Център за развитие на общността отвори врати в Средец

OFFNews - Бургас Последна промяна на 05 април 2017 в 17:31 3395 0

Снимка OFFNews

Новият Център за развитие на общността

Центърът за развитие на общността в Средец се откри официално днес в кв. „Победа“. Сградата, която не бе ремонтирана повече от 25 години, вече ще предлага комплексни услуги, свързани с образованието и здравеопазването, на най-уязвимите групи от хора в общината. Това стана факт след финансовата помощ на Българо – швейцарската програма за сътрудничество, която финансира дейностите по „Интегрирания проект за социалното включване на ромите и други уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново“, част от програма ЗОВ – Здраве и образование за всички.

Лентата на Центъра бе прерязана от заместник – кмета на Община Средец Николина Дамбулова и ръководителя на програма ЗОВ Ирина Файон, а гостите бяха посрещнати от талантливите деца на Средец, които изпълниха български и ромски песни и стихове.

Сградата е построена през 1971г. с предназначение квартален клуб за културни мероприятия на жителите на квартала. Правени са само частични ремонти. Сега, освен обновения й вид, всички помещения са обзаведени и оборудвани със средства на проекта. Общината ще бъде изцяло отговорна за поддръжката на материалната база в ремонтираната сграда. Функционирането на Центъра ще бъде финансирано от общинския бюджет“, посочи Николина Дамбулова.

Този Център е само част от нашата работа, добави ръководителят на програма ЗОВ Ирина Файон:

Това, което правите в Бургас, Средец и Малко Търново е част от една по-голяма стратегия и визия на Българо – швейцарската програма за интегриране на ромите чрез образоване и здраве и подобряване качеството на техния живот. Надяваме се, че ще можем по някакъв начин да стимулираме и по-силен отзвук от страна на нашата национална политика към ромите. Ние, освен че даваме пари, се занимаваме с това да се направят добри, качествени програми и за мен е важно да видя, че в този Център има екип от професионалисти, който е и част от общността“, допълни Файон.

Центърът за развитие на общността няма да е само ремонтирана сграда, а ще бъде изпълнена със съдържание, добави Магдалена Япаджиева, старши експерт в дирекция „Образование и демографски въпроси“ в Община Бургас и ръководител на проекта:

Това е проект, който е ориентиран към хората. И аз ще продължа думите на г-жа Файон – ние не само даваме пари, ние реализираме политики. Тази красива сграда, в която се намираме, е поредното доказателство за това успешно реализиране на политики, ориентирани към всички вас, които сте тук. Тук ще се обучават вашите деца, ще можете да получавате адекватна доболнична помощ, ще можете да провеждате вашите общностни мероприятия“, добави Магдалена Япаджиева.

Ромският етнос е втори по численост в Община Средец, по данни на Националния статистически институт. По експертни оценки, ромите би трябвало да са над 3500 души в Община Средец, а най-голям е относителният им дял в гр. Средец, основно съсредоточени са в кв. „Победа“, където се намира и Центърът.

Сградата е на два етажа – първи и полусутеренен, обясни координаторът на проекта за Средец, координатор „Образование и интеграционни дейности“ в Община Средец Зюмбюла Маринова.

На първия етаж са разположени три кабинета за работа на екипа, компютърна зала, зала за обучения и културни мероприятия. Те са обзаведени и оборудвани със средства на проекта. На полусутеренния етаж са разположени две големи зали. Едната зала е за извънкласни занимания на клуб „Спорт”, другата ще се използва от новосъздадената танцова група“, поясни Маринова.

За функционирането на новосъздадения Център, през декември 2016 г. е извършен подбор на екип за работа включващ – ръководител, педагог, двама образователни медиатори и хигиенист, които са назначени от 16.01.2017 г. Тогава и стартираха образователните дейности по проекта. През месец май 2016 г. е назначен здравен медиатор, а през септември – АГ – специалист. В Центъра се дава информация за медицински услуги, помага се на рискови семейства, извършват се консултации, обяснява се ползата от ваксинации и имунизации. До момента са проведени над 200 профилактични прегледи, поставени са над 20 спирали на жени, а над 60 неосигурени жени са насочени към АГ – отделения. В раздел „Образование“ ще бъде създаден клуб „Отговорен родител“, за развиване на родителски умения, ще бъдат подпомогнати 60 ученици с учебни помагала и пособия. Ще бъдат организирани занимания по български език, спорт, творчество, информационни технологии и други.

„Интегрираният проект за социално включване на роми и други уязвими групи“ е по Програма ЗОВ, швейцарска подкрепа за социалното включване на роми и други уязвими групи, финансирана от Българо – швейцарската програма за сътрудничество. Партньори по проекта са община Средец, община Малко Търново, фондация „Областен ромски съюз“, Основно училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“ и фондация „ОФФ Медия“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови