Quantcast

Доброволци спасяват бебета и подменят кувьози... с капачки!

И Ви канят на Голямото събиране на капачки тази събота!

OFFNews Последна промяна на 11 април 2019 в 14:19 2583 0

Вероятно сте чули, че разни хора събират капачки? И знаете ли, че сега на 13.04. - събота - ще има големи акции за събиране на капачки в София и Пловдив? А знаете ли защо?

Едно от всеки десет деца се ражда недоносено, а когато едно бебе се роди преждевременно, то има нужда да прекара известно време в медицински уред, наречен кувьоз, за да се адаптира и развие нормално.

А всяко трето дете, което е било в кувьоз, развива увреждане на зрението. От една страна заради самата недоносеност, и от друга - заради застарялата техника, тъй като за съжаление повечето кувьози в малките общински болници са стари, амортизирани или направо неработещи

Преди по-малко от година и половина - двама ентусиасти, Лазар Радков и Мартина Йорданова, започват до работят по нестандартно решение на този проблем - започват да събират и рециклират пластмасови капачки, а с парите закупуват и даряват кувьози на малките общински болници.

Само за първата година на кампанията си успяват да съберат и рециклират почти 70 000 килограма пластмаса и със събраните от рециклирането и дарения средства да закупят и дарят шест кувьоза съответно в:

- Червен бряг
- Чирпан
- Ботевград
- Нова Загора
- Троян
- Кнежа

В процеса успяват да увлекат стотици хиляди хора не само да събират капачки да даряват, но и да събират и изхвърлят боклука си разделно и да потребяват пластмасата по-разумно (т.е. да я редуцират).

Междувременно успяват да съберат средства и да осигурят още пет кувьоза. Първите два от тях ще бъдат дарени в Харманли и Берковица.

В момента доброволците проучват къде са най-нужни останалите три, а на 13.04.2019 г. - от 9:00 до 15:00 ч. те организират голямо събиране на капачки в София пред Националния стадион и в Пловдив пред МЕТРО 1.

Кадър от последното Голямо събиране на капачки

Според изчисленията на доброволците със сегашните темпове на събиране на капачки и парични дарения, до есента, когато ще бъде следващата им кампания, ще са успели да закупят и дарят още шест кувьоза, което ще означава 17 подменени кувьоза за по-малко от две години от началото на кампанията.

Нека разгледаме и колко всъщност е голям проблемът с кувьозите в малките населени места. Организаторите споделят с нас, че преди дарените от кампанията нови кувьози:

- Старият кувьоз в Ботевград е бил от 1985-та и не му работело нищо освен нагрвевателя
- Старият кувьоз в Троян бил от 1989-та и в подобно състояние
- Кувьозът в Нова загора бил от 1981-ва и също почти нищо не му работело
- А тези в Чирпан и Кнежа са били съответно от 1976-та и 1981-ва и изобщо не работели

На въпроса къде е държавата в случая, Лазар и Мартина предпочитат да отговорят:

"Щом никоя администрация до този момента не е решила този проблем, значи никой няма желание да го реши. В подобна ситуация нещата опират до нас гражданите - да се организираме и да помогнем на болниците в най-голяма нужда! И вече го правим. И дори май ни се получва."

Мартина и Лазар пред болницата в Червен бряг

"Ето, събота дарихме кувьоза в Кнежа, понеделник вече при тях се е родило недоносено бебенца в 34-та гестационна седмица, тежащо едва 1500 г и кувьозът веднага го приютил и му е помогнал", споделя Лазар крайно развълнуван.

"Една от основните ни цели е да стимулираме хората да доброволстват и да правят нещо по активно по множеството проблеми, които ни заобикалят", допълва Мартина.

Каузата също така е 100% доброволна и прозрачна, движи се 100% от доброволци и 100% от средствата отиват за закупуване и даряване на кувьози.

Мартина и Лазар се надяват да мотивират повече хора да доброволстват и да работят активно, за да направим България едно малко по-добро място за живот.

И ви канят да подкрепите каузата им като харесате страницата им във Facebook и да се присъедините заедно с приятели на 13.04.2019 г. (събота) към Голямото събиране на капачки пред Националния Стадион в София и пред МЕТРО 1 в Пловдив.

Повече за събитието можете да научите тук.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !