Парадокс: Властта пуснала бетона в Странджа, за да спаси парка

OFFNews Последна промяна на 31 януари 2014 в 10:06 7067 7

Странджа, Снимка от читатели

Темата за опазването на природен парк "Странджа" събра в пленарна зала трима министри - на околната среда и водите Искра Михайлова, на регионалното развитие Десислава Терзиева и министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов.

Изслушването бе инициирано от депутатите на ГЕРБ Александър Ненков и Лиляна Павлова. Основното им питане бе защо в края на 2013 г. Министерството на околната среда и водите изненадващо смени дългогодишната си позиция по делото срещу Общия устройствен план (ОУП) на Община Царево и констатира, че ОУП е законен, макар че към него няма необходимата екологична оценка. След тази рокада на екоминистерството петчленен състав на ВАС постанови, че ОУП на Царево е законен и брегът в общината може да бъде застрояван, независимо, че южно от с. Варвара до турската граница цялото крайбрежие попада в защитена територия - природен парк „Странджа“.

Неочакваният обрат в позицията на ресорното си ведомство министър Михайлова обясни с нуждата да бъде "финализирана сагата в съда". Парадоксално, от думите на министъра стана ясно, че ведомството е дало зелена светлина за застрояването на Черноморието, за да може впоследствие да го спаси.

"Има две обстоятелства, които трябва да се имат предвид - точно благодарение на тази промяна в позицията на МОСВ сагата с обжалването приключи. И това ни дава възможност да предприемем действия - промяна на плана, на екологичната оценка. Само по такъв начин, при финализирано решение на съда, ние можем да предприемем тези мерки. Приключването на процедурата бе необходимо , за да се водят последващи стъпки, а не да продължаваме в неясното състояние, в което водим съдебните спорове, без да можем да изменим ОУП или да направим нова екологична оценка", посочи Михайлова.

Готвели се промени в ОУП на Община Царево - в частта, засягаща парк Странджа

И тримата министри, които бяха поканени за изслушване, обещаха в един тон да бранят Южното Черноморие от застрояване.

Министър Терзиева обясни, че след като ОУП, предвиждащ застрояването на Черноморието, е бил приет, тя се е срещнала с Михайлова и Иван Данов, за да очертаят мерки, с които да защитят парк Странджа. Министърът на регионалното развитие обясни още, че вчера е разпоредила процедура за изменение на Общия устройствен план на Царево в частта, обхващаща територията на природен парк Странджа.

"До края на следващата седмица ще бъде финализирано заданието и ще бъде изпратено за съгласуване с Министерството на културата и МОСВ. След съгласуването на заданието ще издам заповедта за разрешение за изготвяне на промени в ОУП-Царево в частта на парк Странджа. Неизменна част от това ще бъде и изготвянето на екологична оценка", зарече се Терзиева.

Тя изрази увереност, че предприетите от държавата мерки ще бъдат достатъчни, за да се избегне нова наказателна процедура от ЕК.

Министър Данов пък посочи, че ОУП не е константа и е съвсем нормално Планът на Община Царево да бъде коригиран, тъй като е на повече от 8 години и вече не е актуален. Той обеща да следи дали бъдещите инвестиционни проекти отговарят на всички екологични изисквания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.01 2014 в 19:55

До номер 3

Хора, в линка с петицията има малка грешка. В думата природен има празно място между д-то и е-то, в началото не можех да я намеря и даже си изкарах акъла, че може и да е премахната. Да знаете! :)

31.01 2014 в 18:40

Точно така, разбира се - и първата стъпка в защита на парк Странджа беше уволнението на неговия директор... човекът, който със зъби и нокти се бореше срещу заграбването и застрояването.

31.01 2014 в 16:32

Номер 4, щом смяташ, че опазването на околната среда е "простотия" то не заслужаваш да си част от нея. Дано си разбрал намека ми ;)

31.01 2014 в 11:33

Парадоксът е следният - Не викат 3-ма министри за наистина важни неща. Не викат министри за това, че един баща живее с 80 лв на месец и храни 2-те си деца. Не викат 3-ма министри, че всеки ден в някое село се извършва кражба и пребиват бабите и дядовците ни, не викат 3-ма министри, че чакаме за направление и здравната система още куца.
Въпросът е ЗАЩО? И КОЙ иска да разводни общественото внимание от важните въпроси с такива простотии. Ясно е, че ГЕРБ използват за пореден път зеленишите, за да си вдингнат рейтинга. А зеленишите напушени се чудят как да влязат в медиите - ами ето така. Това е ПР. Грозен, мръсен, платен.

31.01 2014 в 11:13

За 3 дни се събраха 16 000 подписа - нека ги закръглим на 50

ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ, СЪВЕТ НА ЕС: Запазете Природен парк Странджа
http://www.avaaz.org/en/petition/NARODNO_SBRANIE_EVROPEYSKI_PARLAMENT_EVROPEYSKA_KOMISIYa_SVET_NA_ES_Zapazete_Prirod en_park_Strandzha/?czZZWfb

31.01 2014 в 11:09

Ако ние не пуснем нашите обувки в задниците на крадливата шайка на орешарски, няма да остане не само природа, ами и хора в тази държава.

31.01 2014 в 10:24

Уважаеми другарки и другари министри и пр."отговорни"факторя там:А СТЕ РЕШИЛИ ДА ПРЕВЪРНЕТЕ ПОСЛЕДНОТО ПАРЧЕНЦЕ ЗЕМЯ И МОРЕ В ПОРЕДНИЯ "СЛЪНЧЕВ БРЯГ",ПРОТЕСТИТЕ ОТ 2013Г.ЩЕ ВИ СЕ СТОРЯТ КАТО МАЙЧИНА МИЛУВКА!!!!!!Ще ви изметем,този път радикално.Налягайте си парцалките и си дръпнете оцапаните,корумпирани и алчни ръчички от Странджа ВЕДНАГА!