Собственици се заканиха, че ще отворят заведенията си въпреки мерките и забраните

OFFNews 19 януари 2021 в 17:31 6597 0

Настояваме за отваряне на ресторантите, кафенетата и сладкарниците на 1 февруари при капацитет от 50%, а дискотеките и нощните барове - на 1 март. Ако това не се случи, обмисляме "италиански модел" - всички заведенията да отворят без разрешение.

Това заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов след среща в здравното ведомство с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, министъра на икономиката Лъчезар Борисов, както и министъра на туризма Марияна Николова. 

Не отстъпваме от исканията си. За вечерен час още не сме се разбрали, каза още Алибегов.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че има възможност ресторантите да работят до 22:30 ч. Браншовите организации настояват обаче ограничението да е до 23:30 ч.

В понеделник министърът на здравеопазването Костадин Ангелов пък обясни, че "образованието и здравеопазването са най-важните в момента. Ресторантьорството и хотелиерството със сигурност са важни, но не са наш приоритет", а днес каза, че за да има кой да ходи в моловете и заведенията, хората трябва да са здрави. 

От бранша искат до 31 януари да бъдат изплатени компенсациите за затворени обекти, както и компенсациите на персонала за ноември и декември, а до 10 дни след датата на кандидатстване да бъдат изплатени компенсациите за персонала за януари. Сред исканията са и обещаните компенсации в размер на 20 на сто от оборота на заведенията също да са изплатени до края на месеца. 

Асоциацията предлага компенсациите в размер на 75% от доходите за октомври да се изплащат и за февруари за нощните заведения, ако те останат затворени, а парите да бъдат изплатени до 12 дни след края на месеца. 

"Ние също сме родители, също посещаваме болници. От друга страна - и лекарите посещават заведения. Когато лекарите имаха нужда ние да бъдем смирени, за да им дадем време да могат да изчистят болниците и да се справят с това, което ги беше връхлетяло като епидемия– виждате, че до ден-днешен не сме казали гък. Сега според нас е моментът да ни бъде върнат жестът и да бъдем пуснати да работим", твърди Алибегов.

"28 000 категоризирани заведения има. Хората спазват мерките, нашият бранш спазва мерките, но ако останем по този начин затворени и без доходи, тези 60 случая ще станат 28 000", каза той във връзка с проверките на МВР в заведения, които не са спазили противоепидемичните мерки.

Същевременно във вторник вечерта Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България обявиха, че ще преминат към ефективни стачни действия, ако решението на щаба и правителството в четвъртък не е в интерес на бранша и не кореспондира с исканията им:

"Не изключваме както организиране на протест, така и гражданско неподчинение по примера на колегите ни от Италия", пише в съвместната позиция на двете организации.

Според тях единственото решение, което е приемливо, е отварянето на заведенията тип ресторанти и кафе-клубове от първи февруари при условията, които бяха в сила преди тяхното затваряне, а на първи март да заработят и всички останали нощните клубове, като ограничението в работното време да отпадне.

"Това е желанието на над 80% от членовете на двете асоциации - СЗБ и БАЗ, гласували в проведена анкета. Подобно допитване, но този път до по-широка аудитория, беше направено и през двете Фейсбук страници на сдруженията, като там резултатите бяха напълно аналогични, но този път в отговорите се включиха и служителите в заведенията, както и клиенти", подчертават те в позицията си.

Контактите, които поддържаме и с представителите на останалите затворени сектори като фитнеси и МОЛ-ове, изявяват своята безусловна подкрепа за активни стачни действия, допълват Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

След днешната среща министърът на туризма Марияна Николова обясни, че датата, която беше първоначално обсъдена, е двуседмичен период след 4 февруари, за да се види каква е тенденцията: "Браншът обаче държи на отварянето от 1 февруари при конкретни условия, а именно при 50% капацитет и потенциален вечерен час на работа". 

По думите й в четвъртък допълнително това ще бъде обсъждано с Националния оперативен щаб. Допълнителните средства по социалните мерки ще бъдат разплатени до края на месеца, така че браншът да получи своите обезщетения, поясни тя.

И добави, че по време на срещата е обсъдено и продължаването на мярката 60 на 40, която за туристическият бранш е 80 на 20.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика