Снегът в Кърджалийско взе жертва

OFFNews 09 март 2015 в 15:37 2978 0

Снегът в Кърджалийско взе жертва

Снегът и лошото време взеха първата жертва в Кърджалийско. Спасители откриха измръзнал до автобусна спирка 65-годишният Сабахатин Азис от крумовградското село Горна кула, съобщи БНР.

Мъжът е излязъл от дома си в петък вечерта, когато започна обилният снеговалеж. След като не се прибрал на следващия ден, съседи организирали претърсване в района, но заради дълбоките преспи не успели да го открият. Тялото на мъжа е намерено днес при разчистването на пътя.

Издирва се и още един човек, който е в неизвестност от вчера. Жена от смолянското с. Кремене е известила на тел. 112, че мъжът ѝ е отишъл в местност край селото да нагледа животните си, но до момента не се е върнал. За издирването му на място са екипи на пожарната, аварийно-спасителни групи със специализирана техника и АТВ.

Междувременно броят на общините, обявили бедствено положение, продължава да расте. След Смолян, Кърджали, Лъки, Велинград и Сърница бедствено положение обявиха още Гълъбово, Батак, Минерални бани и Якоруда обявиха бедствено положение.

По-голямата част от населените места в община Минерални бани са без ток и вода. Двете училища са затворени. В Хасковска област общо в 10 училища не се провеждат учебни занятия заради неразчистени пътища и липсата на ток. Принудителната ваканция ще продължи да нормализиране на обстановката, съобщава БНР.

От три дни има блокирани хора в хижа "Христо Смирненски" между Юндола и Белмекен. Роторната машина от снощи е на 300 метра от хижата, но преспата е над 5 метра и самата машина е закъсала. С приоритет се решават задачите, свързани с осигуряване на болни на хемодиализа и други заболявания. Втората задача е да работим с хора, които са закъсали по една или друга причина по пътищата.

Пътищата Пещера – Батак и Белово – Юндола остават затворени.

Усложнява се и обстановката по долното течение на река Тунджа. Наводнени са стопански постройки и мазета в общините Тунджа и Елхово. Високите подпочвени води в района не спадат вече четвърти месец. С близо половин метър се е повишило нивото на река Тунджа в района на Елхово, което достигна 4 метра. След заседание на кризисния щаб тази сутрин е взето решение да бъде затворен пътят Елхово – село Трънково. Учениците се извозват по обходен маршрут. Под вода е градският парк и промишления пазар. В ниските части на Елхово са наводнени мазета и приземни етажи, съобщи кметът на общината Петър Киров. Нивото на реката при Ямбол за последното денонощие е спаднало с около 15 см, но при Елхово ще продължи да се покачва през следващите 2-3 дни.

Обстановката в Хасковско се нормализира.

По-сложна е ситуацията в общините Маджарово, Стамболово и Минерални бани, където трети ден в планинските райони са без ток и вода. Близо 100 села са без електрозахранване, 29 са падналите железобетонни стълбове. 38 екипа на електроразпределителното дружество отстраняват авариите в трудно достъпни места. Извън строя са 15 помпени станции. Основните пътни артерии са разчистени и са проходими. Заради разлив на реките Мартинка и Сазлийка са затворени за движение пътят Димитровград –Симеоновград и пътят Троян – Симеоновград.

Река Марица при Свиленград достигна 4,57 метра при критични праг над 5 метра. Водите на язовир "Ивайловград" се изпускат контролирано през преливниците и няма опасност от наводнение за населените места. В региона няма бедстващи хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови