Нова Македония: Българите искат да станат македонци

OFFNews Последна промяна на 19 септември 2013 в 15:54 10409 26

Паметникът на Александър Македонски в Скопие. Снимка: sxc.hu
Паметникът на Александър Македонски в Скопие. Снимка: sxc.hu

Ден след петата среща на работните групи от Скопие и София, на която беше обсъден договора за приятелство и добросъседство между двете страни, в „Нова Македония“ излезе поредният арогантен коментар срещу България.

Автор на материала, озаглавен „Кога българите искат да станат македонци“,е „новинарот Милан Банов“.

Коментарът следва стилистиката и риториката на антибългарските публикации в македонската преса от 90-те, вдъхновени и поръчани от ретроградни инсталации на югославската УДБА в Скопие.

Ето и пълният текст на „новинарот Милан Банов“:

Винаги, когато някой се опита или директно се откаже от онова, което потвърждава, неговото съществуване, от историята, езика, културата, традицията, тоест от самия себе си, става ясно, че си имаме работа с недоволен, а и с дълбоко нещастен човек, който като не познава собствените си ценности и ценностите на своята страна, търси нещо повече, с което да си лекува тежката като олово фрустрация, която го притиска. И в това състояние на духа, почти по дефиниция, копае по чуждото, фалшифицира го, плагиатства, иска да му даде свои черти, да го приспособи към някои свои условия и нужди, да го доближи до себе си и в крайна сметка да го присвои, тоест да го открадне.

Не е необходимо човек да е навлязъл в науката, нито да знае историята и все пак това да не му пречи да носи съзнанието кой е и откъде произхожда, което и без друго прави безпредметни всички аргументи по-натам, както и „аргументите” за неговата принадлежност и идентичност. Наистина, някои хора биха искали да са французи, англичани, дори и българи - както онзи позабравен нещастник Любчо Георгиевски, но ето, ако успее да вземе такова гражданство, това все пак не означава, че неговите корени може да бъдат открити в страната на галите, нито в онази на гордия Албион или на някогашната татарска почва.

Македонецът, което е понятно, никога не е искал да бъде българин и освободен от тази фрустрация, не се е и опитал да краде събития или личности, които са останали забелязани в историята и до голяма степен са определили съзнанията за характера на една, в световни размери, не толкова популярна и приемлива българска политика. Например, поне аз не се сещам, че сме искали да присвоим цар Калоян или онзи видински княз Шишман, който обсадил едно от най-големите християнски светилища - Жича; да вземе тежестта на българското участие в Първата и Втората световна война, или да присвоим галантния подаръка на Цар Борис за Хитлер, във вид на македонски евреи, които заминаха безвъзвратно в Треблинка.

Но въпреки че не вярвам, че българската актуална политика и история са прекалено засрамени от споменатите, исторически факти, все пак повече от впечатление е, че на тази история се иска да се даде някаква светлина, някои позитивно верифицирани исторически събития и личности. И това нормално, не би било проблем, ако в тези светли примери се припознава нещо, което носи български печат и също такова потекло. Но какво да се прави, като не е така.

Последният скандал на, меко казано, скандалната българска политика и история на международната изложба „Идентичността и паметта на 19 век” в Белград, организирана от ЮНЕСКО, когато българският участник се опита по кой знае по какъв път да открадне корифея на македонската национална борба - Гоце Делчев и македонската епопея Крушевска Република, е продължително, стандартно неприлично отношение на нашия източен съсед, което несъмнено може да се оцени като недобросъседско, недобронамерено, а и ако искате - неприятелско. И този, както и многото случаи в миналото, когато София, нейните историци-фалшификатори и по някой избягал от рода македонец искат да докажат недоказуемото, отново ме уверява, че всъщност става дума за патологичен порив и една ментална ситуация, на която й трябва необходимата помощ. За да бъда по-точен – не вярвам, че тъжният лик Красимир Каракачанов, смешният Божидар Димитров или фарсовият министър на културата Петър Стоянович ще потърсят помощ за своята умствена неуравновесеност, но знам, че и този път своето влияние за нерационалното поведение, познато в медицината като ignava ratio (мързелив мозък), има вече фактът за недоволство от самите себе си, от своя произход, история, културен или цивилизационен бекграунд. Въпреки че им съчувствам и някак ми е жал за тяхната невъзможност да станат повече от това, което са, все пак обективно нито аз, нито който и да било на този свят може да им помогне и да ги направи македонци. А вярвам, че искат много: онзи Калиман Асен да го заменят с цар Самуил, Гарванов със Сандански или някой лик от времето на фашистка България с тукашен борец от Народоосвободителната война, включен в антифашистката борба много по-рано от „след 9 септември 1944 година”.

Колкото и да ги фрустрира и да ги прави нещастни, българите не са и не могат да бъдат македонци. И тук няма помощ, независимо колко някои тамошни кръгове (за съжаление повече официални) ще фалшифицират, ще се опитват да я крадат на един груб и беден начин, да изнудват, да поставят условия, да показват своята недобронамереност. Не могат, защото всъщност всичко се свежда на историческа памет, на културни, езикови, традиционни и цивилизационни придобивки, на очевидни различия, които не може да бъдат претопени в някой си краткосрочен Санстефански договор, някоя мечта, която трае вечно, сякаш в мозъка на заспала кокошка. Затова, драги комшии, бъдете онова което сте, може би и там могат да бъдат открити светли примери в историята.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.03 2016 в 20:14

Има само един период, в който българи са станали македонци - след Балканската война в окупираните от сръбските войски територии. Но това е било насилствено,иначе как е можело окупаторите да създадат измислената македонска нация и държава!

26.08 2015 в 14:39

Миналия век двама Българи искаха да станавт македонци,тоя век искащите са по-малко.

23.09 2013 в 16:04

Голяма работа - ние пък си имаме Волен. Сигурно в Израел и Турция само неговите шовинистки глупости цитират?

23.09 2013 в 13:22

Ами нищо ново - и в Бившата югославска Република Македония, както и в Република България, комунизмът все си тръгва и още не е мръднал дори със сантиметър. Онези пишат там, нашите популяризират написаното тук. Истината е ясна, но за да знаеш истината, трябва да си просветен. Знанието обаче е най-големия враг на комунизма. В БЮРМ са в сътояние на комунистическа колективна хипноза вече 69 години и точно затова не престават като малоумни да повтарят "тезите" си като тази за българския окупатор по време на Втората световна война. ние влизаме отново в географската област Македония през 1941 г., те създават държавата си през 1944 г. Как може да окупираш нещо, което към момента на окупацията не е съществувало? Там обаче, като чистокръвни българи, най-мразят да мислят. Не са чули нищо за Стоян Новакович и творението му "македонизмът - мост към сърбизма", не са чули за надписа на Иван Владислав от 1015 г., открит при събарянето на Чауш джамия в Битоля през 1956, не са чули, че любимите им антични македонци, на които "македонците" били уж наследници, не са обитавали замите на днешната Вардарска Македония, на чиято територия е ситуирана държавата БЮРМ (да си направят справка къде в днешна Гърция е била древната столица на Филипи), не са чули, че от битката при Пидна през 167 г. ПРЕДИ НОВАТА ЕРА, която римляните печелят и убиват последния македонски цар Персей, до 1944 г. от новата ера няма държава Македония , няма македонци, които да говорят "македонски" език. Не са и чули и за Русия и за интереса й да раздели българския народ. Двайсет и два века да те няма нанесен на ничия карта и изведнъж да се събудиш наследник на някакво елинско племе и говорещ език, копие на българския, си е шок. Понятно е, че още "си го бараа идентитетот".

20.09 2013 в 13:45

Какви точно словоблудства си поръчва македонското правителство ми е все едно. Надявам се единствено вроденото в българина недоверие към институциите да спаси хората там. И те да не се превърнат в жалки гротески за каквито ги гласят.

20.09 2013 в 12:43

Не знам колко българи искат да ги наричат само македонци, защото са от географска област Пиринска Македония, ама скоро в Скопие и околностити ще бъде Албания. Докато рипат срещу нас кръвните си братя, шиптърите ги превземат. С очите си видях в Битоля се вее албанското знаме !!!

20.09 2013 в 10:05

Пълното име на Императора е ВАСИЛИЙ ll МАКЕДОНЕЦ - БЪЛГАРОУБИЕЦ , има и улица с Солун с това име...

20.09 2013 в 09:11

Не мога да кажа нищо друго, освен едно гръмогласно ХААААААААААААААХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!

19.09 2013 в 21:11

Трудно ще е да имат по-високи заплати и пенсии, при условие, че брутният вътрешен продукт на глава от населението в България е 7000$, а в Македония е 5000$.
Дори и да раздават по-високи заплати, това довежда до затъване в дългове и срив на валутата им.

19.09 2013 в 20:58

Миналата година работих и живях в Скопие точно 6 месеца. През този период залитах в разбиранията си от "Македония е тъжна българска песен" до "Сърбите са изличили всичко българско".
Истината е много шарена.
Обикновените хора са много подобни на нас, с по-южняшки манталитет и често пъти много по-симпатични и не така озлобени.
Това което се случва сега в Македония е продукт и част разбира се от това, което тресе Балканите, но има и по-конкретни причини и измерения.
Централата на ЦРУ за Балканите се намира в американското посолство в Скопие.
Албанизацията и антибългарските настроения са основно продукт на политиките водени именно в тази централа.
Останалото са нюанси.