Трима отнесени от водата в Царево, мост на път за Ахтопол пропадна (обновена)

OFFNews 05 септември 2023 в 15:51 9925 0

Наводнение в Царево

Снимка Министерство на туризма

Трима души са изчезнали в община Царево, след като са били отнесени от водата. Информацията обаче не е 100% потвърдена, съобщи кметът Георги Лапчев, по бТВ.  

Предполага се, че хората са били на някой от мостовете в Царево. 

По-рано Лапчев съобщи, че се издирва  шофьор на автомобил, за който е се предполага, че е паднал в едно от деретата. 

Най-засегнати от наводненията са Царево, Нестинарка, Лозенец, "Арапя" и къмпинг "Юг". В Синеморец, Варвара и Ахтопол също има наводнения. В Лозенец майки с деца били настанени в сградата на общината. 

Впоследствие стана ясно, че са загинали двама души

Двата язовира на територията на община Царево преливат. 

"Количеството на падналите валежи е такова, каквото никой не е виждал. Имаме скъсани мостове и цяло село - Кости, което в момента е под вода. Започнали сме евакуация на хората. Има и автомобили, ударени от приливната вълна, която е дошла много бързо", разказа Лапчев.

Вълнението на морето в Ахтопол достига 5 бала към 15 часа, според данните на НИМХ. 

За OFFNews областният управител на Бургас Пламен Янев съобщи, че към 16 часа днес положението с наводненията по Южното Черноморие остава сериозно. Най-тежка е ситуацията на къмпинг "Арапя", в близост до Царево.

Междувременно регионалният министър мобилизира службите в Бургас да помагат за отстраняването на щетите в община Царево.  ВиК – Бургас изпрати екипи и техника, за да окажат на място съдействие в работата на кризисния щаб на Община Царево.

Мост на пътя от Царево за Ахтопол пропадна вследствие на обилните валежи по южното ни Черноморие.

Към 18:30 ч. бе съобщено, че е затворен е пътят Приморско–Царево заради преливане на Атлиманско блато при моста на река Караагач. В официалната си фейсбук страница от Община Приморско добавиха, че пътят Приморско - Созопол е залят и е затворен. В село Писменово остават 30 сантиметра до заливането на моста при река Писменска.

От община Приморско изказват благодарност на участниците в традиционния офроуд събор в града за помощта, която оказват в къмпинг "Китен".

В селата Ново Паничарево, Веселие и Ясна поляна обстановката засега е спокойна.

"Ситуацията е изключително тревожна и критична. Най-голям е проблемът с водопроводната и канализационната система в Царево. Станцията е под вода".

Това каза пред БНТ регионалният министър Андрей Цеков. Той уточни, че канализационната мрежа на места е компрометирана сериозно. По думите му са скъсани водопроводите към къмпинг "Юг" и Лозенец.

Цеков допълни, че по спешност от Сливен се доставя метален понтон, който ще бъде поставен на мястото на разрушен мост във Варвара, който свързва селото с Ахтопол и Синеморец. Третокласният път между Царево и Варвара пък е сериозно пострадал от наводненията.

Българският Червен кръст предоставя 800 семейни хранителни пакети, съдържащи 10 кг продукти от първа необходимост, които ще бъдат разпределени на най-нуждаещите се хора, пострадали при наводненията в община Царево. Това съобщиха от пресцентъра на организацията.

При необходимост организацията ще предостави от бедствения си резерв и 100 спални комплекта – походно легло, матрак, възглавница, завивка и чаршафи. Осигурени са и 10 тона минерална вода от дарители, които ще бъдат доставени на място.

След спирането на валежите и оттичането на водата екипи на Агенцията за социално подпомагане ще направят обходи на пострадалите имоти в община Царево, съобщи Министерството на труда и социалната политика.

Специалистите ще направят комплексна социална оценка на нуждите на хората от социална, финансова, психологическа и здравна подкрепа, както и да ги консултират за възможностите да получат помощ от различни институции, уверява ведомството.

Всичко по темата може да прочетете ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки