Коя е Антоанета Стефанова?

OFFNews 26 април 2021 в 13:10 16492 1

Номинираната от партия "Има такъв народ" за премиер Антоанета Стефанова няма нужда от представяне в шахматните среди, но участието ѝ в политиката определено е изненада.

Десетата световна шампионка по шахмат стана депутат от пловдивската листа на партията на Слави Трифонов.

През 2018 година Стефанова, популярна и просто като Ети, поднесе още по-голяма изненада в личен план, след като стана ясно, че е родила дъщеря от друго известно име в българския шахмат - дългогодишният адютант на Веселин Топалов Иван Чепаринов.

Звездната ни шахматна двойка нарече детето Мелисандра. В скорошно интервю тя споделя, че няма амбиции детето да последва кариерите на родителите си в шахмата, докато съпругът ѝ Чепаринов дори имал идеи да насочи Мелисандра към тениса.

В последните години заради неразбориите в българския шахмат Стефанова и Чепаринов се местиха под флага на Грузия. Това се наложи заради изхвърлянето на българската федерация от международните структури, които принуди много от звездите ни да се състезават за чужди държави.

Антоанета Стефанова започва да се занимава с шахмат на 4-годишна възраст, като първите уроци получава от баща си Андон Стефанов, който е художник по професия и любител шахматист. Първата й партньорка в играта е по-голямата ѝ сестра Лиана. На 7 години е шампионка на София.

Любопитен факт от детските ѝ години е, че на 1 март 1986 г. Стефанова постига реми срещу бившия световен шампион Михаил Тал в сеанс на едновременна игра в НДК, като легендарният гросмайстор сам предлага на Ети реми.

Първата престижна награда получава през 1989 г., когато става световна шампионка по шахмат за девойки до 10-годишна възраст. След това става европейска шампионка по ускорен шахмат за девойки до 14-годишна възраст.

От 1994 г. Стефанова е гросмайстор за жени. През 2002 г. печели Европейското индивидуално първенство по шахмат за жени във Варна. Същата година става първата и единствена българка, носител на най-високото звание – международен гросмайстор при мъжете.

Най-силната година в кариерата на Антоанета е 2004 г., когато тя печели силния гросмайсторски турнир в Джакарта и става 3-та на Европейското първенство в Дрезден.

На 5 юни 2004 г. Стефанова побеждава на финала за световната титла по шахмат за жени рускинята Екатерина Ковалевская, след като общият резултат след трите партии е 2,5 на 0,5 в полза на българката. Така на 25 години става десетата световна шампионка по шахмат за жени. Притежава титлата до 2006 г. По това време шеф на шахматната федерация е Васил Божков. Стефанова често е споделяла, че дължи много за възхода си на бизнесмена.

През 2011 г. Стефанова става носител на женската Европейска клубна купа с руския отбор АВС от Краснотуринск. Бившата световна и европейска шампионка постига 4,5 точки от 6 възможни без нито една загуба, като побеждава тогавашната световна шампионка китайката Хоу Ифан. Печели сребърен и бронзов медал от Европейско първенство по шахмат.

На 3 юни 2012 г. Антоанета Стефанова печели възобновеното световно първенство по ускорен шахмат за жени в Батуми, Грузия и става втората световна шампионка по ускорен шахмат след унгарката Юдит Полгар (1992).

През декември 2012 година е световна вицешампионка, след като губи финала за световната титла от украинката Анна Ушенина в руския град Ханти-Мансийск при равностойна игра – 2:2 в редовните партии и 0,5:1,5 в двете партии от тайбрека, продължили 89 и 94 хода.

Завършила е Стопанската академия в Свищов, говори английски, руски и испански език, а ползва още френски, италиански и сърбохърватски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

r345t6y

26.04 2021 в 14:28

Удобно сте пропуснали признанието на Ани колко мнооооооооого дължи на г-н Божков. Офченюз, за вас ОК ли е премиер на държава да дължи мноооооооооого на престъпник? Не ви ли притеснява? Не ви ли погъделичква поне малко лоясалите журналистически мозъчета?