Василев: Пари има, но без актуализация няма да има добавка за пенсионерите от ноември

Елена Николова 13 август 2021 в 13:39 1586 0

Снимка БТА

Асен Василев

Без актуализация на бюджета няма да има средства за добавката от 50 лв. за пенсионерите през ноември, заяви служебният министър на финансите Асен Василев в кулоарите на НС днес. 

"Пари има, но за да се похарчат парите това трябва да стане спрямо Закона за бюджета", каза още той. 

Той обясни, че в Закона за бюджета има ограничения "колко пари за какво могат да се харчат", като има и възможности за преструктуриране с решение на МС. 

Обясненията му са във връзка с тезата, че част от разходите могат да се преструктурират и без актуализация, а буфери са били върнати на министерствата, вместо да бъдат пазени за кризисни харчове.

Служебното правителство настоява за актуализация на бюджета заради задаващата се нова Ковид вълна и обезщетенията (на медици; 60:40), както и заради планираното увеличение (вместо досегашните +50 лева) на пенсиите.

"Вече над 1 млрд. от тези възможности за преструктуриране са изядени - има сравнително малко възможности за преструктуриране. Затова ние искаме санкция на парламента тези пари, които ги има, парламентът да се произнесе как точно да бъдат похарчени", заяви днес Василев. Той добави, че от Министерството на финансите вече са дали план за харчене, така че средствата да могат да стигнат до всички граждани и фирми. 

Относно "сметките" на финансовия екип на ИТН, Василев каза: "Да отворят Закона за бюджета и да посмятат с един калкулатор как ще можем да покрием още 1 млрд. 400 млн. лв. минимум до края на годината. Как точно да ги намерим чрез преструктуриране на текущите разходи тези пари."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови