Фандъкова пусна в доклад сделките в Борисовата от времето на сините

Кметовете на Средец, Лозенец и Изгрев ще съставят актове за публична общинска собственост

OFFNews 25 юни 2019 в 13:09 6435 2

Снимка Архив

Кръглото кафене "Кривите огледала", Детски кът - Водно каналче, Велописта и Трите дансинга в Борисовата градина да бъдат върнати на Столична община, иска кметът Йорданка Фандъкова. 

Четирите имота са предоставени за стопанисване и управление на "Софийски имоти" ЕАД на 28 юли 1997 г., става ясно от доклад на Фандъкова до СОС. Предоставените имоти и сградите върху тях са включени в акт за публична общинска собственост от 8 декември 2003 г. на район „Средец“, с който е актуван имот - Столичен парк „Борисова градина“ с площ от 581,043 дка. 

През 2017 г. „Софийски имоти“ ЕАД прекрати договорите за наем на земята и задължи наемателите да предадат държането на недвижимите имоти, като терените трябва да бъдат освободени от всички вещи и почистени. По заповед на Фандъкова шефът на „Общински строителен контрол“ към НАГ издаде заповеди за премахване на незаконни строежи на терените на „Капитолия“ и „Веселото село“. И двете заповеди са обжалвани пред Административен съд София град. Обжалвани са и прекратяванията на договорите за наем, с които се иска предаване на терените на „Софийски имоти“, като до момента на първа инстанция в ползва на „Софийски имоти“ приключи делото с наемателя на терена на автокъща „Капитолия“. 

 Четирите имота попадат в Парк „Княз Борисова градина“, който се подържа и управлява от общинското предприятие „Паркове и градски градини“, в това число и частта от парка, която е изключителна публична държавна собственост, дадена за управление на Столична община през 2012 г. с решение на Министерския съвет.

Категоричното ми мнение е, че целесъобразно и законосъобразно е цялата територия на парка да бъде управлявана от Столична община като се поддържа от общинското предприятие „Паркове и градски градини“, в това число и описаните по-горе 4 имота, стопанисвани и управлявани в момента от „Софийски имоти“ ЕАД. Предлагам н а общинския съвет прехвърлянето на владението на имотите да се извърши между ОП „Паркове и градски градини“ и „Софийски имоти“ ЕАД, чрез предавателно-приемателни протоколи в срок, определен от Столичния общински съвет. 
Това решение кореспондира напълно и със започналата процедура по приемане на Подробен устройствен план на „Княз Борисовата градина“, пише в доклада си Фандъкова. 

През 2016 г. след решение на Столичен общински съвет и проведен конкурс за избор на проектант, на дружеството „Ковачев архитекти“ е възложено изготвянето на проект на Подробен устройствен план на парк „Княз Борисова градина“. През 2019 г. проектът на ПУП беше предаден за разглеждане и обсъждане. Изработването и приемането на Подробен устройствен план на Борисовата градина има две важни цели – първата, е запазването на парка, а втората – недопускане на ново строителство в него. Въпросът за недопускане на ново строителство е изключително важен поради фактът, че на територията на Княз Борисовата градина съществуват терени, които преди 15-20 години са станали частна собственост.

В периода 1997 – 2005 г. знакови места от територията Борисовата градина са продавани, заменяни и апортирани в смесени търговски дружества. 

На 18.12.2002 г. с решение № 50 по Протокол № 46 на Столичен общински съвет, „Кръгло кафене „Кривите огледала“ е апортирано в капитала на „Софийски имоти“ ЕАД. Със същото решение СОС е дал и съгласие за извършване на разпоредителна сделка със сградата. Три месеца по-късно – през март 2003 г. сградата от 88,5 кв. м. на кота „0“, 52,7 кв. м полуниво и съответното право на строеж върху общинската земя са продадени на едноличен търговец „Минкин – Албена Минкин“. 

Със същото решение №50 от 2002 г. Столичен общински съвет „с цел създаване на комплексни зони за отдих, развлечение, спорт и обслужване на населението“ апортира в акционерно търговско дружество притежаваните от „Софийски имоти“ ЕАД терени – „плаж-лятна къпалня „Мария Луиза“ с прилежащ терен и „Летен театър с прилежащ терен“. Апортът е извършен след като през 1996 и 1999 г. с решения на СОС двата имота първо са дадени за управление и стопанисване на „Софийски имоти“ ЕАД, а след това са включени в капитала на дружеството.

На 13.07.1998 г. с решение на №46 по протокол №45 Столичен общински съвет включва в капитала на „Софийски имоти“ ЕАД терен от 2500 кв. м. на ул. „Арх. Йордан Миланов“, върху който е разположен ресторант „Тенекиите“. През 1999 г. с приватизацията на „БКС-Средец“ ЕООД е приватизиран ресторанта, а през 2001 г. „Софийски имоти“ ЕАД заменя терена под ресторанта срещу два апартамента на вече приватизираното „БКС-Средец“. През 2005 г. имотът е продаден на „Телекомплект“ АД.

На 29.09.1999 г. Столична община прехвърля възмездно на събирателно дружество с фирма „М плюс В – Митов и сие“ СД правото на собственост върху обект от 250 кв. м, представляващ „Пицария Ариана“, намираща се в м. „Борисова градина“ срещу пазарната цена на правото на строеж от 23 385 лв.

На 22.12.1999 г. с решение №47 по протокол №4 Столичен общински съвет приема план на „детски увеселителен център“ в м. „Борисова градина – Погребите I част“, кв. 5, парцел II и обявява 35 000 кв. м от публична в частна общинска собственост. Със същото решение СОС дава съгласие имота да се замени за жилищни имоти с фирмата „Пио Технолоджи“ АД. През 2001 г. Столична община заменя терена от 34 880 кв. м срещу 42 броя жилища. 

На 11.12.2000 г. с решение №31 по протокол 19 Столичният общински съвет обявява от публична общинска собственост в частна общинска собственост 10 дка в м. „Борисова градина – Погребите“. На 01.08.2002 г. Столична община сключва договор за замяна с търговското дружество „Цирк Роял“ АД на 10 000 кв. м в местност „Борисова градина – Погребите“ срещу 10 апартамента. Фирма „Цирк поял“ АД доплаща на Столична община 85,60 лв. разлика в оценката на заменените имоти. Към настоящият момент имотът е собственост на „Литекс пропърти“ АД.

Подробният устройствен план на „Княз Борисовата градина“, който в момента се обсъжда, следва категорично да защити имотите, които са част от територията на парка като част от зелената система на София, като не допуска инвестиционни намерения на частните собственици, свързани с ново строителство.

За четирите описани по-горе имота с идентификатори 68134.109.41, 68134.109.31, 68134.109.32 и 68134.109.33, които ще бъдат върнати за управление на Столична община, следва кмета на район „Средец“ да състави актове за публична общинска собственост.

За всички общински поземлени имоти, намиращи се в парк „Княз Борисова градина“, кметовете на районите „Средец“, „Лозенец“ и „Изгрев“ следва да съставят актове за публична общинска собственост, съгласно одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри, съгласно чл. 59, ал. 1 от Закона за общинската собственост, като за изпълнението внесат доклади в Постоянната комисия по Икономика и стопанска дейност към Столичен общински съвет, пише още в доклада на Фандъкова. 

В него обаче липсва сделката за замяната на 20 830 кв м срещу 15 апартамента на Юлия Берберян и Георги Малеев от 18.02.1998 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

26.06 2019 в 02:22

В предния ъгъл на Кривите огледала, успоредно на уличката, имаше кегелбан. Ще го възстановят ли?
Собствено огледалата, бяха май чешка направа. От къде ще купят нови?

23293

1

Стефан

26.06 2019 в 02:03

Мда. Добре.
А кой и кога ще отърве гората от "зелените"?