Третият заподозрян по случая Скрипал свързан с отравянето на оръжейния бос Емилиян Гебрев

OFFNews 08 февруари 2019 в 13:08 10218 3

Международната разследваща група Bellingcat и нейният руски партньор The Insider разкриват, че третият заподозрян по случая "Скрипал" е свързан с отравянето на българския оръжеен бос Емилиян Гебрев.

Третият руски офицер на ГРУ Сергей Вячеславович Федотов, който е бил във Великобритания по време на покушението на Сергей Скрипал с невропаралитичното вещество Новичок през март 2018 г., е пристигнал в България само няколко дни преди оръжейният търговец Емилиян Гебрев и синът му да се разболеят сериозно. По-късно е  установено, че те са отровени с неидентифицирано вещество.

Предисторията

45-годишният агент, пътувал под фалшивото има Сергей Федотов, е идентифициран от Bellingcat като старши офицер от ГРУ (руското разузнаване). Подобно на другите двама заподозрени за отравянето в Солсбъри служители на ГРУ - Анатолий Чепига и Александър Мишкин, неговата прикриваща самоличност е създадена през 2010 г., без предварителни данни за лице с такова име.

За Федотов за пръв път съобщава руското разследващо новинарско издание "Фонтанка".

Bellingcat и The Insider (Русия) са проследили маршрута на пътуването на агента от момента на създаването на фалшивата му самоличност през 2010 г. до последното му пътуване до Великобритания през 2018-а. За тези осем години "Федотов" е пътувал интензивно в Европа, Азия и Близкия Изток, често появявайки се на горещи точки дни преди събития там да влязат в новините, посочват авторите на разследването. 

Особено впечатление прави идването му в България през април 2015 г. Обстоятелствата около това пътуване съдържат стряскащи прилики с тези при случая "Скрипал", добавя Bellingcat. 

На 14 април 2015 г. "Сергей Федотов" пристига на летище Бургас с полет от Москва. Има обратен билет за 30 април от София до руската столица. Не се качва на него, а вместо това в късния следобед на 28 април се появява на летище "Ататюрк" в Турция и си купува билет в последния момент билет за Москва.

По-рано същия ден българският предприемач Емилиян Гебрев постъпва в болница, след като припада по време на даван от него прием в София. Горе-долу по същото време синът му и един от членовете на ръководството на компанията на Гебрев развиват тежки симптоми и също са хоспитализирани. Симптомите са на отравяне. Състоянието на Емилиян Гебрев бързо се влошава и той изпада в кома, пише Bellingcat. За случая в българските медии не се съобщават много подробности. Лекарите тогава предполагат, че отровата е приета предишния или в някой от предишните дни, но не идентифицират вида ѝ. Затова и не могат да предвидят ефекта от отравянето.

Bellingcat цитира в. "Капитал", според който самият Емилиян Гебрев по-късно се е обърнал към две водещи европейски лаборатории, специализирани в анализ на химически оръжия. Поискал е да направят тест на веществото, с което е отровен. Едната от тях - Verifin в Хелзинки, докладва, че не може да посочи точния вид на субстанцията, но е открила два вида органофосфати в проба от урината на пациента. Един от тях е силен пестицид, а другият остава неидентифициран със стандартните инструменти за тестване на химически оръжия.

Състоянието на Гебрев се подобрява месец след постъпването му в болницата и той е изписан. Няколко дни по-късно, в края на май 2015-а, той се разболява отново и е приет в болница за втори път, разказва самият Гебрев пред Bellingcat.

В същото време, на 24 май 2015 г., "Сергей Федотов" се връща в България с директен полет от Москва. Имал резервация за връщане на 28 май. И този път не ползва обратния билет. Вместо това на 30 май взема полет от Сърбия до Москва.

Пътуванията на Федотов до България и Великобритания съвпадат в моментите на отравянето на Гебрев и Скрипал, е заключението на разследващия екип. В Лондон Федотов пристига с полет от Москва в същия ден като другите двама заподозрени агенти, макар и с различни полети. Трябвало да се върне в Русия с полет на 4 март - същия ден, в който Сергей и дъщеря му Юлия Скрипал бяха намерени в безпомощно състояние в Солсбъри. Вместо това, той хваща полет до Москва от друга европейска столица няколко дни по-късно.

The Insider отива по-далеч във внушението за връзката между двата случая. Според разследващата група веществото, използвано при отравянето на Емилиян Гебрев, е от семейството на нервнопаралитичния газ Новичок, какъвто бе ползван срещу Сергей Скрипал.

Попитан от Bellingcat защо би могъл да е мишена за ГРУ, Гебрев отговаря, че няма представа какво би разгневило едно чуждо разузнаване дотам, че да атакува него и семейството му. В същото време той казва, че това е най-правдоподобното обяснение на една неразрешена мистерия, тъй като тригодишните български разследвания на отравянето му не са дали резултат.

"Според г-н Гебрев може да има две хипотетични причини, поради които би могъл да бъде мишена, пише Bellingcat. - Едната е износът на неговата компания на специализирано оборудване, свързано с отбраната, в Украйна, което според него е извършено при стриктно спазване на българските и европейските разпоредби. Друга хипотеза, смята той, е възможен интерес от страна на Русия към завод за производство на оръжие, който той контролира, който е от стратегическо значение за България и НАТО."

The Insider съобщава, че до няколко дни ще публикува пълната версия на разследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

3

lukyas

14.02 2019 в 19:52

А кой ги избира??????

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

08.02 2019 в 17:09

Само се питам - защо Гебрев не споменава възможните места на които ДВА пъти се е срещал явно с Федотов.. Или Федотов само е донесъл на някого БОВ. Тук в България..
От друга страна - Вил Мирзаянов още от 2008-ма г. е публикувал в САЩ формулата на Новичока в книгата си "Държавни тайни: Руската програма за химическо оръжие отвътре". А две лаборатории през 2015-та се оказва, че не я знаят и не са я разпознали..
Трето - от трибуната на парламента бяха произнесени следните нещица: "Доган ме е поръчал", "Ако се избере Пеевски за шеф на ДАНС мен ще ме вкарат в затвора и ще ме убият." Освен това наскоро излезе статия на The Сonversation: "Делян Пеевски прокарва проруски интереси в България."
Пък и едни нещица около ЕМКО и Дунарит май със закона за КТБ и "вторичното и разграбване" са по-вероятни..