Готвят архитект, близък на Петко Арнаудов, за зам.-шеф на парк „Странджа“

Милен Енчев 31 март 2014 в 13:38 8597 7

Снимка Ирена Тодорова

Устието на р. Велека в Синеморец, част от природен парк "Странджа"

Градоустройствен архитект е на път да стане заместник-директор на природен парк „Странджа“, научи OFFNews. Става дума за урбаниста Димитър Гочев, който е общински съветник от БСП в Царево. По-рано Гочев е работил в община Приморско като ескперт по незаконното строителство.

Директорът на парк „Странджа“ Петко Нанчев потвърди, че Гочев кандидатства за позицията, но каза, че все още не е одобрил заповед за назначаването му. Той е единственият кандидат. На въпрос как би могъл да е полезен на защитената територия архитект без опит в сферата на екологията, лесовъдството или природозащитата, директорът отвърна, че той ще работи по реализацията на голям европроект за устойчиво развитие и устройство на природния парк. И добави: "той ще бъде първоначално на 6-месечен изпитателен срок, ще има време да се подготви".

Запитан дали няма по-подходящи експерти за длъжността, Нанчев отговори: „каних хора от бранша, но за съжаление в природните паркове заплатите са ниски - заплащането за заместник-директор е по-ниско, отколкото на стражар в горско стопанство“.

Заместник-директорите на природните паркове се назначават без конкурс и за тях не се изисква професионален опит в сферата на горите или опазването на природата.

„Тази длъжност е по-скоро административна, а не тясно специализирана“, каза самият Гочев в отговор на въпрос как вижда реализацията си в дирекцията на парка.

На въпрос каква е позицията му по конфликта между урбанизацията на Царево (общият устройствен план на общината) и статута на парк „Странджа“, архитектът отвърна: „Не съм привърженик на безразсъдното строителство. Не съм против екоорганизациите, смятам, че трябва да се търси равновесие“. Той обеща по-обстоен коментар за бъдещата си работа в случай, че бъде назначен.

31-годишният архитект е близък с бившия кмет на Царево Петко Арнаудов, научи OFFNews. Арнаудов – сега началник на Държавното горско стопанство в Царево, е кръстник на сина му, обясни Гочев. „Близки сме най-малко по партийна линия (Арнаудов бе избиран два пъти за кмет, издигнат от БСП – бел.ред.)“.

Докато беше градоначалник Арнаудов бе ревностен защитник на общия устройствен план на общината и урбанизацията на крайбрежието за туризъм, независимо, че е в парк „Странджа“. Арнаудов бе защитник и на незаконното вилно селище „Златна перла“ край с. Варвара, вече разрушено. Като кмет той направи опит дори да заличи природния парк, атакувайки пред съда самата заповед за обявяването на защитената територия. Тогава (през 2007 г.) под натиска на многочислени екопротести парламентът направи този род заповеди необжалваеми.

Съдбата на парк „Странджа“ се следи с повишено внимание от природозащитните организации и гражданите заради нескритите апетити към строителството по крайбрежието му (в парка попада най-южното Черноморие – от с. Варвара до с. Резово на българо-турската граница). Последно в края на миналата година последна инстанция на Върховния административен съд остави в сила обжалвания от екоорганизациите ОУП на Царево, заради който Еврокомисията откри наказателна процедура срещу България преди години. Седмица по-късно бе уволнен дългогодишният директор на парка Стефан Златаров, който бе отявлен противник на застрояването на странджанското крайбрежие. На негово място бе назначен заместникът му Петко Нанчев.

Нова серия граждански екопротести обаче доведе до решение на управляващите да замразят устройствения план и да направят промени в частта му, касаеща територията на природния парк. Предстои планът да бъде преработен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови