Ангелов: За да има кой да ходи в молове и ресторанти, хората трябва да са здрави

До четвъртък ще продължат обсъжданията със заинтересованите страни за мерките, днес е предвидена среща в Министерството на здравеопазването

Янка Петкова 19 януари 2021 в 12:52 943 0

Ние не сме от двете страни на барикадата, ние не се противопоставяме, но за да има кой да ходи в молове и ресторанти, хората трябва да са живи и здрави, коментира министър Костадин Ангелов, реакцията на браншовете на вчерашното му изказване, че приоритет на държавата в момента са здравеопазването и образованието.

Не съм човекът, който иска да затваря сектори или бизнеси, но искам да гарантирам здравето на гражданите и живота им, каза Ангелов при представянето на е-сертификата за ваксинация срещу COVID-19 пред журналисти и подчерта, че категорично не е готов да се плаща с цената на много починали граждани.

До четвъртък ще продължат обсъжданията със заинтересованите страни за противоепидемичните мерки, като и днес е предвидена среща в Министерството на здравеопазването, съобщи той.

Бяхме на водещо място по смъртност, но сега не сме там, каза още Ангелов и подчерта, че емоцията и нетърпението не са най-добрият съветник в момента.

По думите му, на днешната работна среща, премиерът е бил запознат с епидемиологичните данни в страната в момента, с темпа на ваксинация и с всички предизвикателства пред здравната система.

Ангелов подчерта, че трябва да се защити интересът и на лекарите, на медицинските сестри, на болните, на поставените под карантина.

Съмнителните проби, за които по-рано днес началникът на Военномедицинската академия ген. Венцислав Мутафчийски обясни, че всеки пети PCR е подозрителен за новия щам на вируса в България, ще бъдат изпратени за генно секвениране в националната лаборатория, обясни министър Ангелов и отново призова политиците да не се "заиграват" със страховете на хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови