Разбиха паметника на `метиловия полк` в Бургас, рускиня зове: да спрем фашизма!

Красимир Крумов 13 май 2022 в 10:52 20456 12

Братска могила в Бургас

Снимка Facebook / Татяна Липова

Т. н. братска могила е, може би, единственият паметник у нас разширил територията си.

Спорен съветски паметник в Бургас е бил разбит, а руска активистка, живееща в града нарече акта фашизъм и поиска „фашизмът да бъде спрян“. Потрошена е плочата от разширението на т. н. братска могила в морския град, която част от населението през последните години знае като паметник на съветските алкохолици или монумент на метиловия полк.

„В Бургас оскверниха братската могила на съветските воини. Не е просто залята с боя, а е разбита мраморната дъска с имената на погребаните. Това вече не е вандализъм, това е фашизъм. Фашизъм, който трябва да бъде спрян.“ – възмути се в статус в групата "Ние, рускоговорещите в България" Татяна Липова, която публикува в петък и снимка със щетите.

Авторката на снимката и коментара към нея Татяна Липова е активист на земляческата организация на руския „Съюз на съотечествениците“, обединяваш основно руски граждани или русифицирани представители на други бивши съветски републики, а в минали години името и се свързва с организирането на шествията на „Безсмъртния полк“, в официалния сайт на едноименното движение телефонът и фигурира като контакт за координация. През 2016 Липова е сред координаторите на първия марш на полка в Бургас.

Самият паметник е доста спорен, но за сметка на това е може би единственият у нас, който след построяването си се уголемява като композиция и разширява територията си. Белият камък с надпис: „На освободителите вечна слава“ се намира в кв. Изгрев на мястото на старите гробища и допреди години се знаеше само, че е братска могила на 50 погребани на гробищата – 47 неизвестни съветски войници и трима, чиито имена се знаеха – Иван Куртилов, Гадил Мухтаров и Николай Забродин.

В края на 2019 година, 75 години след нахлуването на Съветската армия в България, Руската федерация обяви 42 имена на погребани на мястото на братската могила съветски военни. Неочаквано през декември 2019 мястото около самотния паметник се превърна в строителна площадка, а от двете страни на камъка се появиха изправени бетонови основи, върху които впоследствие бяха залепени и две черни гранитни плочи с издълбани върху тях 44 имена, с две повече от първоначално оповестените 42. В отговор на запитване до бургаската община на местния вестник „Десант“ от кметството отговарят, че инициативен комитет на близки на починалите през 1944 е внесъл искане в Община Бургас към монумента да бъдат добавени плочи с имената на покойниците. Предложението било разгледано и от експерт-художника Николай Дубаров, който по публикации в медиите се оказал и лицето, одобряващо поставянето на плочите, и изпълнител на проекта.

Имената, изписани върху всеки един от черните обелиски, са на жертви на трагичен инцидент със съветски войници в пристанищния град в дните след 9 септември 1944. В близост до белия мемориален камък има друг, на който е написано, че там са погребани „руски воини, починали в Бургас през 1944“. Според местния историограф Митко Иванов военни действия на територията на Бургас с участието на съветски военни не е имало. На 14 септември 1944 година дислоцирани в Бургас съветски воини разбират, че в железопътен склад близо до гарата има голямо количество алкохол. Руснаците „превземат“ обекта и откриват там бидони със спирт. Охраната на склада ги предупреждава, че това е метилов алкохол, който е отровен, но пристигналите да освободят склада съветски воини не го послушват, застрелват го и изнасят спирта.

Според изследване, публикувано през 2019 от вестник „Флагман“ полковият командир майор Приходко в присъствието на заместник-полковия командир по политическите въпроси Рисин повикал старши лейтенанта от медицинска служба Дяченко и поискал от него да провери годността на алкохола за консумация. Командирът наредил да се извърши експресен анализ с думите: "Вие сте лекар, пийте и ми кажете какво е това!" Дяченко отказал да пие от алкохола и заминал някъде да изследва качеството на спирта от склада.

Трофейният алкохол е изпит, като участвалите в превземането му черпят с него и други свои другари. Според различни източници в изпиването му се включили между няколко десетки до няколко стотин души. Сутринта на 16 септември е имало тежко засегнати от метиловия спирт, на 17 септември складът е поставен под охрана.

За щетите, нанесени на Червената армия от метиловия враг говорят данните от следващите дни, обобщени в доклад на военния следовател от Четвърти механизиран корпус майор Шмуклер, главния медицински експерт Шпиганович и ръководителя на военното санитарно управление на 3-ти украински фронт Неймарк: През периода 16-19 септември 1944 г. в гарнизона в Бургас, в резултат от отравяне с метилов алкохол са били засегнати около 190 души, потърсили са медицинска помощ 154 войници и офицери, от тях 120 са били хоспитализирани, 6 са ослепели.

Починали са 42-ма съветски войни. Толкова, колкото е първоначално обявеният списък на героите, погребани в т. н. братска могила в кв. Изгрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

12

Johnny B Goode

14.05 2022 в 03:19

Отново смайваща неграмотност от "Един" или друг руски трол. Аланкоолу, имената на фронтовете идват от мястото на бойните действия, не от това кой се бие в тях. Анадъмну?
Понеже няма Руски фронт, според тролската логика руснаци не са се били във WWII?
Със конкурси ли ви избират такива с IQ по-малко от номера на обувките, бе?

-5910

11

Един

14.05 2022 в 00:54

Да, били са украинци :)). Трети украински фронт минава през България. Хохоли е имало и тогава, това е диагноза. Разрушаваме военни паметници, а се гневим на македонеца който разби нашия. Какви вопли имаше тогава. Войната не е срещу паметници и история.

1730

10

Ivan

13.05 2022 в 20:32

Вие, рускоговорещите в България, вкл. и ти руска мър...о Татяна Липова, щом не ти харесва у нас -катись к чертевой матери ! Нито ти, нито останалата рускоговоряща сган, замърсяваща България няма да липсвате на никого. Освен на зачислените на хранилка към Макаровна. Махайте се от родината ни и повече никога не се връщайте!!! Изроди!

2073

9

Johnny B Goode

13.05 2022 в 20:04

Вие, от групата "Ние, рускоговорящите в България", както ви го казаха на други места, "Идите нах.й".
Ако може си вземете също паметниците на алкохолиците, Митрофанова, Копейкин, Нинова и "вся остальная сволочь".

440

8

Pietro

13.05 2022 в 19:36

Преди 22 години работех във вестник Труд. Имах колега Христо Асърджиев, който беше отговорен секретар на вестника. Много свестен човек. Веднъж ме дръпна настрана да ми покаже копия от документи, които изровил от архивите. В тяха накратко ставаше дума за 500-те червеноармейци, които са били разстреляни от НКВД и от СМЕРШ (военното разузбанаве на Съветския съюз) на територията на България. Солдатите са били осъждани на смърт от военни трибунали или са били разстрелвани по улиците като бесни кучета. Всичко това за престъпленията, които "освободителите" са извъшили на българска земя. Убийства, изнасилвания, мародерства и прочие. Всичко това се случва сега в Украйна, само дето режима на фашиста Путлер поощрява руските мародери и не им търси сметка за военните престъпления. Залючението е, че Путлер е по-голям сатрап от сталин, който все пак е държал армията да изглежда като армия, а не като башибозук.

-480

7

Октим

13.05 2022 в 13:26

Преведох набързо текста на един мой приятел (немски професор), който е на гости с жена си у нас. Двамата ме погледнаха в очите да не би случайно да им разказвам поредния виц, но като разбраха че не се майтапя избухнаха в такъв истеричн смях, че лично на мен ми стана неудобно и някак си криво ... Извиних им се и отидох да донапазарувам за партито довечера. Като се върнах те продължаваха да се смеят и когато преди малко се успокоиха професорът ми каза само: “ Съжалявам, че трябва да ти го рекна директно, но това, което наричате турско робство е било песен в сравнение с руското, което в тъпче и до тази секунда ...!!!“

12073

6

IvanofRumen

13.05 2022 в 11:58

Фашизъм е инвазия на суверенна държава, фашизъм е и избиването на невинни жени, деца и старци.

-60

5

офф бее

13.05 2022 в 11:47

Баси героите. Да са знаели, да им оставят повече да се почерпят всичките...

10298

4

AntiZ

13.05 2022 в 11:16

Цялото черноморие е превзето от руснаци. Те се чувстват като собственици на крайбрежието. Продажния българин мре за копейките им, надписва магазините си на руски. Чакайте тия същите, утре да пуснат правилната бюлетина! После защо боклуци като онзи варненски циганин копейкин, друг един подобен пак от Варна, на партия мир, са дошли на жълтите павета и цапат въздуха на столицата. Ми, с руските копейки напълниха града с техни апартаменти. Трябва да си пускат субтитри за да ги разбере човек какво искат да ти кажат! Мякаща проста селяндурска пасмина, цървули жалки!

2099

3

Mateevk

13.05 2022 в 11:06

Е защо го бутат тоя паметник? Просто трябва да се напише какво се е случило в действителност. Та да знаят поколенията!
 
X

Да помогнем на украинските деца!