Какви са новите мерки във всяка област (списъкът се обновява)

OFFNews 11 март 2021 в 14:23 6444 0

Редица области обявиха локални мерки в опита да спрат разпространението на инфекцията от коронавирус. В някои градове собствениците на молове и фитнес центрове излязоха на протест.

Мерките в София

От петък, 12 март, всички ученици от 5-ти до 12-ти клас в София преминават на онлайн обучение, а всички заведения, в това число и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с ограничено работно време до 22.00 ч.

Преустановява се присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен - от 12 до 26 март. При продължаващ ръст на заболеваемостта се обмисля затваряне на големите търговски центрове и фитнес залите. Започват засилени проверки за спазване на мерките в търговските обекти, ресторантите и заведенията, както и в градския транспорт.

В домовете за социални услуги на територията на Столичната община се забраняват посещенията на външни лица.
Преустановява се провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито.

София област

От утре (12 март) маските стават задължителни на пазари и тържища. Учениците от 5 до 12 клас преминават на дистанционно обучение. Препоръчва се преминаване на дистанционна работа, а където е невъзможно - засилване на противоепидемичните мерки. Засилва се контролът при провеждане на културни събития. Болниците в областта се привеждат в готовност за спиране на плановата дейност и разкриване на допълнителни легла за коронавирус. В поликлиниките се въвежда коридор за прегледи на болни със симптоми на COVID-19.

Ямбол

Всички ученици от 5 до 12 клас в Ямболска област преминават на дистанционно обучение до пролетната ваканция; детските градини и яслите ще работят при строг филтър и контрол на деца и персонал и ще се затварят при констатирани случаи на заболели от коронавирус; затварят се кварталните и пенсионерските клубове до 24 март. 
Сред допълнителните противоепидемични мерки са ограничена посещаемост до 30 процента от капацитета в зрителните зали и читалищата. Засилва се контролът в големите търговски обекти и обществените заведения за спазване на противоепидемичните мерки. 

Благоевград 

За две седмици, считано от днес /11 март/ в цялата област учениците от пети до дванадесети клас преминават в дистанционна форма на обучение. Затварят се моловете, с изключение на намиращите се в тях аптеки и хранителни магазини. За срок от 14 дни се преустановява работата и на фитнеси, кина и театри, школи за извънкласно обучение на територията на областта, ограничават се и масовите мероприятия на открито и закрито. Ресторантите и заведенията ще продължат да работят, но с намалено работно време - до 22 часа. Засилва се контролът по спазване на противоепидемичните мерки.

Плевен

Учениците от 5-ти до 12-ти клас само в град Плевен излизат в неприсъствена форма на обучение от 15-ти март до 27 март, моловете се затварят, а в целия регион се спират всички масови прояви. Забраняват се всички извънкласни мероприятия, школи, екскурзии. Ограничава се работното време на ресторантите до 22.00 ч. Семейните събирания се ограничават до 10 души. Спират се сватби и кръщенета, както и фитнесите. Забрана се въвежда за всякакви публични събирания на хора - изложения, събори, празненства, концерти, театри, кина. Носенето на маски остава задължително във всички обекти на открито и закрито - там, където има струпване на хора, но не по улиците и парковете.

Сливен

Учениците от 5 до 11 клас в област Сливен преминават на дистанционно обучение от 15 март до 2 април. Дванайсетокласниците ще учат присъствено, тъй като ще бъдат по един випуск в училище. На непълнолетните се забранява посещение на заведения и молове без придружител. Преустановяват се още занятията в езикови центрове, а за висшите учебни заведения се предлага алгоритъм за присъственост. Родителите на деца от детските заведения и училищата до 4 клас могат да спрат децата от посещения с писмено уведомяване е сред препоръките на РЗИ до общинските кметове. Задължително става носенето на защитни маски на закрити и открити обществени места със струпване на хора, посещенията във фитнес и спортни центрове, културни и масови мероприятия са при заетост до 30 процента. Заведенията  работят до 22 часа, като се спазва дистанция, с не повече от 6 души на маса и задължителни маски за персонала.

Хасково

Учениците от 5-ти до 12-ти клас в област Хасково преминават в онлайн форма на обучение за период от 12 до 26 март. Преустановяват се всички групови извънкласни занимания и дейности, екскурзии и спортни празници във всички възрастови групи. Засилва се контролът върху работата на заведенията за обществено хранене със стриктно спазване на дистанция между маси и посетители. В тях малолетни и непълнолетни ще могат да влизат само с родител или настойник. В болниците се преустановява плановият прием, с изключение на няколко вида дейности. 

Бургас

От 12 до 26 март в Бургаска област се преустановяват присъствените учебни занятия в училищата и центровете за подкрепа на личностно развитие за учениците от 5 до 12 клас. Преустановява се провеждането в присъствена среда на всички групови и извънкласни занимания и дейности, дейности по интереси, занимални, екскурзии, спортни празници и други, организирани от училищата за всички възрастови групи, преустановяват се присъствените групови занятия в езиковите центрове, образователните центрове и други обучителни центрове и школи. Посещенията на детска градина за децата в задължителното предучилищно образование ще се осъществява по преценка на родителя. Налага се задължително носене на защитни маски в закрити и открити обекти с обществено ползване и предназначение. Намалява се работното време на заведенията до 22.00 часа и забрана на жива музика и DJ. Няма да се допускат посещения на малолетни и непълнолетни лица в молове, кафенета, ресторанти и развлекателни заведения без пълнолетен придружител. В област Бургас е преустановен плановият прием в болници, плановите операции и свижданията.
При продължаващо влошаване на епидемичната обстановка ще бъде преустановена работата на детските градини и яслите, ще бъдат затворени театрите и други културни институции.

Враца

Преустановява се плановият прием и плановата операционна дейност в лечебните заведения на територията на областта Враца. Задължително е носенето на защитни маски в открити пространства при струпване на повече хора. Забранява се провеждането на масови мероприятия в закрити помещения - конференции, работни срещи, обучения, заседания, семинари. Ресторантите и заведенията продължават да работят при при заетост до 30 на сто от капацитета и до шест човека на маса. Не се допуска провеждането на масови тържества с повече от 15 човека.

Варна

От понеделник /15 март/ се преустановяват присъствените занятия в училища и центрове за подкрепа на личностното развитие на територията на област Варна на учениците от 6-ти до 12-ти клас. Срокът на заповедта е за две седмици. Учениците от първи до пети клас ще учат присъствено, ще работят и детските градини и яслите.
Преустановява се за всички възрастови групи провеждането в присъствена среда на всички групи извънкласни занимания и дейности по интереси, занимални, спортни празници и други, организирани от училищата.
Университетите запазват практическите занятия, като всеки от тях има автономия да направи алгоритъм за посещения на учебните занятия. Преустановяват се посещенията на малолетни и непълнолетни без придружител /родител, настойник или попечител/ в ресторанти, заведения и молове. На пазарите се въвежда еднопосочно движение, без струпване на хора. Собствениците на големите търговски обекти, включително и хранителни магазини, трябва да осигурят задължително пропускателен режим, съобразен с търговската площ на обекта. 

Троян

Разкриват се допълнителни легла в детското отделение на местната многопрофилна болница за деца с коронавирус. Увеличава се капацитетът на ковид отделенията. Не се предвижда преустановяване на дейността на социалните услуги, които предоставя общината. Ще бъде увеличен интензитетът на проверките в търговските обекти от общинските служители, съвместно с полицията. 

Перник

Кметът на Перник Станислав Владимиров предлага учениците от пети до дванайсети клас да преминат на онлайн обучение поне за две седмици. Предстои предложението му да бъде разгледано от Областния оперативен щаб.

Кърджали

Спират плановите операции във всички болнични заведения, с изключение на онкоболните, бременните и родилките. Отпадат зелените коридори за имунизиране срещу коронавируса, поставянето на ваксини на желаещите ще става съобразно заявките в електронния регистър. 

Пловдив

От 15- 26.03 включително спират присъствените учебни занятия за ученици от 5 до 12 клас. Забранява се посещението на малолетни и непълнолетни лица в търговските центрове, молове и заведения за хранене, без придружител.

Местният щаб препоръча да се увеличи броя на автобусите от масовия градски транспорт, съответно – от междуградския обществен транспорт, в пиковите часове и/или да осигурят по-големи автобуси с цел създаване на условия за спазване на дистанция между пътниците.

Управителите на хранителни и нехранителни супер и хипермаркети трябва да създадат организация за спазване на действащите противоепидемични мерки, в това число осигуряване на дистанция между лицата и контрол на броя на клиентите в съответния обект. Препоръчва се на хранителните и нехранителните супер/хипермаркети/магазини да въведат удължено работно време за разреждане на потока от клиенти в съответния обект.

Провеждането на културни и развлекателни мероприятия в театри, музеи и галерии се допуска при използване до 30% от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция от 1,5 м. и задължително поставяне на защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба. Допускат се посещенията в кината при използване на 30 % от общия им капацитет (места) при спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. между лицата и носене на защитни маски за лице за еднократна или многократна употреба.

Шумен

Учениците от 5 до 12 клас в област Шумен преминават на дистанционно обучение за периода от 15 до 26 март. За същия период се преустановяват присъствените учебни занятия в центровете за подкрепа на личностно развитие, както и провеждането в присъствена среда на всички групови извънкласни занимания и дейности, дейности по интереси, занимални, екскурзии, спортни празници и други, организирани от училищата за всички възрастови групи. Преустановяват се присъствени групови занятия с ученици в езикови центрове, образователни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица в област Шумен. При необходимост центровете за специална образователна подкрепа могат да вземат решение за формата на провеждане на занятията с деца и ученици.

От 12.03.2021 г. до 31.03.2021 г. се въвеждат допълнителни мерки:

Във всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и други) да се въведе работно време до 22.00 часа при спазване на следните противоепидемични мерки: използване на не повече от 50% от капацитета им, отстояние от 1,5 метра между облегалките на столове на две съседни маси с не повече от шест човека на маса, носене на защитни маски за лице от персонала, дезинфекция на съответните маса и столове след всеки посетител и да не се допуска струпване на хора между масите.

Пазаруването във всички търговски обекти тип „супермаркет“ и „хипермаркет“ да се извършва задължително с количка, предоставена от съответния търговец. Броят на количките да бъде редуциран с цел спазване на физическа дистанция между посетителите от най-малко 1.5 м., собствениците и ползвателите на търговските обекти да организират пропускателен режим и да контролират спазването на мярката.

Ръководствата на фолклорни, танцови, певчески, театрални и други самодейни формации и групи на територията на област Шумен трябва да преустановят провеждането на репетиции и изяви. Преустановяват се посещенията във фитнес центрове, залите за групови занимания към тях и всички зали за групови занимания по йога, пилатес, аеробика и др. подобни. Кметовете на общини трябва да прецизират и редуцират общинските календари за всички културни и спортни мероприятия на местно ниво.

Кюстендил

От 15 март до 2 април учениците от 5 до 12 клас преминават на дистанционно обучение. Преустановява се провеждането в присъствена среда на всички групови извънкласни занимания и дейности по интереси, занимални, екскурзии, спортни празници и други организирани мероприятия за всички възрастови групи. Преустановяват се присъствените занимания в езиковите центрове и други обучителни школи, организирани от юридически или физически лица.

Задължително е носенето на маски и лични предпазни средства на обществени места при струпване на хора и невъзможност за спазване на дистанция.

В моловете и големите търговски вериги за хранителни и нехранителни стоки се въвежда пропускателен режим, съобразен с 30% от капацитета и търговската площ на обекта, недопускане на струпване на хора на касите и спазване на дистанция от 1,5 м., недопускане на клиенти без защитни маски, както и зачестена дезинфекция.

Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия - кина, музеи, галерии, театри, концерти, занятия по творческо и музикално изкуство. Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер с присъствието на повече от 15 човека. Преустановява се посещението на малолетни и непълнолетни лица без придружител в ресторанти и заведения. Забранява се провеждането и организирането на масови обществени мероприятия на закрито и открито, в т.ч. пазари и тържища, събори, празници, панаири.

Забранява се посещението от външни лица в лечебните заведения за болнична помощ, с изключение свижданията на пациенти в терминален стадий. Забранява се посещението на външни лица в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за услуги от резидентен тип за деца и възрастни, и хосписи. Дава се възможност на директорите на лечебни заведения, при увеличаване на капацитета на леглата в ковид-отделенията над 80%, да поискат преустановяване на плановите операции и плановия прием. Мерките, за които не е определен изричен срок, ще бъдат в сила от 15 до 28 март.

Русе

От 15 март до 1 април, включително, се забранява провеждането на масови мероприятия на открито, както и организирането, функционирането и посещението на пазари тип „Битаци“. За същия период се преустановява и дейността на пенсионерските клубове. Преустановяват се репетициите и изявите в народните читалища, дейностите на фолклорни и други самодейни, непрофесионални формации, а също и присъствените групови занятия в езиковите, образователните и други обучителни центрове и школи.

До първи април няма да се допускат непълнолетни лица без придружител в заведения за хранене и развлечения, в това число ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници, молове и търговски центрове.

За висшите учебни заведения ще се прилага алгоритъм за присъственост, утвърден от ректора на съответния ВУЗ.

Управителите на всички търговски обекти трябва да създадат строг пропускателен режим, свързан с допускането на определен брой посетители в търговския обект, осигуряване на минимално отстояние между тях. 

Силистра

12 до 31 март се преустановяват присъствените занятия с учениците от 5 до 12 клас в областта и в центровете за личностно развитие. Изключение при завишени изисквания се прави за ЦСОП-Силистра и СПИ-Варненци. Всички групови извънкласни занимания също се спират. Преустановява се работата на фитнесцентрове и басейни. До 22.00 ч. ще работят заведенията при до 50% от капацитета си.

Къде протестират

Десетки граждани излязоха на протест в Плевен пред сградата на Регионалната здравна инспекция. Недоволството на представители на различни бизнеси е заради въведените там по-строги противоепидемични мерки. Протестиращите се събраха към 10.00 часа с лозунги „Оставка“ под прозорците на РЗИ, съобщи БНР. Представители на фитнеси, заведения, магазини и салони за красота в молове, на детски школи настояваха за яснота. Директорът на РЗИ д-р Илиян Минчев уточни, че на 26 март отново ще има заседание на щаба и пак ще се разглеждат мерките. Той съобщи, че компенсации ще има.

Собственици на фитнес зали, инструктори, спортисти, граждани излязоха на протест пред Областната администрация в Благоевград срещу затварянето на фитнес центровете. На място има и хора, които се занимават професионално със спорт. Техните аргументи са, че това затваряне за 14 дни ще се отрази категорично на подготовката им и няма да могат да участват на предстоящи състезания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!