Какви са ограниченията за влизане в страната

МЗ публикува отговори на най-често задаваните въпроси за пристигащите у нас

OFFNews 04 февруари 2021 в 09:39 2244 0

От 02.02.2021 г. до 30.04.2021 г. в страната е в сила заповед на министъра на здравеопазването за временна забрана за влизане на територията на страната. Мярката е следствие от разпространението на нови, по-заразни варианти на COVID-19, които Европейският център за превенция и контрол на заболяванията определи като високорискови. 

За кого не се отнася забраната

Временната забрана за влизане в страната не включва българските граждани и членовете на техните семейства; гражданите на държави членки на Европейския съюз и членовете на техните семейства; гражданите на страни по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан) и членовете на техните семейства; гражданите на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Австралийски съюз, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Република Руанда, Република Корея, Кралство Тайланд, Република Тунис, Източна република Уругвай, Обединените арабски емирства, Украйна, Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Молдова, Израел, Държавата Кувейт, Република Беларус и Република Турция; лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства.

Мярката не касае и лицата, притежатели на българска виза за дългосрочно пребиваване вид „D“; лицата, които имат разрешение за пребиваване в държава-членка на Европейския съюз или в страна по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан) и членовете на техните семейства.

Кой трябва да представи отрицателен PCR тест при влизане в страната

Всички лица, независимо от тяхната начална точка на отпътуване, се допускат на територията на Република България след като предоставят документ, показващ отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в страната, считани от датата на проведеното изследване, вписана в документа.

Кои са изключенията, при които не се изисква отрицателен PCR

Мярката не обхваща водачите на автобуси, извършващи международен превоз на пътници; водачите на товарни автомобили, които извършват или приключват международен превоз на товари и стоки при влизане на територията на страната; членовете на екипажите на плавателни съдове; членовете на екипажа на въздухоплавателно средство, което извършва полети от и до летища за обществено ползване на територията на страната и лицата, ангажирани с техническо обслужване на въздухоплавателни средства; погранични работници, независимо от тяхното гражданство;
лицата, които преминават транзитно.

Какво трябва да съдържа документът за отрицателен PCR

- имената на лицето съгласно документа за самоличност, с който пътува;

- данни за лабораторията, извършила изследването (наименование, адрес или други данни за контакт);

- дата, на която е извършено изследването;

- изписани на латиница метод (PCR) и отрицателен резултат (Negative), позволяващи интерпретация на документа.

Документът може да бъде предоставен и в електронен формат на електронно устройство (мобилен телефон, таблет и др.).

Какво следва, ако нямате документ за отрицателен PCR

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в страната и членовете на техните семейства, се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор.

Може ли да се направи PCR тест след влизане в страната и да се отмени карантината

Директорът на съответната РЗИ може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина, при представяне на документ за отрицателен резултат от проведено до 24 часа от влизането в страната изследване. 

Предписанието се отменя в срок до 24 часа от представяне на документа. 

Има ли изключения от изискването за представяне на документ за отрицателен резултат от проведен PCR тест, основани на възраст (например: бебета, малки деца)

Към настоящия момент не са въведени такива изключения заради вероятността от безсимптомно протичане на инфекцията и риска от внос, предаване и разпространение на заболяването.

Нужен ли е PCR при преболедуване от COVID-19 или поставена ваксина срещу COVID-19

Към момента не са въведени такива изключения. Всички, които влизат в страната трябва да имат предвид, че заради липсата на натрупани научни данни за ефективността на ваксините срещу COVID-19 срещу заразяване и асимптомно предаване на новия коронавирус на възприемчиви лица, както и на продължителността на постваксиналния имунитет, към момента сертификатите за ваксинация срещу COVID-19 не служат за доказателство за влизане в страната и респективно за отмяна на карантина или за замяна на изискването за PCR тест.

Трябва ли да се предоставя документ за отрицателен PCR тест при краткосрочни пътувания от страната, от която идвате или можете да ползвате направен до 72 часа у нас?

При краткосрочни пътувания не е необходимо да се извършва нов PCR тест, ако до влизането в страната не са изтекли 72 часа, считани от датата на проведеното изследване, вписана в документа. Въпреки това, Министерството на здравеопазването препоръча лицата да следят здравословното си състояние след завръщането си и да ограничат несъществените си контакти.

Може ли вместо PCR да бъде направен бърз антигенен тест

Като условие за влизане в страната не се допуска представянето на отрицателен резултат от проведени бързи антигенни тестове, поради техните по-ниски специфичност и чувствителност, спрямо тези на PCR изследванията.

На кои гранични контролно-пропускателни пунктове се извършва граничен здравен контрол

• ГКПП Видин

• ГКПП Връшка чука

• ГКПП Гюешево

• ГКПП Дуранкулак-Вама Веке

• ГКПП Златарево-Ново село

• ГКПП Илинден-Ексохи (на разположение)

• ГКПП Калотина

• ГКПП Капитан Андреево-Капъкуле

• ГКПП Капитан Петко войвода-Орменион

• ГКПП Кулата-Промахон

• ГКПП Летище Бургас

• ГКПП Летище Варна

• ГКПП Летище-Пловдив

• ГКПП Летище София (Терминал 1 и Терминал 2)

• ГКПП Маказа-Нимфея (на разположение)

• ГКПП Малко Търново

• ГКПП Русе-Дунав мост

• ГКПП Станке Лисичково

• ГКПП Стрезимировци

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!