Кой работи в Социалната чайна във Варна (репортаж на Искра Ангелова)

„Истории за доброто“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство“. - www.activecitizensfund.bg

Искра Ангелова 24 февруари 2023 в 08:59 11436 4

Социалната чайна във Варна

Ние не наемаме хора, за да правят чай. Ние правим чай, за да наемаме хора!

Социалната чайна във Варна е пространство за чай и билкови напитки, за събития, за работилници, но най-вече е първо работно място на младежи, израснали в социални домове. В Социалната чайна вярват, че всеки има право да води честен и достоен живот и липсата на родителска грижа и условия за израстване не бива да попречат на това право. Тяхната цел е да подкрепят млади хора от проблемна социална и/или семейна среда, като им създадат възможност за независим начин на живот и им дадат инструментите да се изградят в личностно и професионално отношение. Това предприятие стартира преди 10 години, а днес Чайната се е превърнала в общност.

Всички неправителствени организации и граждански активни личности се борят за различни каузи, но се обединяват от една обща идея - да направят света по-добър. Така постъпва и Социалната чайна във Варна.

Менторска програма

На пръв поглед Социалната чайна е заведение като всяко друго – приветливият им чаен салон, интересните посетители и джаз музиката само допълват приятната обстановка в пространството. То е модерно, екологично, светло и младежко. Такива места сме виждали по света, по-малко - у нас. Но всеки, който прекара малко повече време на улица „Преслав“ 53 във Варна, може да обърне внимание, че това място е различно и по друг, много приятен начин - благодарение на младежите, които работят там. Това са момчета и момичета, които са израснали без родители, в социални институции и сега полагат усилия да слязат от въртележката от разочарования, лишения и липса на перспектива. В Чайната им предлагат първата защитена работа, с която те да започнат своя трудов път и им дават възможност да си стъпят на краката преди да поемат по своя път.

В днешно време базовите компетентности като социални и комуникационни умения, емоционална интелигентност и основни трудови навици са почти задължителни, ако човек иска да се развива. Именно заради това младежите, които работят в Чайната, стават част от тяхната 3-годишна менторска програма. Целта е с помощта на Чайната те да имат възможност да наваксат изпуснатото през годините в социалните институции, да работят по личното си развитие и да изградят важни професионални навици и компетентности, които да ги доближат до мечтата за един честен и щастлив живот. Самите ментори идват от най-различни сфери на работа (обучение, медицина, дизайн, инженерство, хотелиерство и други) и всеки има своя уникален подход и принос към екипа и менторската програма.

„Дай на човека риба и ще го нахраниш за един ден. Научи го как да лови риба и ще го нахраниш за цял живот.“

Социално предприемачество

Проектът за Социална чайна е създаден през 2014 г. от Мая Донева и Стояна Стоева във Варна. През 2015 г. с помощта на много доброволци и партньори Социалната чайна отваря официално врати като алтернативно социално пространство, където младите хора с ограничен достъп до пазара на труда да получат своята първа работа. Едно от основните предизвикателства пред екипа е устойчивото функциониране на Чайната. Благодарение на постоянните ѝ поддръжници, на активните хора, които организират и идват на събития при тях и на любителите на техните чайове и лимонади, те успяват да поддържат тази кауза и заедно с това развиват културния и социалния живот във Варна. Освен с вкусен чай и лимонади, сервирани в Чаения салон, разполагат със зала за събития и презентации на етаж 2 и със споделено работно място на 3-тия етаж.

Общност и събития

В Чайната вярват, че пътят към едно по-добро общество минава през това хората да се събират, да общуват, да обменят идеи и да си помагат взаимно. Затова полагат усилия да предоставят максимално много удобства за провеждането на смислени и конструктивни мероприятия с любопитни, активни и мотивирани участници. През последните 3 години откакто отваря врати, Социалната чайна във Варна става притегателен център на множество културни, благотворителни, младежки и алтернативни събития в град Варна.

В сърцето на Чайната във Варна се реализира и проектът "Къщата на гражданските организации" в партньорство с Български център за нестопанско право, за да подкрепят всички активни организации и граждани в областта.

От Социалната чайна вярват, че е тяхна отговорност да помогнат на всички активни организации и хора, както те са помагали на тях - с ресурси, със знания, с опит, съпричастност, взаимопомощ и още много.

Гражданските организации често нямат достатъчно ресурс да си позволят самостоятелен офис, още по-малко на централно и комуникативно място във Варна.

Много малко НПО-та могат да си позволят счетоводител или юрист на щатна позиция, който да е на линия при възникване на ежедневни казуси.

Критично при стартиране дейността на едно социално предприятие е:
• Изграждането на доверие в дарители, партньори, институции и общността като цяло

• Наличието на административен капацитет и организационна култура

Много често тези неща остават на заден план и организациите са в режим на вечно гасене на пожари и фондонабиране.

Затова от Социалната чайна искат да споделят опита си, научените горчиви уроци, да покажат вече утъпканите свои пътеки, защото проблемите са за решаване. И защото вярват, че активирането на подкрепа от младите, търсещи хора и създаването на доверие у тях, че има организации, на които им пука, и всеки ден работят за положителна социална промяна, е важно. Когато общото решение, към което се стремят всички, е здраво и обединено гражданско общество.

Повече за услугите, които предлагат и обученията, които ще се провеждат може да научите ТУК.

Хъбът се реализира в партньорство с Български център за нестопанско право в подкрепа на активните организации и граждани във Варна.

„Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация „Офф медия“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

4

Stoyancho

24.03 2023 в 14:49

Интересно...

915

3

8LCHQ997B0oOvWE

12.03 2023 в 12:22

Също като по време на соца:чавдарчета,пионерчета,комсомол.Детските души,са като пластелен:както ги оформиш,това ще получиш.Хитлерова младеж,скаути и т.н.Затова и чайната е "привидно"скрита.Нищо не може да се осъществи без пари.И мама на тате не дава безплатно.Всичко си има цена.В случая,душите на нещастните деца.

915

2

8LCHQ997B0oOvWE

10.03 2023 в 12:10

Обучаване на "независим начин на живот".Независим е бил св.Иван Рилски,че е живял в гората,ял е корени,може и трюфели.Кой плаща за издръжката на тази "чайна"?Така ли ще се търкалят по пода?Детето от малко трябва да се научи да учи.На ред и дисциплина.Без тях сме заникъде.Свободията води неминуемо до хаос и анархия.Та,кой и за какво плаща.

11920

1

klimt

01.03 2023 в 18:08

Не ви ли мирише на червена номенклатурна мафия? А да попитаме като начало,как са се сдобили с такава сграда в центъра на града? От тук насетна-бла бла.Същата статия се пробутва в много издания,но за мен си остава -мафия!