Нови правила за тротинетките в София, глоби до 50 лева

OFFNews 31 май 2023 в 13:40 3413 2

Снимка Getty Images

Нови правила, ограничения и санкции при използването на тротинетки в София се предлагат в изменения в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община. Те ще бъдат внесени от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и публикувани за обществени обсъждания.

„София е голям и модерен град и бързото увеличаване на броя на тротинетките е логично и очаквано. Те са важен фактор за намаляване на замърсяването на въздуха, въглеродните емисии и автомобилните задръствания. В столицата има вече над 10 000 електрически тротинетки, от които около 2 000 се отдават под наем от 3-ма оператора", каза той.

По думите му през последните две години е имало редица инциденти с тротинетки – от самозапалване в резултат на зареждане, през инциденти с пешеходци и автомобили до кадри с хора, които карат с неразумно висока скорост между колите.

"Има непрекъснати оплаквания и за неправилно паркирани електрически тротинетки. В рамките на две години МВР са регистрирали 1 604 нарушения", каза още той.

Именно заради това, по думите на Георгиев, се налага въвеждането на нови правила.

Какво предлагат общинските съветници:

1. Забранява се движението на тротинетки в паркове, градини, площади, тротоари и по пешеходни зони (бул. „Витоша“ между ул. „Алабин“ и бул. „Патриарх Евтимий“; зоната около НТ "Иван Вазов"; ул. "Граф Игнатиев" между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и ул. "Алабин"; ул. "Пиротска" в участъка между бул. "Княгиня Мария Луиза" и бул. "Ст. Стамболов"; бул. "Ст. Стамболов" в участъка между ул. "Екзарх Йосиф" и бул. "Сливница" (Женския пазар); ул. "Екзарх Йосиф" в участъка между ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Г. Бенковски"; ул. „Георг Вашингтон“ от ул. „Трапезица“ до ул. „Пиротска“; ул. „Съборна“ от пл. „Света Неделя“ до ул. „Цар Калоян”; по ул. „Съборна“ от ул. „Леге“ до ул. „Княз Александър I”).

В посочените места движението е позволено само чрез бутане.

- Задължение за собствениците или операторите, които предоставят под наем тротинетки, е да ограничават софтуерно скоростта до 5 km/h в зоните, в които е забранено движението им (посочени по-горе), а във всички останали зони до 25 km/h.

2. Забранява се паркирането по широки градски пространства като паркове, градини, детски и спортни площадки, зелени площи, пешеходни пространства, спирки на градския транспорт или входове към метростанции, входове на сгради, рамки на хора с увреждания, освен на посочените за целта места в паркове и на площади, които следва да се определят от Столичната община в едномесечен срок от приемането на Наредбата.

Задължение за собствениците или операторите, които предоставят под наем тротинетки, е да указват в мобилните приложения допустимите места за паркиране, както и че е забранено управлението след употреба на алкохол или наркотични вещества или техните аналози. Собствениците или операторите, които предоставят под наем тротинетки следва да премахват неправилно паркирани електрически тротинетки не по-късно от 4 часа в работни дни и 6 часа в почивни дни след извършване на нарушението в периода между 08.00 ч. и 18.00 ч.

3. Предвиждат се следните санкции:

- 50 лв. глоба за физическо лице за неправилно паркирана електрическа тротинетка, за движение по пешеходни и други открити градски пространства без бутане, както и за управление на електрическа тротинетка със скорост по-висока от 25 km/h.;

- от 500 до 1 000 лв. санкция за юридическо лице, който не ограничи скоростта на движение на тротинетка до 25 km/h или до 5 km/h в паркове, градини и тротоари за всеки отделен случай;

- от 500 до 1 000 лв. санкция за юридическо лице, което не указва в приложението допустимите места за паркиране;

- от 300 лв. санкция за юридическо лице, което не премахне неправилно паркирана тротинетка не по-късно от 4 часа в работни дни и 6 часа в почивни дни след констатиране на нарушението. При повторно нарушение глобата е от 500 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1193

2

Nikita77

01.06 2023 в 07:05

Имало инциденти…. Алоуууу **********! С колела няма инциденти ли? С мотори скутери и коли няма инциденти ли? Забранете да дишаме направо и да се свършва!

1015

1

hunterA

31.05 2023 в 23:03

Тези взеха да откачат с малоумията си. Къде да се движим с тротинетките - по пътя с колите ли, понеже няма велоалей почти никъде - а там като почнат да стават инциденти движейки се с макс 25 км/ч ?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика