Хиляди все още са без ток, вода и мобилни връзки (снимки)

OFFNews 09 март 2015 в 07:53 4093 1

Снимка БГНЕС/Вилдан Руфатова

Ситуацията в Кърджалийско.

Хиляди българи са без ток и вода второ денонощие, на места няма и мобилни връзки. Критична е обстановката в почти цялата страна.

Критична остава обстановката в почти цялата страна, най-тежко е положението в областите Смолян, Кърджали, Хасково, Пазарджик и Пловдив.

Бедствено положение днес беше обявено в пазарджишката община Велинград и в пловдивската община Лъки.

Повечето населени места в планинската част на Смолянска област вече дни са без ток. Тази сутрин е осигурен хляб от Смолян за общините Рудозем и Златоград.

Понеделник и вторник ще бъдат неучебни дни за цялата Смолянска област.

Възможно е дори в рамките на днешния ден електрозахранването да не може да бъде възстановено, каза областният управител Недялко Славов, цитиран от БНР.

Дори и да има бедстващи хора няма как да се разбере, защото клетките на мобилните оператори не работят, допълва заместник областният управител Зарко Маринов.

Има затворени пътища главно в Южна България, а разчистването им се затруднява от паднали под тежестта на снега дървета.

Електроразпределителните дружества съобщиха, че работят по отстраняването на повредите, но вероятно на места ще са им нужни дни. В много населени места няма и вода.

Късно снощи беше възстановено движението по пътищата Момчилград-Крумовград, Батак-Доспат и Кърджали-Хасково.

Над 850 населени места продължават да са без каза на брифинг след заседание на Кризисния щаб по бедствия и аварии министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков.

"Изтеглени са 7 линейки, 51 автобуси, 7 души на хемодиализа и 5 бременни жени са транспортирани. В бедстващите общини Смолян, Лъки, Асеновград, Кърджали гражданите се съветват да преосмислят дали е наложително да излизат от домовете си", отчете Вучков.

По думите му при необходимост ще се доставят с високопроходими машини храна, вода и лекарства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови