СУ лидер сред българските университети

Александра Маркарян 22 март 2012 в 19:08 4590 1

Министърът на образованието Сергей Игнатов, Георги Стойчев и главният секретар на МОМН Красимир Вълчев при представянето на рейтингите на университетите. Снимки: Сергей Антонов
Министърът на образованието Сергей Игнатов, Георги Стойчев и главният секретар на МОМН Красимир Вълчев при представянето на рейтингите на университетите. Снимки: Сергей Антонов

Софийският университет остава безспорният лидер сред университетите в България. Той е класиран на първо място в 22 от общо 52-те професионални направления, по които ВУЗ-овете обучават студенти, сочат данни от публикуваната днес национална рейтингова система на висшите училища. На второ място е Техническият университет в София с 5 челни позиции, на трето - Медицинският в София с три първи места.

Рейтингите са изготвени от консорциум "ИОО-МБМД-С", включващ институт "Отворено общество", Институт за маркетинг и социални изследвания МБМД и Сирма Груп. Финансирането е по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013. Класациите представиха програмният директор на "Отворено общество" Боян Захариев и изпълнителният директор на института Георги Стойчев в присъствието на министъра на образованието проф. Сергей Игнатов, главния секретар на МОМН Красимир Вълчев и представители на МБМД и Сирма Груп.

Критерии

Проучени са 51 държавни и частни висши училища. Данните са за 2011 година. Критериите са разпределени в 6 групи, всяка от които носи различна тежест при общата оценка. Групите са: учебен процес (25% в общата оценка); научни изследвания (20%); учебна среда (5%); социално-битови и административни услуги (5%); престиж (10%) и реализация и връзка с пазара на труда (35%). Тази година е намалена тежестта на анкетите сред студенти при общата оценка, за да се намали субективизмът. Те дават 11.35% от общата оценка. Анкетирани са 15 000 студенти. Новите за това изследване подкритерии са: "Регионална значимост", "Ексклузивност на преподавателския състав", "Принос към осигурителната система".

Подредба

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е №1 в обучението по направленията: "Право"; "Икономика"; "Администрация и управление"; "Биология"; "Биотехнологии"; "Информатика и компютърни науки"; "История и археология"; "Математика"; "Науки за земята"; "Обществени комуникации и информационни технологии"; "Педагогика"; "Педагогика на обучението по..."; "Политически науки"; "Психология"; "Религия и теология"; "Социални дейности"; "Социология, антропология и науки за културата"; "Туризъм"; "Физически науки"; "Филология"; "Философия" и "Химически науки". В едно от най-важните професионални направления - "Икономика", Софийският университет дели първото място с Американския университет в Благоевград. Второто място заема УНСС.

УНСС няма първо място според класацията, но е втори в четири направления: "Право"; "Биотехнологии"; "Икономика"; "Социология, антропология и науки за културата". На второ място по брой направления, в които е на първо място, е Техническият университет-София. На практика в почти всички направления, по които университетът обучава, е на челни позиции - на първа или втора, става ясно от класациите. Първите места на ТУ-София са 5: "Енергетика"; "Комуникационна и компютърна техника"; "Машинно инженерство"; "Общо инженерство" и "Транспорт, корабоплаване и авиация".

Трето място след СУ и Техническия университет в София заемат Медицински университет-София и Химикотехнологичният и металургичен университет в София (ХТМУ).

Медицинският университет в София е лидер сред петте медицински университета в страната и в трите си основни направления: "Медицина", "Стоматология" и "Фармация". По три професионални направления ХТМУ също излиза начело. Те са: "Химични технологии", "Материали и материалознание" и "Електротехника, електроника и автоматика". С три първи места е и Лесотехническият университет в София (ЛТУ), но по едно от тях на практика няма втори университет, който да обучава специалисти, нито реална класация. Направлението е "Горско стопанство". Другите две направления, в които Лесотехническият е начело, са "Ветеринарна медицина" и "Растителна защита". Специализираните университети, водещи в своите направления, са: Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), който е №1 за "Архитектура"; Националната художествена академия (НХА), която е най-силна в обучението в направление "Изобразително изкуство"; Националната музикална академия "Панчо Владигеров" (НМА), която е първа в направление "Музикално и танцово изкуство"; Академията на МВР, която води в "Национална сигурност"; Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) - №1 при "Театрално и филмово изкуство".

Полза

Освен авторитет и повече потенциални кандидат-студенти водещите университети ще имат и реална финансова полза от рейтингите. Те ще получават допълнителен процент върху годишната субсидия за професионалните направления, в които са на първо или второ място. Процентът на допълнителното финансиране за всяко направление се увеличава тази година и става до 25, каза министър Игнатов. Това финансиране е разписано в правителствено постановление. Според него досега за първо място в дадено направление се получават до 10% отгоре, за второ - до 5%. Парите трябва да се изразходват за подобряване условията на обучение в самото направление, от МОМН изискват отчет за разходите.

Тенденции

Авторите на рейтингите констатират и две силни от години тенденции - все повече кандидат-студенти да се насочват към бизнес специалности и все по-малко млади висшисти да остават в България. "През последните 5 години над 55 000 студенти за завършили икономически специалности. За сравнение - всички завършили инженерните специалности и специалностите по природни науки взети заедно са по-малко", коментира Георги Стойчев, изпълнителен директор на "Отворено общество". Всеки втори, завършил медицина в България, се реализира извън страната. Тук обаче влияние има и друг фактор - не малка част от студентите в петте ни медицински университета са чужденци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови