Здравните медиатори настръхнаха срещу Каракачанов: разпространявал лъжи

OFFNews 18 октомври 2018 в 16:36 4565 0

Снимка Уикипедия

Красимир Каракачанов

Националната мрежа на здравните медиатори (НМЗМ) изпрати гневно отворено писмо срещу невярно, по думите им, изказване на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод инцидента в ромската махала на Гълъбово от началото на седмицата.

Освен до самия него, то е адресирано до премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, Даниела Дариткова (ГЕРБ), председател на комисията по здравеопазване в НС, съпредседателя на "Обединени патриоти" Валери Симеонов, вицепремиера Томислав Дончев, здравния министър Кирил Ананиев, кмета на Велико Търново от ГЕРБ инж. Даниел Панов и медиите.

"Недопустимо е заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната на Р България да използва обществена трибуна за популяризиране на неверни твърдения", пишат подписалите писмото - председателят на НМЗМ Антоанета Ефтимова и проф. д-р Ивайло Търнев, член на управителния ѝ съвет.

Въпросното твърдение на Каракачанов гласеше: "...т. нар. медиатори на тази общност предимно кои са – това са местните барони. Тези медиатори не вършат абсолютно никаква работа. Получават някакви минимални пари, водят се някакви медиатори между кметовете – те се назначават от кметовете, получават някакви средства от бюджета, но те не вършат никаква работа. Т. е. тарторите на подобни събития ти ги правиш медиатори. Няма никакъв ефект от това, нали... Все едно вълкът да пази стадото.“

"Няма здравен медиатор в община Гълъбово - пишат от НМЗМ. - Последният такъв – Ева Демирева, бе назначена през 2010 г., напусна през 2013 г. и е далеч от дефиницията за „местен барон"."

Здравното медиаторство е един от малкото примери за успешен модел на приемственост, последователност и реална инвестиция в профилактика, която не зависи от динамиката на политическите промени, категорични са от Мрежата и определят "спекулациите в медиите относно непрозрачни и неетични практики, свързани с ролята на здравния медиатор в обществото" като "неприемливи" и уронващи престижа и постигнатото "не само от програмата, но и държавата, която я подкрепя".

Те напомнят, че изборът на нови здравни медиатори се извършва то "ясен, прозрачен и доказан през годините" начин, който е достъпен на сайта им. Напомнят и Етичния кодекс, който всеки здравен медиатор е длъжен да спазва и който "категорично не толерира никоя от практиките, упоменати в изказването на г-н Каракачанов".

Те подчертават, че здравното медиаторство успешна държавна политика, подкрепяна от всички партии през последните 11 г., чрез която се подобрява общуването между уязвимите групи и държавата.

"Успехите ни през последните години са многобройни - пишат от НМЗМ - затова ще посочим само най-значимите от тях:

Създадени са дълготрайни отношения между общопрактикуващите лекари, здравните медиатори и регионалните структури на Министерство на здравеопазването (Регионални здравни инспекции), които съвместно осъществяват успешното изпълнение на Имунизационния календар на Р България.

Ежедневно здравните медиатори се срещат със стотици хора от уязвими общности, за да разрешават проблеми от здравен, социален или обществен характер и да предотвратяват възникването на епидемии от ваксинопредотвратими заболявания в страната. Напомняме, че България е единствената държава в региона, в която не се наблюдава епидемия от морбили именно благодарение на постигнатия висок имунизационен обхват сред уязвимите групи. Това е заложено и в Националната стратегия за национална сигурност на Република България, обнародвана в държавен вестник през м. март 2018 г. — последователна и целенасочена държавна политика за осъществяване на високоефективен надзор над заразните болести, осигуряване на висок имунизационен обхват, включително сред уязвимите групи от населението, съгласно националния имунизационен календар и своевременно реагиране при възникване на ситуации, заплашващи общественото здраве

Здравното медиаторство получи редица национални и европейски награди за своята ефективност, включително и Европейска здравна награда, връчена лично от комисаря по здравеопазване – Витянис Андрюкайтис."

Те призовават българските институции и лично Каракачанов "да уважават държавната политика и това, което са създали и подкрепят, и да го развиват".

Те се обръщат и към партньорите си с молба ако получат информация за непрозрачна или неетична практика с доказана намеса на здравен медиатор, да ги уведомят.

"Нека не създаваме умишлено напрежение там, където то липсва. Нека заедно продължим да постигаме успехи и да даваме добър пример за сътрудничество в преодоляването на предизвикателствата пред обществото ни. Нека не използваме една положителна, утвърдена практика за политически цели и не рушим дълго градени мостове", зоват още от Мрежата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови