Quantcast

Одържавяването на Дунарит може да се отложи - дружеството плати дълговете си

OFFNews Последна промяна на 31 август 2017 в 12:13 3053 0

Одържавяването на Дунарит се отлага - дружеството плати дълговете си

Снимка БГНЕС, архив

Военният завод "Дунарит" е изплатил задълженията си от 50 млн. лв. към Държавната консолидационна компания. Това става ясно от съобщение на Съвета на директорите на дружеството, изпратено до медиите.

В него се посочва, че оздравяването на дружеството минава през погасяването на дълговете. Ръководството изказва и благодарност към министъра на икономиката Емил Караниколов, че е осигурил изкупуването на задълженията на дружеството.

"Финансовото оздравяване на „Дунарит” АД неминуемо минава през погасяване на задълженията на дружеството. Благодарни сме на министъра на икономиката, че успя да осигури изкупуване на задълженията на дружеството, като по този начин към настоящия момент основният кредитор на „Дунарит” АД е легитимен – „Държавна консолидационна компания” ЕАД, заместил редица мними кредитори с неясни намерения.

В съобщението се посочва:

Като продължение на проведената среща на министъра на икономиката Емил Караниколов с изпълнителния директор и представители на синдикатите, Съветът на директорите на дружеството прие направената от министъра на икономиката препоръка и назначи прокурист на „Дунарит” АД.

С извършването на тези стъпки Съветът на директорите е изпълнил препоръките на министъра на икономиката, за да не се стигне до отнемане на Разрешителните за производство, търговия и съхранение на дружеството. Процедурата към момента е спряна на законово основание с Решение на директора на Главна дирекция „Национална полиция”.

Ръководството на дружеството остава отворено за бъдещ диалог, включително и с държавните институции за решаване на възникналите проблеми. Целта е запазване на едно добре работещо стратегическо предприятие, в което са пряко ангажирани над 1300 работници.

С новото развитие на ситуацията около военния завод засега придобиването му от държавата вероятно се отлага.

В сряда министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че веднага след като държавата придобие военния завод "Дунарит", той ще влезе в забранителния списък за приватизация.  

В същото време ръководството на дружеството е в оставка заради обвинения, че е подпомагало действия на банкера Цветан Василев. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !