Още 3 деца се разболяха от морбили

Потвърдените случаи са 15, проверяват още 18 за болестта

Александра Маркарян 18 февруари 2019 в 11:02 3561 4

Снимка OFFNews

Още три деца са се разболели от морбили. Те са на 1, 2 и 3 годинки, съобщи днес Министерството на здравеопазването.

Два от случаите – дечицата на 1 и 3 годинки – са от Разлог, 2-годишният пациент е от Добринище.

И трите деца са били в контакт с болен от морбили и не са имунизирани поради ненавършена възраст или отказ на родителите (първата имунизация се прави на 13-месечна възраст – бел. ред.)

Две от тях са приети в болницата в Гоце Делчев, третото е в софийската „Св. Анна“.

2-годишното дете е шестият пациент от Разлог с морбили в Инфекциозното отделение на болница „Света Анна“. То има и придружаващо заболяване пиелонефрит, съобщиха от лечебното заведение.

Детето е стабилизирано и няма пряка опасност за живота му, съобщи началникът на отделението д-р Петър Петров.

Състоянието на другите пет деца е стабилно, без пряка опасност за живота. Всички те също са с придружаващи заболявания - пневмония или пиелонефрит. Най-тежко преминава болестта при най-малкия пациент, който е едва на 4 месеца, но лекарите са оптимисти за неговото излекуване.

Със сигурност времето за лечението на децата ще надвиши 5-те дни по съответната пътека, но те ще бъдат изписани едва след като бъдат излекувани напълно, заяви д-р Петров.

Трите нови случая не са лабораторно потвърдени за морбили, взети са клинични проби, които са изпратени в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести, уточни МЗ.

Общо регистрираните към момента случаи на морбили в страната са 24, като това отново не са лабораторно потвърдените, а всички пациенти с проявена клиничната картина на болестта.

Лабораторно потвърдените са 15, съобщи на брифинг директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев. Днес се чакат резултатите от 18 проби на други пациенти, всички – от област Благоевград, всички - неваксинирани.

Съвети

Проф. Кантарджиев даде и насоки как да не се допусне допълнително разпространение на заразата.

Първата препоръка е да се ваксинират децата, пропуснали ваксинацията на 13-месечна възраст. Всички деца до 8-годишна възраст, които нямат имунизация за морбили, трябва да бъдат имунизирани.

Второ, децата под 1 година да избягват контакт с други деца.

Трета препоръка е неваксинираните деца на възраст под 12 месеца да не пътуват в държави, в които има данни за болестта.

Хора, които се връщат от чужбина, нека през първата седмица от завръщането си да не контактуват с деца по-малки от 1-годишна възраст, съветва още проф. Кантарджиев.

„За съжаление, нямаме специфично лечение срещу вируса. Лечението е симптоматично, лекуват се усложненията, не се допускат бактериални усложнения на инфекцията и се дават антиоксиданти – витамин А в голямо количество, който помага. Това са достиженията на медицината на този етап по отношение на морбили“, обясни професорът.

Първите изследвани в Националната референтна лаборатория при сегашния взрив на болестта са били здрави деца – братчетата и сестричетата на първите болни дечица, на възраст под 6 месеца. „При тях доказахме антитела от майката – видимо имунизирана.

Господ е направил така, че през плацентата минават защитни антитела в детето три пъти по-голямо количество, отколкото в кръвта на майката. Първите 6 месеца пазят децата, докато не са имунизирани, следващите 6 месеца – естествената кърма на майката ги пази“, обясни проф. Кантарджиев.

На въпрос за обстановката в съседните държави и рискът от усложняването ѝ и у нас професорът припомни, че м. г. е имало 5 500 случая в Сърбия, 2 500 – в Гърция, главно Северна Гърция, и 1 500 – в Румъния. По-миналата обаче е била по-тежка, защото само в Румъния са регистрирани 11 хил., а няколко десетки деца са починали. „Всичко това ни притеснява. Македония от месец и половина обяви също епидемична обстановка за цялата си държава“, посочи специалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12032

4

Киро Горския

18.02 2019 в 15:37

Професор обяснява как Господ е създал плацентата?

12235

3

drashkom

18.02 2019 в 14:43

Да, нека родителите продължават да се самозаблуждават! Горките хлапета.

6102

2

Стърголета

18.02 2019 в 13:01

Докато има малоумни родители четящи bg-mama и други подобни, ще има и болни деца. Едно време когато си бяха задължителни ваксинациите и никои не се обясняваше, нещата бяха под конрол, сега е пълна анархия вече

12362

1

nickplam

18.02 2019 в 11:57

Дано се овладее това чудо.

 
X

Да помогнем на украинските деца!