Край на хартиените извинителни медицински бележки: те стават електронни за всички ученици от 1 октомври

Училищата няма да получават информация за диагнозите. До 29.09. ще може да се издават и хартиени, и е-документи за извиняване на отсъствията

Александра Маркарян 12 септември 2023 в 13:20 3219 2

Министрите на здравеопазването Христо Хинков (в сивия костюм) и на образованието Галин Цоков малко преди началото на пресконференцията.

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Министрите на здравеопазването Христо Хинков (в сивия костюм) и на образованието Галин Цоков малко преди началото на пресконференцията.

Слага се край на хартиените извинителни медицински бележки за училище.

Те стават електронни за всички ученици от 1. до 12. клас включително от 1 октомври 2023 г.

Новите документи ще постъпват директно до електронния дневник на класа в училището на ученика след прегледа му от лекар - общопрактикуващ и специалист в извънболничната или болничната помощ. 

Промяната обявиха на пресконференция днес министрите на електронното управление Александър Йоловски, на здравеопазването Христо Хинков и на образованието Галин Цоков в присъствието на ръководствата на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз, в лицето на д-р Иван Маджаров (БЛС) и д-р Николай Брънзалов (БЗС). Тя става възможна благодарение на свързването на електронната система в здравеопазването с тази на предучилищното и училищното образование на Министерството на образованието и науката (МОН).

В периода от началото на учебната година - 15 септември - до последния учебен ден от месец - 29 септември, петък - ще има възможност за издаване и на хартиена, и на електронна извинителна медицинска бележка.

До училищата няма да постъпва чувствителна здравна информация, тоест при тях документът няма да съдържа диагнозата на ученика.

Как ще става издаването на е-документа на практика?

Ученикът отива за преглед. След него информацията се вписва в Националната здравноинформационна система (НЗИС). Автоматизирано се създава електронен документ, който стига до Национална електронна информационна система за предучилищно и училищно образование (НЕИСПУО) към МОН. Тази система разпределя електронната бележка към електронния дневник в училището, където учи съответният ученик.

Така наречената електронна бележка ще пътува изцяло автоматизирано. На лекаря няма да му се налага още веднъж да изписва нов хартиен документ - медицинска бележка.

"В този документ освен данните на ученика, училището и др. има чувствителна медицинска информация. Не е удачно тази диагноза да бъде широкодостъпна. Затова в електронния вариант на бележката ще постъпва само минимално необходимата информация за извиняване на отсъствията и срокът, за който се извиняват", поясни министър Йоловски.

Сега родителите трябва да заверят хартиената медицинска извинителна бележка с имената си, с подпис и дата. Това отпада.

МОН

Сега в образователната система годишно се регистрират 270 хил. отсъствия на ученици по извинителни причини - посочи министър Цоков. Голяма част от тях са свързани с боледуване. С други думи, средногодишно ученик има по 50 отсъствия, което не е малко на годишна база, отбеляза той.

Оттук нататък за него и служителите му в МОН и регионалните структури на министерството ще е важно да видят статистиката на тези отсъствия и дали ще има промяна след електронизацията.

Това е важно и за още нещо: сега отпадането на ученици от училище е свързано и с голям брой извинени отсъствия. Оттук нататък ще има инструмент, чрез който да се види на какво се дължат те.

Не без значение за министъра на образованието е и очакваното намаляване на административната тежест за класните ръководители. По негови изчисления - с два до три часа на месец, които досега са били необходими за обработката и класифицирането на бележките.

"Това означава около едно денонощие на година, три работни дни на година. Всеки класен ще има три работни дни, които няма да употреби за бележки, а за пряка работа с учениците, с родителите и със своите колеги, за да бъде по-ефективен като педагог и лидер. Виждате от едно малко изменение - много голям ефект в цялата система", отбеляза той и допълни, че промяната е "добър подарък за образователната система в началото на учебната година", за която пожела да е успешна и здрава на всичките си колеги.

Ще отпаднат ли таксите?

Сега издаването на хартиена извинителна медицинска бележка струва пари. Личните лекари взимат между два и десет лева, тъй като услугата не е включена в плащаното по Каса. На журналистически въпрос ще отпаднат ли те Маджаров отвърна, че за издаването на бележката е финалната част от прегледа, за който има потребителска такса, но не и за децата (не всички ученици обаче са деца). "Няма да коментирам отделни случаи" - каза още той.

Електронни ли ще са извинителните бележки от зъболекар?

Скоро се надявам електронни да са и документите, издавани от денталните лекари - каза Йоловски и помоли за "малко търпение - това е първата от много стъпки, които ще направим". Факт е обаче, че много зъболекари не работят със Здравната каса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3005

2

Sandton

12.09 2023 в 18:52

Може би..

Край на суровия картоф за температура и 3 дни ОВИ.

Сега други “хитрини” играят.

Следете децата. Те ще покажат и ще ползУват бъдещето!

2550

1

alfakentavur

12.09 2023 в 15:10

Значи край и на фалшификациите?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки