Бедствена обстановка в Смолян и Кърджали, 850 населени места са без ток

OFFNews 09 март 2015 в 12:43 2900 1

Остава бедствена обстановката в Смолян и Кърджали, 850 населени места са без ток

Остава бедственото положение в Смолян и Кърджали. От вчера бедствена е ситуацията и в Лъки, Велинград и Сърница. По данни на местните власти обаче няма застрашени жители.

Ситуацията с електрозахранването в областите Смолян, Кърджали, Пазарджик и Хасково остава аварийна. Засегнати са електропроводи на Енергийния системен оператор и това възпрепятства възстановяването на тока и в битовата мрежа, съобщава БНТ.

Над 850 населени места са без електрозахранване. Създадена е организация за доставяне на храна и лекарства в труднодостъпните места. Около 2000 служители на МВР работят на терен. Те съдействат с изграждането на просеки и достъп до откъснатите места. Хиляди доброволци подпомагат тяхната работа. По решение на централния оперативен щаб на пожарната е разпоредено на териториалните звена да направят проверка има ли бедствени хора в хижите и дали пътищата към тях са проходими.

Областната администрация в Кърджали поиска от Министерството на отбраната хеликоптер, който да локализира местата на авариралите далекопроводи, защото се намират в труднодостъпни места и екипите не могат да стигнат до тях.

В Смолянска област на практика има електрозахранване само в две от десетте общини на областта – Девин и Чепеларе. Ток има и в част от Златоград, съобщава БНР.

Пътищата в бедстващата община Лъки ще бъдат разчиствани с военна техника, съобщи пловдивският областен управител Розалин Петков. В града нямат ток вече три дни. Над 25 населени места в областта също имат проблеми с електрозахранването. Единственият проходим пътен участък в община Лъки е този до града. До другите населени места, където снежната покривка надхвърля вече 2 метра, единствената възможност е да се използват военни машини, подчерта Петков.

През изминалото денонощие са изтеглени 7 линейки и 51 автобуса. Транспортирани до болница са 7 души на хемодиализа и 5 бременни жени. Екипите на МВР са участвали в 242 аварийни акции през последните няколко часа.
Три села над Велинград са изолирани от снега, каза областният управител на Пазарджик Трендафил Величков.

Главният проблем идва от там, че много населени места са без електричество. За първи път от 25 години ни се късат четири далекопровода от 110-киловолтовите – най-високото напрежение. Колегите от НЕК също са на терен. Много екипи работят. Бавно стават нещата, тъй като обикновено не може да се стигне до проводниците с техника и снощи се наложи на колегите по 14-15 километра пеша да прекосяват планински местности, за да откриват повреди. Полагаме максимални усилия да направим достъпни високопланинските хижи. За станцията "Белмекен" тази сутрин към 7.30 тръгна една роторна машина оттам, тъй като снощи там имаше буря и не можеше да се чисти. Тежка техника в момента пътува за Велинград. До утре няма да има място, до което да не може да се стигне, обясни той, цитиран от БНР.

Пътищата Пещера – Батак и Белово – Юндола остават затворени.

Около 12:00 часа стана ясно, че общините Гълъбово, Батак, Минерални бани и Якоруда също са обявили бедствено положение.

От 10:30 ч в два участъка е прекъснато движението на влакове, съобщават от Националната компания "Железопътна инфраструктура". Без движение е жп линията от Варвара до Добринище заради обилния сняг.

От 9:15 ч. е прекъснато и движението на влаковете в между гарите Генерал Тодоров и Петрич поради пропадане на железния път. Река Струмешница е придошла и е подкопала насипа на моста, по който се движат влаковете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови