. Трима от тях го ритат с крака по цялото тяло, а четвъртият го налага с полицейска палка. 

26 секунда - Полицаите продължават зверските изтезания над протестиращия, а колегите им извличат и втори младеж зад същата колона. 10 униформени бият едновременно двете момчета. Ударите са с шамари, юмруци, ритници и палка. Нито едно от момчетата не оказва съпротива. Опитват се само да се предпазят от ударите - безуспешно!

34 секунда - В побоя се включва и дългокоса руса полицайка. Рита няколко пъти в слабините първото измъкнато от протеста момче. След нея същото прави, но със зверски шутове едър униформен. Побоят продължава.

41 секунда - Младежът вдига краката си нагоре в опит да се предпази от ударите на палката. Следват ритници по задника и в бъбреците. Полицаят с палката продължава да го налага с палката по краката.

50 секунда - Полицаи избутват още един протестиращ младеж. И това момче не се съпротивлява, но още преди да стигне до колоните, един от униформените го удря жестоко с юмрук в бъбреците. Първите двама, съсипани от бой младежи, едва се движат. Въпреки това полицаите ги напръскват със спрей, белезници не са им сложени.

53 секунда - Третото момче е свалено по очи на земята. Осем полицаи го ритат и удрят с юмруци още преди да са го замъкнали зад колоните.

1,35 минута - Първото момче извлечено под колоните получава още ритници. Полицаите го обръщат по корем. Един униформен стъпва с два крака отгоре му.

2,06 минута - И трите момчета, които почти не могат да се движат от побоя, са хвърлени като торба с картофи зад една от колоните на МС. Слагат ги един върху друг по очи. В това време полицаите продължават да измъкват набелязани жертви от протеста срещу Борисов и Гешев.

2,41 минута - Униформените водят още двама протестиращи - момиче с черен клин и бял топ и момче. Момичето е изправено, водят го двама полицаи, единият го е стиснал за гушата. Младежът го влачат по земята. Под колоните и те отнасят удари, но по-малко. Под колоните на всички са сложени белезници. Гръдта на момичето е разголена. Не се вижда дали това е съзнателно издевателство или резултат от блъскането й.

4,16 минута - Полицаите видимо са се уморили вече да удрят и ритат. Някои се опират на колената си, за да си починат.

През следващите минути униформените почиват около натръшканите по очи протестиращи. 

10,12 минута - Доведени са още двама младежи. И те са проснати по очи. Сложени са им белезници зад гърба.

10,25 минута - На един от полицаите не му харесва, че едно от момчетата е проснато по-встрани. Хваща го за тениската и панталона, вдига го във въздуха и го хвърля... Като торба с боклук върху другите младежи!

10,55 минута - Един от полицаите пробва твърде уродлива свалка с арестуваното момиче, чиито ръце са вързани зад гърба. Гали я по главата. Говорят си дълго. Само на момичето с доста впечатляваща външност, е позволено да е седнала, а не по очи на земята.

15,05 минута - Пристига полицейска кола, в която първо качват момичето. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

14

жером

17.08 2021 в 17:41

Аман от тъпаци...опростачи се народа както каза Татяна Дончева....и много правилно каза Иво Христов, че 70% от населението в България е дебилно като тоя ОСЦИЛОКОКЦИНУМ.....УЖАС .....

2000

12

жером

16.08 2021 в 20:23

Ако баща ти ,брат ти, съпруга ти или приятеля ти бяха измежду тия полицаи ,които биеха "невинните" протестиращи...които бяха замервани с безброй различни боклуци и унижавани....щеше ли да ги осъждаш.......?

2000

11

жером

16.08 2021 в 19:20

Ако на тези вандали ,които хвърляха по полицаите ,павета,камъни,маси ,столове,спрейове,бутилки,свински уши крака,домати,яйца,балони с боя и какви ли не боклуци ....им казвате че са мирни протестиращи.....за такива действия в Северна Корея щяха да накажат всичките им роднини , а в Украйна има и по лоши наказания, а при бай Тошо щяха да се запознаят с прасетата в Белене....не оплювайте полицията...защото така насърчавате младежите да вършат вандализъм....

23293

8

Стефан

15.08 2021 в 01:07

Андонов, мнението на неграмотно псе, което не умее да съгласува частите на изречението по число, няма да мине пред съда:)))

2003

7

Андонов

14.08 2021 в 20:15

Тези,, полицай '' са диви песове и трябва да получат отношение като на такива!!!!!!!

2005

6

Райграс

14.08 2021 в 13:50

От тука нататък следва ход на прокуратурата ! разследване според закона и присъди за превишени права !

12182

5

sawall

14.08 2021 в 12:10

Зверове и прасета.

Макар че е безмислено да се спори с тролове, някои отговори за коментарите по-долу.

vas_sashka: не говори глупости от които не разбираш. Немската полиция, а и амеркианската при Капитолия никого не биха СЛЕД като е задържан. Амерканските полицаи имат много проблеми, но в този случай бяха на ниво - личи по кадрите от там и от София.

Денислав: това не са полицаи, това са грозни прасета. Между другото, аз пък колкото съм говорил с български полицаи, толкова са били незаинтересовани, нежелаещи да помогнат, да разберат. Ето няколко цитата казани ми от полицаи: "Ние докато дойдем, той ще избяга"; "Нямам химикал"; (седя на пейка в парка и чета книга) "Къф си ти? Какво правиш тука? Айде бягай!". Това е министерство с раздут персонал, огромен бюджет и институционално усещане за недосегаемост, непогрешимост, и сила, а отгоре до долу персоналът е пълен с хора (макар и не всички, разбира се) без капка съчувствие, грамотност, или инициатива.

Реформи! (И затвор!)
 
X

Да помогнем на украинските деца!