WWF: Искат да строят върху 48% от Пирин, ще изсекат вековни гори

OFFNews 28 декември 2017 в 20:15 9965 6

Днес, дни преди началото на европейското председателството на България, Министерски съвет реши да прескочи Закона за защитените територии и европейската директива за природните местообитания и да допусне мащабни строителство и сечи в Пирин. Това се казва в официалната позиция на световната екоорганизация WWF по повод правителственото решение за втора кабинка в Банско.

Според природозащитниците промяната в действащия план за управление на националния парк се приема без да се оцени какво въздействие ще има това върху природата и пейзажа на планината, перспективите за диверсификация и растеж на местната икономика и състоянието на обекта от световното наследство на ЮНЕСКО.

Това се случва след напълно формалното провеждане на обществено обсъждане и липсващо отразяване на резултатите от него, се казва в позицията на WWF България.

Ето и още от позицията на организацията:

В три от зоните на парка строителството става допустима дейност, на обща площ от 48% от парка. За зоната за туризъм "изграждане и разширение на ски писти и строителство на въжени линии и съпътстващата ги техническа инфраструктура" е изрично записано. Досега това можеше да се извършва едва на площ от 0,6% от парка. Това засяга най-ценното богатство на парка - столетните мурови и борови гори.

Практически решението позволява дейности, които са забранени от Закона за защитените територии, каквито са строителството на нови ски писти и съоръжения и водохващания. Законът позволява ремонта на съществуващи спортни съоръжения, но не и строителството на нови. Изрично позволените водохващания са само такива за питейни нужди, докато в случая става дума за водохващания, вероятно планирани за изкуствен сняг, без какъвто зоната не може да функционира.

Кабинетът гласува и второ решение – ако има реално инвестиционно намерение за втори кабинков лифт, то трябва да се подложи на процедура по изменение на плана за управление на парка и съгласуване с екологичното законодателство. Това решение, възложено на Министъра на околната среда и водите, повтаря вече съществуващи негови задължения, които той не изпълнява. От решението става още ясно, че дебатът за втори лифт на Банско има за цел да отклони и манипулира общественото мнение, докато решението за промяна в плана за управление дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в Пирин.

Коалиция "За да остане природа в България" планира обжалване на решението за промяна на плана за управление на Национален парк „Пирин", иницииране на наказателни процедури в Европейската комисия и скорошни протестни действия.

Позицията на природозащитните организации в 6 ясни точки:

Не подкрепяме проекта за изменение на плана за управление на парк „Пирин", направено от Община Банско;

Всяко изменение на план за управление подлежи на процедура за преценка необходимостта от екологична оценка и оценка за съвместимост с Натура 2000;

Не подкрепяме ново строителство на писти и спортни съоръжения в националните паркове. Това за нас е нарушение на Закона за защитените територии;

В националните паркове могат да се изграждат само инфраструктура за посетителите, след екологична оценка и оценка за съвместимост и съответна конкретна промяна на плана за управление;

Решението на Министерски съвет от днес, 28 декември, ще бъде обжалвано в съда и ще настояваме пред ЕК за две наказателни процедури;

Строителството само на втори кабинков лифт, без увеличение на ски зоната с нови лифтове и писти, не е финансово изгодно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

6

БотоксПутю

29.01 2024 в 00:56

То лесно се сече, ама сняг откъде?

12284

5

Kristiano789

29.12 2017 в 16:34

тва е много манипулативно за 48-те процента, всъщност става дума само за 2 процента - тези които засягат ски зоната. другото няма да се пипа