Ректорът на СУ: Няма бонуси, няма награди. Изпълняваме Кодекса на труда

Остава усещането, че един се труди много добре и получава по още 1000 лева, а друг се труди много добре, но получава само заплата, коментира преподавател на днешното заседание на Академичния съвет

Александра Маркарян 27 септември 2017 в 17:53 10089 5

В Софийския университет не се раздават бонуси, награди и 13-и заплати. Няма такъв случай. Изпълняват се Кодексът на труда и Наредбата за работната заплата, съгласно които тя се състои от основна и допълнителни трудови възнаграждения.

Това заяви ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков на днешното заседание на Академичния съвет по повод информацията, че само за 1 година - 2016-а, в СУ са платени 19.5 млн. лева допълнителни възнаграждения.

Ректорът определи коментарите по въпроса като „абсурдни“ и заяви, че тези пари са част от работната заплата и трябва да се изплащат с нея.

Той заяви още, че възнагражденията за изпълнение на ръководни функции са регламентирани в Колективния трудов договор и са еднакви за всички зам.-ректори, декани, зам.-декани и ръководители на катедри – нещо, което не личи от справката. Според нея например добавката за ръководителите на катедри варира от 11 лева до над 3000 лева годишно. 

По думите на проф. Герджиков причината за разликите при ректорското ръководство идват от допълнителните средства за преподавателската им дейност, от магистърски програми, от работата им като ръководители на проекти.

Аз получавам допълнителни възнаграждения за ректор, за стаж и за докторска степен – единствено, подчерта той.

Герджиков коментира и писмо на Федерацията на университетските синдикати от 25 септември до Съвета по повод допълнителните възнаграждения.

Във връзка с този преразход, пише в него, държим АС да преразгледа щатното разписание, както и необходимостта от всички длъжности в него с трезва преценка за числеността на работещите повече от 3600 човека в СУ.

От синдиката питат и за изплатен хонорар от 37 696 лева на юрист на граждански договор с двугодишен стаж – Изабела Маринова, при наличието на юридически отдел в СУ. „Сумата е дадена, без да са представени към датата на плащането дължимите отчети за извършената от нея работа“, пишат те и допълват:

„Считаме, че тези хонорари са предмет на разглеждане и оценка от АС, както по отношение на лицето, което ги е взело безотчетно, така и за използваните публични финансови средства от бюджета на СУ „Св. Климент Охридски. Ние следим какви трудови възнаграждения вземат преподавателите в Софийския университет и сме обезпокоени от неравностойната оценка, която ни се дава в сравнение с хонорарите на това лице“.

В отговор към присъстващия зам.-председател на ФУНИС проф. д-р Георги Петров ректорът заяви, че Маринова е изпратила 16 отчета, че благодарение на работата ѝ били спасени имоти на СУ, за които се водели дела.

Подчерта, че два пъти е била повишена събираемостта от наеми, защото там е бил въведен ред, че е направена пълна ревизия на имотите, че наемателите, които са преотдавали имоти и са ощетявали Университета.

Остава усещането, че едни добре работещи колеги в администрацията са добре възнаградени за труда си, а други, които също се трудят, остават просто така. Един се труди много добре и затова получава по 1000 лева на месец допълнително, друг се труди много добре, но получава само заплатата си, отбеляза обаче проф. Петров.

След забележката последва и забележка от ректора, който се върна към синдикалното писмо: „Правилно ли разбирам, че предлагате съкращения, за да го съобщим на синдикалните ви членове?“.

Диалогът приключи и думата взе един от представителите на студентите – Симеон Георгиев, който обясни какви са били мотивите му да изиска и да огласи справката за допълнителните възнаграждения.

„Целта ни не е била да злепоставим Университета, а единствено и само той да се управлява по по-прозрачен начин“, категоричен бе той и допълни, че разговори с преподаватели са му внушили усещане за вина заради това, че той и колегата му Стефан Радов задават въпроси и искат прозрачно управление на публичните финанси.

А какво да правим с имиджа на Университета, ако накрая се окаже, че няма нарушения, попита го ректорът, визирайки обвинение в незаконно разпределение на средствата от една телевизия. Не мога да нося отговорност за това, бе отговорът на студента.

Последваха остри изказвания към студентите от двама преподаватели.

По мое предложение АС взе решение справката да бъде разпространена само в Съвета. Нашите колеги студенти тогава се присъединиха към решението. Какво наложи толкова спешно справката да бъде разпространена в медиите, попита доц. Милена Стефанова.

Защо има разлики при допълнителните възнаграждения за научна степен? Защото не се осчетоводява, когато си в отпуск. Студентите попитаха ли, за да им се обясни съдържанието на справката, преди да я разпространят, попита още доц. Стефанова и каза, че се почувствала обидена, че „Университетът, в който съм учила и работила повече от 30 години може да стигне до такава ситуация“.

Директно наказание за студентите пък поиска деканът на Факултета по начална и предучилищна педагогика проф. Божидар Ангелов. Той нарече „глупости“ и „тотална неграмотност“ излязлото по медиите „в 1 ч. посред нощ“ (става въпрос за предаване, в което темата бе разисквана).

Разбирате ли, че спирате работата на целия университет? Това е извънреден труд, кой ще го плати, попита професорът.

Аз искам за уронване на престижа на СУ двамата колеги да понесат своето наказание, заяви проф. Ангелов.

Въпросите на двамата преподаватели не получиха отговори, нито пък беше гласувано наказание. Думата не беше дадена на студента. Вместо това бе прието предложение дискусията да спре и Съветът да мине към началото на дневния си ред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7987

5

Мунчо Мунчев

28.09 2017 в 14:30

Дума да няма, че всичко е законно. Затова Сметната палата не завери отчета, затова уволниха целия среден управленски ешелон, затова тече проверка на АДФИ.
А пък другарката Милена Стефанова подстрекава Академическия съвет да накаже студентите, че са изнесли фактите в медиите. В България има конституция, а в тази Конституция в членове от 29 до 31 се гарантират неотменимите права на човека да получава информация, да интерпретира информация и да разпространява информация. Ако студентите бъдат наказани, с лекота ще осъдят държавата.
Та не разбирам какво правят другарката Стефанова и себеподобните й в СУ, както и не разбирам защо плащам данъци - да изхранвам нарушители на Конституцията ли?

12761

4

cepcem

28.09 2017 в 07:36

Здраво бият негрите в СУ. Типичните ДС похвати - атакувай човека, не тезата.

21061

2

рамбо

27.09 2017 в 19:00

Най-важното за ректора е имиджа на СУ. А дали има нарушения или даже престъпления не е важно явно. Само че точно с това мислене имиджът върви надолу. Всеки гледа парите. И това лято падението беше пълно, когато за пръв път в 100 годишната си история СУ обяви 4-то класиране, т.е. прибират сульо и пульо само и само да им вземат парите

8119

1

Nelumbo

27.09 2017 в 18:17

Ако толкова ги е грижа за имиджа, защо са се опитали да скрият справката? Смърди отвсякъде, както и да го гледаш.
 
X

Подкастът на OFFNews