Здравният министър поиска оставката на шефа на 4-та градска заради върнат пациент с Ковид

OFFNews Последна промяна на 31 октомври 2020 в 18:21 10818 1

Костадин Ангелов, министър на здравеопазването

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов поиска оставката на шефа на софийската Четвърта градска болница, след като по думите му "няколко пъти е изгледал материала по БНТ - "Една нощ с линейка: Как минава дежурство по време на COVID-19".

От репортажа става ясно, че на пациент с остри симптоми е отказан прием в болница, защото не може да покаже на хартия резултат от PCR тест.

"Министерството е казало още в началото на пандемията "тест за коронавирусна инфекция не може да е условие за хоспитализация". Правило! Има шефове на болници, които продължават да се правят на неразбрали, няма писмена следа как искат от хората тестове, което обезсмисля всякаква проверка. В конкретния случай дори говорим за доказан COVID-19. Други мениджъри упорито отказват да откриват легла, пазят си "чисти болници". Няма да стане!", коментира Ангелов.

"След 20-те секунди, които чух по БНТ: Настоявам кмета Фандъкова да поиска оставката на директора на Четвърта градска. Има или няма организация и каква е тя - отговорен е мениджърът на ЛЗ.

За отказващите да открият легла - вкарвам в НС законов текст, на чието основание такива болници няма да работят с НЗОК.
Ок, "чиста болница", но без публично финансиране", пише здравният министър във фейсбук профила си.

Репортажът разкрива грозни истини за системата

В репортажа за БНТ журналистката Мария Костова пътува с екип на спешна помощ, който се отзовава на повикване от пациент с Ковид.Оказва се, че пациентът се е влошил и е за прием в болница. Медикът в екипа, д-р Лунд, разговоря с Координационния център е насочен към Четвърта градска болница. Там обаче над половин час лекар не ги посреща, тъй като се оказва, че тъкмо са приели друг пациент с коронавирус и дежурният лекар  е в отделениет. 

"Ето кой ни посреща - двамата най-големи специалисти - санитарката и охраната, пушещи, с маски под носа и под брадичката. Дежурен няма - има де, но аз не го виждам!", коментира д-р Лунд.

"Може да имаш дефицит на легла, дефицит на кадри, ние със сигурност, но най-важното е, че имаме дефицит на система. Това е основата! Дори и да си набавиш другите 2 неща, нищо няма да направиш! Една такава форсмажорна ситуация като пандемията, просто разкри истината!", добавя медикът от Спешна помощ.

Дежурният лекар в болницата накрая се появява. Заедно с него идва и първият проблем - хоспитализацията е невъзможна без документ от Координационния център и положителен PCR. Спешният екип не разполага с тях - Координационният център ги е насочил към болницата по телефона, а положителният тест не е разпечатан. Налага се това да бъде обяснено няколко пъти - първо на дежурния, след това и на неговия началник. След дълъг административен спор, следва още по-дълъг професионален. Отговаря ли пациентът на условията за хоспитализация или не - двамата лекари излагат своята трактовка по въпроса. Резултатът - пациентът няма да бъде приет, разказва Мария Костова в репортажа.

Началникът нарежда на дежурния лекар какво да напише в документите и линейката трябва да върне болния в дома му. Минали са почти два часа от пристигането им пред болницата. И до този момент никой от лечебното заведение не е видял пациента, за да провери състоянието му. Това е и основният упрек на д-р Лунд. Дежурната лекарка обаче решава да го види. Спешният медик пък води нови дълги разговори с Координационния център. Самият пациент коментира случващото се като безобразие. И докато екипът на Бърза помощ ни обяснява по какви причини се е стигнало до тук, дежурната лекарка се появява отново на тротоара и заявява, че на своя глава ще приеме болния. 

Репортажът завършва с добра и с лоша новина.

Пациентът все пак е бъде приет. Когато му го съобщават в линейката, не може да повярва. И пита доктора защо още е тук. Отговорът е показателен:

- Те затова снимат, днес ми е последното дежурство, от другия месец съм в Щутгарт ... Заминавам...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16696

1

Новак

31.10 2020 в 19:12

И лекарите от бърза помощ ли ще уволни? Те пък вчера са се забавили.
Всички тези хора са жертви на лошата организация и хаоса в системата. Какво да направи този директор ако при проверка от касата му изискат същия този докумемент? Болниците са търговски предприятия и директорите са длъжни да се държат като мениджъри, а не като лекари.
Та хубаво е този министър малко да помисли и от другата страна, а не да уволнява по репортажи по телевизията.